Český jazyk - děs! Co s tím?

145
15.11.11 12:28

český jazyk děs... co s tím?

Holky jdu k Vám o radu. Syn má velké problémy s češtinou a to hlavně pravopis I - Y,dělá mi šílené chyby jako ve slově židle a on napíše tvrdé Y :-( , cvičíme stále diktáty, když se ho zeptám slovně na 90% odpoví správně v momentě píšeme diktát, napíše to špatně, ve škole vůbec nestihá, bud vynechává slova a nebo přeskočí úplně. Dělá chyby i v jiných slovech jako věštba on napíše vještba :-? Dokonce i když opisuje jen text,tak tam udělá chybu.
Už nevím jak mu pomoc nemáte s tím někdo zkušenost?
Mohlo by se jednat o nějakou poruchu?
Paní učitelka, to nějak zvlášt neřeší, napíše 5 a hotovo, tvrdí, že žádnou poruchou netrpí, že je prostě jen pomalý a PPP nám nedoporučila,spíše že máme trénovat, což děláme, ale bez výsledku. Syna to strašně mrzí, je ve stresu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7584
15.11.11 12:31

Kolik je synovi? A jak mu jdou jiné předměty?

Tak na nějaký vyšetření můžete jít i bez doporučení učitelky, ne? Já bych zašla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
15.11.11 12:33

Ahoj, Macindo, nevím, ve které je tvůj syn třídě, typuji tak 3.-4.? Brácha měl to samé, hlavně ho nekárej, on za to nemůže, doporučuji psychologicko pedagogickou poradnu, bráchovi diagnostikovali dislexii, disortografii a kdo ví co ještě, je nadprůměrně intelignetní a tímto zjištěním, že není hlupák, ale prostě má jen nějakou celkem běžnou poruchu, se mu strašně ulevilo a vystudoval potom výborně.
Jinak nebudu se vyjadřovat k paní učitelce, v této době by na to učitelky měly ýt již školené a naopak rodiči ppp doporučit. Je to pěkná hlupanda …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
15.11.11 12:35
Aladina píše:
Kolik je synovi? A jak mu jdou jiné předměty?Tak na nějaký vyšetření můžete jít i bez doporučení učitelky, ne? Já bych zašla.

V ostatních předmětech v pohodě, přírodověda, vlastivěda skvělé, matematika taky.
Je mu 1O,já myslela, že ta poradna je jen na doporučení školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
15.11.11 12:36

Ahojky, paní učitelka by PPP měla doporučit už jen proto, aby ses Ty netrápila a měla jasno, jak na tom synek je.
Zašla bych do nějaké poradny a fakt si o tom s odborníkem promluvila. :wink: Nemáš co ztratit, naopak. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13679
15.11.11 12:37

Určitě bych zašla se synem do PPP (pedagogicko-psychologická poradna), kde vám syna vyšetření. Mohlo by se jednat o dysortografii.
Kolik je synovi let? Má problém jen v ČJ nebo i v jiném jazyce (angličtina).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961

PPP určitě jen na doporučení není, také jsme byli bez … zkus pohledat v okolí :wink: uvidíš, jak se synovi uleví, obzvlášť, pokud zbytek zvládá bravurně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
romcaonca píše:
Ahoj, Macindo, nevím, ve které je tvůj syn třídě, typuji tak 3.-4.? Brácha měl to samé, hlavně ho nekárej, on za to nemůže, doporučuji psychologicko pedagogickou poradnu, bráchovi diagnostikovali dislexii, disortografii a kdo ví co ještě, je nadprůměrně intelignetní a tímto zjištěním, že není hlupák, ale prostě má jen nějakou celkem běžnou poruchu, se mu strašně ulevilo a vystudoval potom výborně.
Jinak nebudu se vyjadřovat k paní učitelce, v této době by na to učitelky měly ýt již školené a naopak rodiči ppp doporučit. Je to pěkná hlupanda …

