Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@matkabagristy píše:
Ono ty jmenné tvary přídavných jmen fungují na základě shody podmětu s přísudkem, jak píše @stock
ti muž byli přítomni, ty ženy byly přítomny, ta mláďata byla přítomna
Fakt? Je to přidavné jméno a mělo by se skloňovat podle vzorů přídavných jmen, ne?
@matkabagristy píše:
@Russet jmenné tvary přídavných jmenhttps://www.mojecestina.cz/…d-rad-zdrava
A kde máš tu shodu podmětu a přísudku?
Zřejmě oba tvary jsou možné, já ze staromilství volívám starší tvary, ale konzultuji to s ústavem pro jazyk český
na jeho stránkách se dá najít vše, včetně těchto tvarů a patvarů, silně doporučuji si jeho stránky zvolit do oblíbených, protože čím dál tím více Čechů vůůůůbec neumí česky.. ![]()
@Russet píše:
A kde máš tu shodu podmětu a přísudku?
pokud jmenný tvar přídavného jména použiješ jako součást přísudku, řídí se koncovka shodou, jak jsem výše popsala ženy-podmět
byly přítomny-přísudek jmenný se sponou
@Lucy75 píše:
Zřejmě oba tvary jsou možné, já ze staromilství volívám starší tvary, ale konzultuji to s ústavem pro jazyk českýna jeho stránkách se dá najít vše, včetně těchto tvarů a patvarů, silně doporučuji si jeho stránky zvolit do oblíbených, protože čím dál tím více Čechů vůůůůbec neumí česky..
Opravdu? Když zadám přítomny, nic takového mi neukáže. Jen přítomný.
@Russet našla jsem to vysvětleno tady
https://cs.wikipedia.org/…%C3%A1_shoda
Je správně tato věta? Neměla by chybět čárka před „kam“?
„Když jsem procházela ulicí, byla jsem do toho tak zabraná, že jsem si ani neuvědomila, kam jdu.“
@Ludinca píše:
Je správně tato věta? Neměla by chybět čárka před „kam“?„Když jsem procházela ulicí, byla jsem do toho tak zabraná, že jsem si ani neuvědomila, kam jdu.“
Všechny čárky jsou tam, kde mají být. ![]()
@Ludinca píše:
Je správně tato věta? Neměla by chybět čárka před „kam“?„Když jsem procházela ulicí, byla jsem do toho tak zabraná, že jsem si ani neuvědomila, kam jdu.“
Takže toto je špatně jo? „Když jsem procházela ulicí, byla jsem do toho tak zabraná, že jsem si ani neuvědomila kam jdu.“
Omlouvám se že se tak blbě ptám, ale nějak mi to prostě nesedí ![]()
@Ludinca píše:
Takže toto je špatně jo? „Když jsem procházela ulicí, byla jsem do toho tak zabraná, že jsem si ani neuvědomila kam jdu.“Omlouvám se že se tak blbě ptám, ale nějak mi to prostě nesedí
Ano, bez carky pred kam je to spatne.
@Ludinca píše:
Takže toto je špatně jo? „Když jsem procházela ulicí, byla jsem do toho tak zabraná, že jsem si ani neuvědomila kam jdu.“Omlouvám se že se tak blbě ptám, ale nějak mi to prostě nesedí
Jsou to 4 vety, 3 carky