Hrůza z cestování letadlem

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
62
23.1.11 12:52

Cesta letadlem

Ahoj holky, nevíte náhodou někdo, jak se mám zbavit strachu z létání?
Mám příšernou hrůzu a čeká mě cesta k rodině na Kanárské o. Manžel má ještě větší strach než já, do letadla nesedne, pojede autem do španělského Cádizu (3.000 km) a odtamtud trajektem. Trajekt by mi nevadil, už jsme tak pluli, ale tahat 7-mi měsíční dítě 3.000 km v autě?
Prosím ponechme stranou důvody, které nás k cestě na ostrovy vedou (dovolená v lednu určitě ne - nejsme střelení Angličani, kteří vlezou do studeného moře jenom proto, že si zaplatili dovolenou a je jim jedno, kolik stupňů voda má), a poraďte mi prosím. Mám opravdu obrovský strach - minule jsem (ještě bez malé) vysedla při mezipřistání a do ČR jela 3 dny vlakem. Nic se nestalo, ani turbulence, ani bouřka, nic - krásný slunečný let, jenom já jsem zrovna dostala pocit, že ten další spoj určitě spadne (samozřejmě nespadl).
Napadlo mě se opít nebo vzít prášky na uklidnění - jenže kojím, takže ani jedna z variant nepřipadá v úvahu.
Tak opravdu nevím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5269
23.1.11 12:59

Tiero, strach z letani nezavidim :-? ale pokud byste leteli s malou, tak nejspis budes mit dost prace s ni, kojeni pri vzletani, atd, ze na strach nebude cas. My s Honzikem leteli 3×, z toho jeden let do Afriky s mezipristanim, a muzu ti rict, ze nikdy mi ty lety neprisli vic v poho, a to i kdyz byli turbulence, protoze krome ditete jsem na nic jinyho nemela cas myslet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3040
23.1.11 13:08

Neporadím, protože strach z létání mám šílený. Já ani nenastoupím do letadla. Už jsem takhle přišla o dovolenou. Prostě jsem se v odbavovací hala šprajcla a nehnulo se mnou nic. Moje smůla.
Můj sen je podívat se do afriky (národní parky), ale bohužel to nedám.
Jo, a nějaké statistiky (že je to nejbezpečnější), tím mě nikdo nepřesvědčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
186
23.1.11 13:17

Jsem ráda, že nejsem sama s takovým strachem. Já také přišla o dovolenou…několik dní před letem jsem nemohla strachy spát. Ani nevím jak ten strach začal, protože už jsem párkrát letěla. Pro mě je nejlepší si dát během letu víno, to už mám vyzkoušené. Ale také nevím co bych dělala, kdybych kojila. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2785
23.1.11 13:19

Daleko větší pravděpodobnost je, že se stane něco po cestě autem, než že spadne letadlo.
Let na Kanáry trvá přibližně 4,5 hodiny,jestli si dobře pamatuju,tak to by se nějak přežít dalo ne? :wink:
Napadl mě jedině ten prášek na uklidnění,ale když kojíš :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
62
23.1.11 13:29

to Mišuna: vůbec nevím, kdo to je kinezioložka (..olog?)? Protože ta cesta je opravdu spíše nevyhnutelná, vyzkouším asi cokoli.
Nikdo jste se mi nevyjádřil k případné náhradní cestě - autem. Co vy na to? Nejelo by se to v kuse, spíš bychom to rozdělili po nějakých etapách. Tady se zase ale bojím toho, že malá chytne uprostřed Francie nějakou horečku, nemoc nebo co já vím - a co teď. Angličtinu umím konverzační, francouzsky vůbec a základy španělštiny mi asi taky moc nebudou platné.
Ach jo, tohle mi byl čert dlužen :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5269
23.1.11 13:36

Tiero, ja bych cestu aute hlavne kvuli maly nedavala, je to silene daleko, a kdyz porovnam tech nekolik dni vicemene v aute i kdyz se zastavkama a par hodin v letadle, tak mi jasne vychazi to letadlo :nevim: Vim, ze strach z letani je svina, ale i kdyz kojis, tak bych asi sla do nejakyho toho prasku/sklenky vina, atd, preci jen ted uz nejspis nekojis tak casto, tak by se to dalo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
23.1.11 14:01

Zkusila bych Bachovy essence - zejména krizovou . Taky musím objednat, čeká nás cesta do Bulharska…
Můžou se i při kojení, žádný strach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
23.1.11 16:02

No dopravákem moc nelítám, ale přiznám se, že když jsme letěli Aeroflotem před pěti lety z Pekingu do Moskvy a zrovna zakázali lítat určitým typům letadel (kvůli nějaké závadě, než se vyšetřila) a zpátky nás poslali jakýmsi starým Tupolevem - to bylo vidět, jak to pilot nemá v ruce a ty náklony při startu a přistání :poblion: - no měla jsem taky pěkně staženou prdel a to prosím lítám na větroních (no možná právě proto jsem měla strach, ten rusák to kazil skoro víc než já při výcviku :mrgreen: :lol:) ale v ČSA lítaj povětšinou moji kamarádi, to nejsou žádný béčka, za ty dám ruku do ohně :wink:

Oni existují i kurzy od ČSA proti strachu z létání třeba tady http://www.csa.cz/…estrachu.htm Nebyla jsem na něm, ale slyšela jsem reportáž v rádiu. Prý to pomáhá lidem s takovým běžným strachem z neznáma, když se seznámí s tím, jak let probíhá, jak to vše funguje (např. někdo ani neví, že i když selžou všechny motory, tak i dopraváky jsou schopný doklouzat a ne že spadnou jak šutr :mrgreen:) tak prý to opadne a lidi normálně letí, ale zas pro lidi, co maj vyloženě fóbii to jsou vyhozený peníze, ti musí už za psychologem.
Tak zkus napsat proč si myslíš, že spadne, trochu to rozeberem :wink: Mmch autem se nebojíš a máš tam daleko vyšší pravděpodobnost havárie než v letadle, tak to by bylo, abys to nebyla schopna nějak racionálně pochopit :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
109
23.1.11 17:16

Na kurz CSA letani beze strachu jsem sla, je to asi 4 roky…vubec mi to nepomohlo a spis bych rekla, ze jsou to uplne vyhozene penize. Navic z tech 8 ucastniku co se nas tam seslo tam 5 z nich bylo znova, dva dokonce po nekolikate.
Spis bych zkusila taky tu kineziologii. Teta mela dost velky problem a pani ji tenkrat opravdu pomohla. Ja sla rovnou ke Kludske a ta mi rekla, ze tohle muj osud proste neni a litat muzu. Jeste mi rekla, ze do roka budu mit chlapecka…to bylo minuly rok v lednu a ja mam za 3 tydny termin. Bude to kluk :wink: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
62
23.1.11 17:55

lemaz: tak to máme podobně, já zase toužím po Americe a Route 66 (jsem motorkářka), ale taky to asi nedám…
mauska: sice už tak často nekojím, ale na ten strach co mám, by mi nestačila jedna lahev, natož jedna sklenka :-D
Novire: díky za tip, o nějakých Bachových esencích slyším prvně, vyzkouším
Gino: já jsem prostě katastrofistka, zejména po tom, co jsem pečlivě sledovala všechny díly o leteckých katastrofách na Discovery. Ani se tak nebojím lidského selhání, jako možné poruchy čehokoli, z čeho se letadlo skládá. Jsem přesvědčena, že se před letem všechno na 100% zkontrolovat nedá, a když spadlo letadlo po tom, co do něj byly namontovány šrouby z nekvalitní slitiny, které nevydržely a během letu praskly… (to zjistili až zpětně při rekonstrukci katstrofy - dalo se to zjistit pouze mikroskopicky)… 8-o

Děkuju všem moc za podporu ..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5269
23.1.11 21:28