Néé, já se mu snažím pomoc, je jinak strašně chytrý a ta čeština ho fakt mrzí, poučky má naučené jako básen, ale neumí si to použít do reálu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
15.11.11 12:38

já bych se neptala učitelky a normálně na PPP zašla. Některé děti mají poruchu, že „poučky a základy“ vědí, ale neumí je aplikovat do teorie. Znají třeba vyjmenovaná slova-vyjmenují je, ale nenapíšou je správně třeba v diktátu.
Rozhodně zajdi na PPP!! Doporučení nepotřebuješ, třeba budou chtít vidět sešity co píše ve škole a co cvičíte doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
15.11.11 12:39
poučky má naučené jako básen, ale neumí si to použít do reálu :nevim:

bylas rychlejší!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
15.11.11 12:40

Můj bráška to měl proto, že prostě NESTÍHAL při psaní (ději) aplikovat poučky (teorii), prostě to nedal, ale dali mu místo toho, dokud to šlo (na gymp. už samo ne) a bylo po problému … určitě by bylo fajn i trochu došlápnout na paní soudružku …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
15.11.11 12:41

jaký má rukopis? pokud opravdu špatný a častěji se učí třeba z učebnice než z v lastního sešitu - pak je to celkem jasné …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
15.11.11 12:46
romcaonca píše:
Můj bráška to měl proto, že prostě NESTÍHAL při psaní (ději) aplikovat poučky (teorii), prostě to nedal, ale dali mu místo toho, dokud to šlo (na gymp. už samo ne) a bylo po problému … určitě by bylo fajn i trochu došlápnout na paní soudružku …

Přesně jeho diktáty jsou bud samé červené opravené a nebo vynechané věty, slova. Jdu hned volat do PPP. Já kráva, jsme jí věřila,podala mi to tak, že je pomalý a hotovo tak trénujte!!!
Spíš jsem měla já pocit,že je chyba v nás, že s ním málo cvičíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
15.11.11 12:47
romcaonca píše:
jaký má rukopis? pokud opravdu špatný a častěji se učí třeba z učebnice než z v lastního sešitu - pak je to celkem jasné …

rukopis strašný, ruka vyklepaná, kostrbaté :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
15.11.11 12:50

Macindo, já mám syna ve druhé třídě a je na svůj věk moc chytrý. V matematice zvládá už i malou násobilku, která ho ve škole teprve čeká. Ale co se týče psaní, tak je to děs a hrůza, měkká, tvrdá i,y - děs a běs - a to mu říkám, ve kterém slově, které je - stejně to napíše špatně :cry:
Paní učitelka mi PPP chtěla vymluvit s tím, že syn je jen „líný“ 8-o
Ve finále jsem stejně do PPP telefonovala, popsala jeho problémy, a tam mi bylo řečeno, že to rozhodně není úplně normální a není to o lenosti. Takže nyní půjdeme do poradny, jen si vyžádali formulář ze školy (naše škola spadá pod tu dotyčnou PPP) - kde musí paní učitelka vyplnit synovi problémy. Ale byla jsem ujištěna, že je to jen formalita a ve většině případech se na to v poradně moc nebere zřetel, protože spousta učitelek je „zaujatých“ a jedou podle staré školy…

Takže doporučuji, abyste PPP se synem také navštívili, určitě to bude potom mnohem jednodušší jak pro tebe, tak i pro chlapečka.
Já osobně jsem „matka tyranka“ :oops: , jakmile se mi něco nelíbí, tak syn musí přepisovat, opravovat - sice jsem si jistá, že částečně za tu svou češtinu nemůže, ale na druhou stranu nechci spoléhat jen na papír z PPP, protože si myslím, že pílí se dá spousta věcí alespoň částečně napravit.
Můj syn ví, že to s ním myslím dobře. Hodně si o těch jeho problémech povídáme a to je také důležité.
Sama jsem zvědavá, co se v PPP dozvíme, a jestli mi nějak poradí, jak s ním pracovat…

Jinač, kromě formuláře od tř. učitelky, máme přinést i veškeré školní materiály - sešity, pracovní učebnice, …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí