Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Odpovím jen na pas - dítě musí mít svůj vlastní pas. Zaposování dítěte do pasu skončilo v letošním červnu, a i ti co mají dítě zapsané v pase, můžou s nim vycestovat jen do červenec příštího roku, pak už bude muset mít i týdenní dítě k cestování svůj pas.
ahoj, syn má 4m a teď to řeším.
V prosinci jedeme na hory do Itálie a na Nový rok odlítáme na 14 dní na dovolenou mimo EU.
Takže - do pasu už to nejde, navíc, pokud je to první pas pro dítě, potřebuješ napřed tzv. potvrzení o státním občanství - k tomu je potřeba RL - dítěte, rodičů (ale i prarodičů!!! pokud jsou narozeni po 1.1.1954), pak OP jednoho z rodičů a oddací list rodičů - to je dnešní info (volala jsem na pasový) + 100,– poplatek. Vyřízení trvá 2 týdny. S tím pak jdeš na pasový (dítě s sebou, budou ho fotit), vyřízeno do 30ti dnů. Poplatek jsem zapomněla jak je vysoký.
V letadle pak máme business class, abychom nečekali na letišti s prckem, měli před odletem lounge; v BC navíc dostaneme baby basket na dítě, takže ho celou dobu nemusíme mít na klíně.
Black_Orchids píše:
(ale i prarodičů!!! pokud jsou narozeni po 1.1.1954)
Ano to je pravda, ale pokud máš žaludek na to zapírat a zapírat, tak to vyřídíš i bez toho
- já jsem všechny zapřela, chudák dítě nemá žádnou babičku ani dědečka, pochroumané vztahy v rodině
a papír jsem dostala na počkání na krajské úřadě. Ony si to umějí úřednice ověřit.
Dítě do dvou let je bez nároku na sedačku a neplatí. Pokud by jsi chtěla, aby mělo svoji sedačku, tak ji musíš zaplatit (asi to jde).
Co se týká zvládání, tak to je individuální. Lepší jsou asi cesty na noc, pokud jde o více hodin. Jedna známá letěla v nedávné době s roční holčičkou z jedné africké země sem a teď zase zpět. Sem katastrofa-dítě nespalo, roční se moc zabavit nedá. zpět paráda-dítě spalo.
PetkaK píše:Black_Orchids píše:Ano to je pravda, ale pokud máš žaludek na to zapírat a zapírat, tak to vyřídíš i bez toho
(ale i prarodičů!!! pokud jsou narozeni po 1.1.1954)- já jsem všechny zapřela, chudák dítě nemá žádnou babičku ani dědečka, pochroumané vztahy v rodině
a papír jsem dostala na počkání na krajské úřadě. Ony si to umějí úřednice ověřit.
tak to mě nenapadlo
mně tady ten postup popisovala dnes jedna úřednice do telefonu. budu to vyřizovat v Brně.
jo a dítě letí samozřejmě zdarma, jen za tu spec. sedačku jsme platili těch 1000,–
Black_Orchids píše:PetkaK píše:tak to mě nenapadloBlack_Orchids píše:Ano to je pravda, ale pokud máš žaludek na to zapírat a zapírat, tak to vyřídíš i bez toho
(ale i prarodičů!!! pokud jsou narozeni po 1.1.1954)- já jsem všechny zapřela, chudák dítě nemá žádnou babičku ani dědečka, pochroumané vztahy v rodině
mně tady ten postup popisovala dnes jedna úřednice do telefonu. budu to vyřizovat v Brně.