Gino, s Aeroflotem mam taky zkusenost kdyz jsme leteli do Indie a zpatky a nikdy vic :pocitac: :poblion:
Tiero, smarja holka, proc koukas na porady o leteckych katastrofach :roll: jasne, nikde nejde nic 100% skontrolovat, ale to ani u auta, vlaku, atd. Ale v letadle maj aspon spoustu kontrolek, takze kdyz neco nefunguje, tak se to pilot hned dozvi. Nevim jak vase auto, to nase ukazuje jen jestli je jeste benzin v aute a jestli se neprehriva, jinak skoro nic 8-) Kdy mate letet?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
62
23.1.11 22:29

mauska: no koukám na to, protože jsem d…l. :-D
Termín není stanovený, manžel čeká, jak se rozodnu (jestli s ním autem, nebo s malou a možná s tchýní jako s podporou letadlem. I když ta tchýně a podpora… podezřívám ji, že se bojí stejně jako já). Výhledově nejpozději do tří týdnů musíme být na místě.
Jinak by se letělo s Travel service, charterovým letem, lítaj každý čtvrtek.
Jak dlouho se letí do Indie?

Gino, kamarády v TS nemáš? A letadla mají spolehlivé?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5269
23.1.11 22:48

Tiero, teda tri lidi co se boji letat a 7mi mesicni prto, uff :roll: Pokud se tchynka boji letat, tak bych ji mozna radej nechala doma, abys pak nemusela jeste uklidnovat ji :think: I kdyz, mozna by te to natolik rozptylilo, ze bys nemela cas resit svoje strachy :-)
Jinak do Indie uz si to moc nepamatuju, je to tak 4 roky, tusim, ze jsme leteli par hodin do Moskvy, dlouhy cekani a pak tak 8-9 hodin do Bombaye. Na ceste zpatky zrovna radil Kyril nad Evropou, takze lahudka :poblion:
Ale jinak mam za sebou spoustu letu vsude mozne, naposled pred tydnem jsme se vratili z Afriky a byla to pohodicka, let sice dlouhej a s prestupem (pres 15 hodin), ale i s rocnim synem a mnou tehotnou to bylo fakt v pohode,takze neboj, urco to bude dobry (ja vim, me se to rika) :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
24.1.11 13:07
Tiera píše:
mauska: no koukám na to, protože jsem d…l. :-D
Termín není stanovený, manžel čeká, jak se rozodnu (jestli s ním autem, nebo s malou a možná s tchýní jako s podporou letadlem. I když ta tchýně a podpora… podezřívám ji, že se bojí stejně jako já). Výhledově nejpozději do tří týdnů musíme být na místě.
Jinak by se letělo s Travel service, charterovým letem, lítaj každý čtvrtek.
Jak dlouho se letí do Indie?Gino, kamarády v TS nemáš? A letadla mají spolehlivé?

Jj v Travelu lítá sice jen jeden kámoš, ale je to ten nejspolehlivější pilot na světě - ten u nás v AK důrazně razí teorii, že nehoda není náhoda, ale řetězení příčin a snaží se těm příčinám zabraňovat důslednou přípravou a kontrolou. (Jako když se pokazí jedna věc, ještě se nic neděje a dá se to zvládnout, ale když už se na to nabalí další a další, tak je průšvih na světě. Tudíž člověk předem musí vyloučit všechny možné předvídatelné příčiny (techniku, sebe) a pak má prostor zvládnout něco nepředvídatelného. Ta teorie se mi líbí a platí nejen v letectví.) Nemyslím, že by dělal ve společnosti kde by věděl, že třeba kontroly strojů a všechny ty předletové přípravy někdo odflákne, natož že by vlezl do špatného stroje.
Pak tam dělala teta letušku než šla na MD, takže prověřená společnost, s těma bych se nebála :wink: :lol:
Hehe, ještě že nedávají takovéhle katastrofické filmy o příčinách dopravních nehod na silnicích, to bych zas nevlezla do auta :mrgreen: , ale občas stačí zprávy :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí