Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky prosim vás nevíte některá co znamená sono+CERVIKOMETRIE,jdu na to ve 30tt děkuji. ![]()
jedna se o ultrazvuk, ktery se provadi v 30. tydnu
a vysetreni delozniho cipku
Cervikometrie je vyšetření, které se provádí v průběhu těhotenství. Jedná se o vaginální ultrazvukové vyšetření (vyšetření přes pochvu), kdy se kontroluje děložní čípek - cervix uteri. Měří se jeho délka a hodnotí se stav jeho uzavřenosti. Pokud se čípek zkracuje a otvírá se jedná se o tzv. inkompetenci děložního čípku, která může způsobit předčasný porod. Diagnostika tohoto stavu je důležitá, protože je nutné léčebnými metodami zabránit předčasnému porodu..
Jéé děkuji a ta cervikometrie se dělá každé těhulce??Nebo jen když se dr.něco nezdá??? ![]()
při velkém uz ano,mne budou miminka měřit ted uz pokazde kvuli zjistene cukrovce a jsou tam dvě ,tak yb nebyl problém…ale při cervikometrii se měří jen čípek
Ten by budou dělat taky ten screening nebo jak se jmenuje to mám napsaný na žádance vlastně tam je sono+cervinkometrie..Na cukru jsem byla dnes a našli mi v moči,ale nic neřikali jen omeezit sladký a ovoce.V moči to asi neni nic vážného co??
a ty jsi nebyla oa ogtt?? cukr v moči by být nemel ,ale to by měl posoudit dr popřípadě tě odeslat na křivku… a dnes jsi šla jak na cukr?
co znamená prosím toto??oa ogtt??
no že jsem pila takovou vodu a třikrát mi vzali krev z prstu a třikrát jsem dala moč.No dr.řikala že je jen v moči tak je to dobrý kdyby byla v krvi tak by bylo zle.Ale žádnou ditku jen zákaz cukru a ovoce. ![]()
no to je to pití vody,ale udivuje mne že ti zakazali cukr a ovoce…i já s diabetickou dietou ovoce jím…
jj sladký omezit i ovoce tak vovoci je cukr sice přírodní,ale je.
to já vím ,že je já jen píšu že mne cukrovku zjistili teda lehčí a ovoce můžu…
Ovoce obsahuje fruktózu, což je rychlý cukr. Hladina cukru v krvi po něm stoupá rychle a výš, než po škrobech. Ovoce nemá být hlavním obsahem jídelníčku. Lze doporučit ovoce s menším obsahem cukrů (jablka, citrusy, kiwi), která jezte max. po 1 kuse. (ze stránek FN Motol)
Prosím o radu jsem ve 29 tt doktor na pohotovosti mi zjistil cervikometrie T/45mm prosím co to znamená dekuji
@Zanda37 ze se to k predcasnymu porodu nechysta. Mas krasne dlouhy cipek. Problem je, kdyz pred 30. tydnem je 25mm a mene. Po 30. tydnu se uz cipek vetsinou nemeri, protoze to neni o nicem vypovidajici