Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, chtěla jsem se s vámi poradit. Malému to začlo někdy před týdnem a to, že měl úplně červené tváře, na dotek horké. Myslela jsem že je to od sluníčka, ale dělalo se mu to každý den i když sluníčko vůbec nebylo. Dr. na to koukala a prý je to i na omak takové drsné, že je to nějaká alergie a dala mi mastičku, kterou jsem to mazala a fenistil kapky. K těm červeným tvářím se přidaly červené fleky na rukách a po několika dnech na zadečku a včera i na uších, kde měl červený flek s bílým středem. Vždy se mu to střídá, že někdy má červené tváře a někdy jen ty fleky na zadečku a rukách. Dr. mu dělala krevní testy a ty mu vyšly naprosto v pořádku i co se týká alergenů, tak nevím co s tím. Napadla mě i alergie na lepek. Nemáte někdo s tím zkušenosti? Jinak malému jsou 3 a půl roku, teploty neměl. Před 14 dny dobral ATB Zinnat. Děkuji všem za jakoukoliv odpověď.
No nechci strašit, ale podle mě to vypadá na atopický ekzém. malému se ve dvou letech spustil po dobrání antibiotik Penicilin na spálu, kterou podle mě ani neměl, ale dostal je „preventivně“
A začal nekonečný zoufalý boj a AE.
Jinak měly naše děti červené tváře při páté nemoci, ale to by dr. poznala.
To se taky zmínila, ale to prý doprovází teploty a to on neměl. Ty fleky mu tak putují po těle, pak zase zmizí (hlavně po fenistilu), pak se zase objeví. Ty fleky nejsou nijak suché. Tak uvidíme co řekne zítra dr. jdeme ještě na kontrolu, protože má poslední dva dny na očkování druhé dávky klíšťovky, ale dr. se bojí mu jí dát, kdyby opravdu alergii na něco měl. My co jsem začali chodit do školky, tak se to s náma veze a pořád s něčím marodíme
, dr. ta už je zoufalá. Snad přijdeme na to, z čeho se mu to dělá a modlím se aby to nebyla alergie na ten lepek
.
Při atopáku by ty fleky po pár dnech byly jakoby suché, i když pořád červené…asi nic nezkazíš, když s ním zajdeš na kožní!!!
Já si myslím, že s alergií na lepek by byly spojené další problémy, třeba se zažíváním atd. A mezi námi, podle mě „lepší“ alergie na lepek, než atopický ekzém. Takhle aspoň víš, čemu se vyvarovat. Mám dvě dobré kamarádky, co mají děti alergii na lepek a dobrý, ve školce, škole se přizpůsobily (museli teda vybírat), akorát si prostě nedá tyčinky, buřta, to všechno musí mít své. Ale na druhou stranu říkají, že už si zvykly, kde mají nakupovat a holky (teď 8 let) jsou s tím smířené.
S atopickým ekzemem nemám vůbec zkušenost, nikdy jsem o tom moc neslyšela. Uvidíme jestli nás dr. pošle na alergologii, jestli tam zjistí příčinu. Jinak bych řekla že prospívá dobře, průjmy nemá, spíše naopak. Měli jsme problém s vyprazdňováním, měl psychický blok si dojít na velkou, chodil třeba jednou týdně, až jednou skončil na klistýru, ale už to odboural a chodí tak obden, někdy jednou za dva dny a stolici má normální.
@pucinka1 tak to tedy měla s tím vyprazdňování ta holčička s lepkem. Nechodila, protože se bála, že to bude bolet, přesně jak píšeš psychický blok. Tak to nevím
Tím na to nakonec přišli, pak už to bylo jasný, když jí dr naťukla, dala rohlík a malá se osypala.
Zkoušela jsem včera reakce, jak bude reagovat po jídle. Ráno měl mléčný řez a flíčky mu zčervenaly, tak jsem dala Fenistil. Zkusila jsem po asi půl hoďce dát mléko, to nic neudělalo, pak jsem zkusila dát piškot a taky nic (možná to bylo potlačené tím Fenistilem). Vyskočilo mu to až po delší době. Odpo měl zase trdelník a hodinu po snězení se mu taky nic neobjevilo, až pak zase na večer. Ráno se probudí a nemá nic. Uvidim jestli bude mít něco dneska až ho vyzvednu ze školky.
Soanpe. Tu klíšťovku druhou dávku ještě neměl, právě čekáme co s tou alergií. První dávku měl v lednu.
Ale už jsou to tři měsíce, to se může objevit po takové době? Mám i dilema, zda mu teď tu klíšťovku vůbec dávat, když je fakt limit těch třech měsíců(15. ledna první dávka), nevím zda se to počítá takhle datumově, nebo přesně odpočítat těch 90 dnů…? aby se ty protilátky chytly, nebo jak to zmiňovala dr.
Ja bych zavolala někam na imunologii. Bývalá spolužačka je neurolog, a ta mi rikala, ze tohle očkování ona doporučuje až po šestém roku. Nějak to souvisí s dozráváním imunity a mozku. Nerozumím tomu moc.
Já si o tom taky hodně hledala na netu, co psaly maminky a většina psala, že nejdříve až ve třech letech, dříve jsem nechtěla a ani mudr. by mi ho nenaočkovala, že do třech let má jiných očkování spousta a byl by to velký nápor na tělíčko.
@soanpe Musím se přidat, mě teď na tříleté doporučila očkování proti klíšťové e. až po šestém roku.