Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky jdu k Vám o radu. Syn má velké problémy s češtinou a to hlavně pravopis I - Y,dělá mi šílené chyby jako ve slově židle a on napíše tvrdé Y
, cvičíme stále diktáty, když se ho zeptám slovně na 90% odpoví správně v momentě píšeme diktát, napíše to špatně, ve škole vůbec nestihá, bud vynechává slova a nebo přeskočí úplně. Dělá chyby i v jiných slovech jako věštba on napíše vještba
Dokonce i když opisuje jen text,tak tam udělá chybu.
Už nevím jak mu pomoc nemáte s tím někdo zkušenost?
Mohlo by se jednat o nějakou poruchu?
Paní učitelka, to nějak zvlášt neřeší, napíše 5 a hotovo, tvrdí, že žádnou poruchou netrpí, že je prostě jen pomalý a PPP nám nedoporučila,spíše že máme trénovat, což děláme, ale bez výsledku. Syna to strašně mrzí, je ve stresu.
Kolik je synovi? A jak mu jdou jiné předměty?
Tak na nějaký vyšetření můžete jít i bez doporučení učitelky, ne? Já bych zašla.
Ahoj, Macindo, nevím, ve které je tvůj syn třídě, typuji tak 3.-4.? Brácha měl to samé, hlavně ho nekárej, on za to nemůže, doporučuji psychologicko pedagogickou poradnu, bráchovi diagnostikovali dislexii, disortografii a kdo ví co ještě, je nadprůměrně intelignetní a tímto zjištěním, že není hlupák, ale prostě má jen nějakou celkem běžnou poruchu, se mu strašně ulevilo a vystudoval potom výborně.
Jinak nebudu se vyjadřovat k paní učitelce, v této době by na to učitelky měly ýt již školené a naopak rodiči ppp doporučit. Je to pěkná hlupanda …
Aladina píše:
Kolik je synovi? A jak mu jdou jiné předměty?Tak na nějaký vyšetření můžete jít i bez doporučení učitelky, ne? Já bych zašla.
V ostatních předmětech v pohodě, přírodověda, vlastivěda skvělé, matematika taky.
Je mu 1O,já myslela, že ta poradna je jen na doporučení školy.
Ahojky, paní učitelka by PPP měla doporučit už jen proto, aby ses Ty netrápila a měla jasno, jak na tom synek je.
Zašla bych do nějaké poradny a fakt si o tom s odborníkem promluvila.
Nemáš co ztratit, naopak. ![]()
Určitě bych zašla se synem do PPP (pedagogicko-psychologická poradna), kde vám syna vyšetření. Mohlo by se jednat o dysortografii.
Kolik je synovi let? Má problém jen v ČJ nebo i v jiném jazyce (angličtina).
PPP určitě jen na doporučení není, také jsme byli bez … zkus pohledat v okolí
uvidíš, jak se synovi uleví, obzvlášť, pokud zbytek zvládá bravurně
romcaonca píše:
Ahoj, Macindo, nevím, ve které je tvůj syn třídě, typuji tak 3.-4.? Brácha měl to samé, hlavně ho nekárej, on za to nemůže, doporučuji psychologicko pedagogickou poradnu, bráchovi diagnostikovali dislexii, disortografii a kdo ví co ještě, je nadprůměrně intelignetní a tímto zjištěním, že není hlupák, ale prostě má jen nějakou celkem běžnou poruchu, se mu strašně ulevilo a vystudoval potom výborně.
Jinak nebudu se vyjadřovat k paní učitelce, v této době by na to učitelky měly ýt již školené a naopak rodiči ppp doporučit. Je to pěkná hlupanda …
Néé, já se mu snažím pomoc, je jinak strašně chytrý a ta čeština ho fakt mrzí, poučky má naučené jako básen, ale neumí si to použít do reálu ![]()
já bych se neptala učitelky a normálně na PPP zašla. Některé děti mají poruchu, že „poučky a základy“ vědí, ale neumí je aplikovat do teorie. Znají třeba vyjmenovaná slova-vyjmenují je, ale nenapíšou je správně třeba v diktátu.
Rozhodně zajdi na PPP!! Doporučení nepotřebuješ, třeba budou chtít vidět sešity co píše ve škole a co cvičíte doma.
poučky má naučené jako básen, ale neumí si to použít do reálu
bylas rychlejší!
Můj bráška to měl proto, že prostě NESTÍHAL při psaní (ději) aplikovat poučky (teorii), prostě to nedal, ale dali mu místo toho, dokud to šlo (na gymp. už samo ne) a bylo po problému … určitě by bylo fajn i trochu došlápnout na paní soudružku …
jaký má rukopis? pokud opravdu špatný a častěji se učí třeba z učebnice než z v lastního sešitu - pak je to celkem jasné …
romcaonca píše:
Můj bráška to měl proto, že prostě NESTÍHAL při psaní (ději) aplikovat poučky (teorii), prostě to nedal, ale dali mu místo toho, dokud to šlo (na gymp. už samo ne) a bylo po problému … určitě by bylo fajn i trochu došlápnout na paní soudružku …
Přesně jeho diktáty jsou bud samé červené opravené a nebo vynechané věty, slova. Jdu hned volat do PPP. Já kráva, jsme jí věřila,podala mi to tak, že je pomalý a hotovo tak trénujte!!!
Spíš jsem měla já pocit,že je chyba v nás, že s ním málo cvičíme.
romcaonca píše:
jaký má rukopis? pokud opravdu špatný a častěji se učí třeba z učebnice než z v lastního sešitu - pak je to celkem jasné …
rukopis strašný, ruka vyklepaná, kostrbaté ![]()
Macindo, já mám syna ve druhé třídě a je na svůj věk moc chytrý. V matematice zvládá už i malou násobilku, která ho ve škole teprve čeká. Ale co se týče psaní, tak je to děs a hrůza, měkká, tvrdá i,y - děs a běs - a to mu říkám, ve kterém slově, které je - stejně to napíše špatně ![]()
Paní učitelka mi PPP chtěla vymluvit s tím, že syn je jen „líný“ ![]()
Ve finále jsem stejně do PPP telefonovala, popsala jeho problémy, a tam mi bylo řečeno, že to rozhodně není úplně normální a není to o lenosti. Takže nyní půjdeme do poradny, jen si vyžádali formulář ze školy (naše škola spadá pod tu dotyčnou PPP) - kde musí paní učitelka vyplnit synovi problémy. Ale byla jsem ujištěna, že je to jen formalita a ve většině případech se na to v poradně moc nebere zřetel, protože spousta učitelek je „zaujatých“ a jedou podle staré školy…
Takže doporučuji, abyste PPP se synem také navštívili, určitě to bude potom mnohem jednodušší jak pro tebe, tak i pro chlapečka.
Já osobně jsem „matka tyranka“
, jakmile se mi něco nelíbí, tak syn musí přepisovat, opravovat - sice jsem si jistá, že částečně za tu svou češtinu nemůže, ale na druhou stranu nechci spoléhat jen na papír z PPP, protože si myslím, že pílí se dá spousta věcí alespoň částečně napravit.
Můj syn ví, že to s ním myslím dobře. Hodně si o těch jeho problémech povídáme a to je také důležité.
Sama jsem zvědavá, co se v PPP dozvíme, a jestli mi nějak poradí, jak s ním pracovat…
Jinač, kromě formuláře od tř. učitelky, máme přinést i veškeré školní materiály - sešity, pracovní učebnice, …