Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@karkuš píše:
My mame doma rceni ‚sedi tam jak moli na strope‘ prave od invaze molich housenek, meli jsme jich taky plne stropy.Dvakrat jsem vsechno vyhazela spajz a kuchyni, dokonce jsem musela rozebrat dreveny regal ve spajzu, byli za nim kukly. Vsechno do klapacich krabicek nebo do skla, a cokoliv prinesu domu (mouku, orechy, ryze, musli atd.) jde prvne na dva dny do mrazaku - prineses si je z obchodu. Trvalo rok, nez jsme se jich zbavili, furt odnekud vylezaly ty zakuklene housenky. Od te doby mame klid, jen obcas jeden motyl. Prohledej i testoviny, ja je mela i v kakau a koreni.
To jsem netušila tím mrazákem ![]()
@bjetuschka píše:
To jsem netušila tím mrazákem
Jo, taky jsme pak strkali vše do mrazáku. A mouky apod. pak ještě přes cedník do dózy.
Taky sem se s tím teď prala, musela sem najít zdroj, manžel strcil krabici s nějakými oplatkami nahoru v kuchyni na skříň a já jak sem malá tak na to nevidím a nevěděla sem o tom a on samozřejmě zapomněl, takže sem je pak našla tam, když už sem zoufalstvim lezla skoro po stropě a nemohla přijít na to, odkud se berou
vyhodila sem i všechny načaté potraviny, vymyla všechny šuplíky, nalepila pasti a musím zaklepat, je od nich pokoj. Ale můžou k vám lézt třeba i od sousedů ![]()
@Kriss Tina píše:
Taky sem se s tím teď prala, musela sem najít zdroj, manžel strcil krabici s nějakými oplatkami nahoru v kuchyni na skříň a já jak sem malá tak na to nevidím a nevěděla sem o tom a on samozřejmě zapomněl, takže sem je pak našla tam, když už sem zoufalstvim lezla skoro po stropě a nemohla přijít na to, odkud se berouvyhodila sem i všechny načaté potraviny, vymyla všechny šuplíky, nalepila pasti a musím zaklepat, je od nich pokoj. Ale můžou k vám lézt třeba i od sousedů
Bože, to je jak u nás. Manžel taky vše strká vysoko, i v lednici, pak tam nacházím prošlý potraviny.
Po stropě prý lezou, že ke tam teplo a svině se rychleji množí
Tak jsem probrala veškeré jídlo které máme v obýváku (bramburky, ňaminky) a na první pohled jsem nic nenašla.. takže otázka 😃 jde to poznat na první pohled ze tam nekde jsou nebo treba aspoň ze jsou poblíž nebo musim každou sušenku otevřít abych to zjistila??
@Kabatkalova není to poznat, většinou dělají takové pavučinky uvnitř toho obalu, když se tam dostanou, ale z venku to vidět nejde. Ale pokud je to zatavené z obchodu, tak by se tam dostat neměli.
@Kriss Tina a to bych ani neviděla nějaký mrtvolky okolo, nebo další červíky na cestě někam pryč? Ja jen jestli mám začít stěhovat nábytek 😃 nebo otevírat kazdou ňamku zvlášť?
@Kabatkalova píše:
@Kriss Tina a to bych ani neviděla nějaký mrtvolky okolo, nebo další červíky na cestě někam pryč? Ja jen jestli mám začít stěhovat nábytek 😃 nebo otevírat kazdou ňamku zvlášť?
Urcite je dulezite najit jejich zdroj. Ale taky urcite kup ty lepici pasky. Klidne tak 4 kusy. Ty pasky jsou netoxicke, ale obsahuji feromon molich samicek, takze lakaji samecky. Ti se na ne prilepi, a nemohou tak oplodnit samicky. Samicky tedy jeste musou nejakou dobu skodit, ale nenakladou oplodnena vajicka. Ty pasky musis mit cca 3 mesice (nebo vic, uz nevim), protoze ted jeste muzou oplodnene samicky naklast vajicka, z nich se casem vylihnou ti cervici, dospeji a muzou se zase sparit. Takze temi paskami musis polapit nekolik generaci molu.
Jen dej pozor, abys koupila pasky na potravinove moly, ne na satni.
Příspěvek upraven 05.10.22 v 12:39
Potravinový moli, pěkný mrcha, najít odkud se vyhrabali mi docela trvalo. Projeď celý byt. Já začala kuchyní, hlavně suché potraviny (ořechy, vločky, mouka, strouhanka,..). Kupovala sem v dm nalepovací past, funguje na bázi feromonů a láká samečky, ti se nalepí a už se pak nemnoží. Je dobrý podívat si i pod gauč, všude, kde by mohlo něco zapadnout, mě malá hodila křupky a kousek housky za gauč. Ve výsledku všechno, co nebylo zavřený v dózách letělo do koše. ![]()
Nevim jestli to nevyšumelo, ale ještě mě zajímá jestliže jde na první pohled poznat ze ty potvory jsou někde poblíž kdyz se podívám.. nebo jestli musím vsechno otevírat..
V obyvaku mame z jidla pouze bramburky a ňaminky a pak žrádla pro želvy a občas sarančata pro agamu. Takze co se týká kuchyně můžu vyloučit.
Jen mě zajímá jestli to na těch sušenkách uvidím nebo je musim jednu po druhw rozbalit? Neni ani žádný tvoreček ve skříňce kde tyto potraviny jsou. Mám hledat jinde nebo otevírat???
@Kabatkalova píše:
kolegyně je měla také v obýváku, dlouho nemohli přijít na to, v čem jsou - pak našli v takové krabičce s pamětní mincí, žrali tam ten satén, co je tím krabička vyložená, to bylo jejich hnízdo - takže prohledej medaile, mince, krabičky na šperky
@Kabatkalova píše:
Nemusíš poznat nijak, kromě pár drobků/smítek okolo.
Jo a můžeš přestat používat slovo „ňamka“ pro ty hnusy co jsou jen směsicí palmového tuku, chemie a cukru? ![]()
Lze rozeznat uz ve fázy larvy jestli jde o mola potravinového nebo satniho??? U jidla jsem nic nenasla.. a to sem prosla kus po kusu😕, ale v obýváku mame skříň kde ma dcera oblečení, které jsme dostali a ještě jí není. Tudíž pár kousků jsem ještě ani nevyprala.
@Kabatkalova píše:
Lze rozeznat uz ve fázy larvy jestli jde o mola potravinového nebo satniho??? U jidla jsem nic nenasla.. a to sem prosla kus po kusu😕, ale v obýváku mame skříň kde ma dcera oblečení, které jsme dostali a ještě jí není. Tudíž pár kousků jsem ještě ani nevyprala.
Tento dotaz bych smerovala do FB skupiny Urcovani bezobratlych.