Mě to taky osobně řekli u nás na městě, ale já zašla přímo na kraj a tam jim řekla že je prostě neseženu protože bla bla bla bla a za půl hodiny jsem to měla v kapse. Takhle bych musela jet k našim 150km a vozit je
ne že by mi to bylo na obtíž, ale přece když si to umí zjistit, tak ať se starají sami
jsou za to placené ![]()
PetkaK píše:Black_Orchids píše:Mě to taky osobně řekli u nás na městě, ale já zašla přímo na kraj a tam jim řekla že je prostě neseženu protože bla bla bla bla a za půl hodiny jsem to měla v kapse. Takhle bych musela jet k našim 150km a vozit jePetkaK píše:tak to mě nenapadloBlack_Orchids píše:Ano to je pravda, ale pokud máš žaludek na to zapírat a zapírat, tak to vyřídíš i bez toho
ne že by mi to bylo na obtíž, ale přece když si to umí zjistit, tak ať se starají sami
jsou za to placené
a na jaký jsi šla oddělení? na pasový? já volala na matriku a tam mi řekli, že v Brně mám jít se vším na pasový…
Pro to potvzrzení se nechodí na pasové, ale na matriku, ani nevím co to přesně bylo, ale na takovém tom přístroji co vydává pořadové lístečky bylo pasy, občanky, řidičáky, občanství, tak to jsem zmáčkla, to bylo u nás na úřadě, v podstatě to byli hned vedlejší dveře vedle pasů a občanek. A tam mi řekli že musím mít ty RL prarodičů neb jsou mladí, a že to bude trvat 30 dnů. Pak jsem začala číst dikuze, a ověřovat jestli paní nekecala a vydala se raději rovnou na kraj, ale tam nevím co to bylo za odděleni, nicméně kraj to dělá na počkání.
Holky, děkuji moc za rady, chystám se s malým do New Yorku, ale nevím, jak to s miminkama chodí. To mě potěšilo, že se za tak malé dítě neplatí. No s tím pasem to asi bude problém, tedy pokud chtějí i RL prarodičů, tak tcháni asi budou dělat problém, no co se dá dělat. Takže už abych začala zařizovat pas. A ještě jsem se chtěla zeptat, jak to cestování Vaše zlatíčka snášejí? Spí, nebo brečí, není s tím problém? A mají taky nějakou speciální stravu, anebo se jim má udělat? Přece se nesmí nosit strava na palubu,ne? Díky moc ![]()
Andrejka81 píše:
Holky, děkuji moc za rady, chystám se s malým do New Yorku, ale nevím, jak to s miminkama chodí. To mě potěšilo, že se za tak malé dítě neplatí. No s tím pasem to asi bude problém, tedy pokud chtějí i RL prarodičů, tak tcháni asi budou dělat problém, no co se dá dělat. Takže už abych začala zařizovat pas. A ještě jsem se chtěla zeptat, jak to cestování Vaše zlatíčka snášejí? Spí, nebo brečí, není s tím problém? A mají taky nějakou speciální stravu, anebo se jim má udělat? Přece se nesmí nosit strava na palubu,ne? Díky moc
A s kterým malým poletíš? S mladším či starším? Pro kojence je snad možné si nějaké skleničky vzít sebou a myslím, že ot musíš ochutnat. Pro toho staršího by jsi jen nabalila nějaké svačinky, ne?
My jsme teda letěli nejdelší let 4 hodiny, ale když to bylo přes den, tak jsme toho měli plné kecky- dítěti byl rok a nešlo zabavit. Nehledě na málo místa na sedačkách. Teď jsme letěli 3 a půl hodiny, dítě dva roky a bylo to jednou na noc a jednou odpoledne, ale pokaždé spala. Bohužel pokud nechytíš volné místo vedle sebe, tak je to dost peklo. Mě teda děsně bolely záda, jak jsem ji držela, když spala a zrovna jsem si říkala, že nějakou delší cestu bych fakt nedala ![]()
Plus často nepříjemní (často právem) spolucestující. Neubráníš se tomu, aby dítě nekopalo do sedačky před tebou například. Já bych nějak dál letěla pouze v případě, že by dítě mělo vlastní sedačku a nejdřív tak ve 3-4 letech, ale spíš později.
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli některá cestujete s dítětem mladším než jeden rok mimo Evropu. Jak to funguje? Má kojenec vlastní sedadlo v letadle? Jak to zvládá? A máte mimčo zapsané v pase, nebo musí mít vlastní pas? Moc děkuji. Andrea