Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Zdravím, chtěla jsem poprosit o radu, jak používat látkovky na cestování. Látkujem doma - mám na plínkách dvě děti. Venku zatím jednorázovky. Jenže cestujem čím dál víc a tak bych chtěla používat látkovky i venku a mám několik otázek.
Jaké používáte? Já mám bud klasické látkové pleny nebo baby lucy.
V čem je přepravujete? Když je dám do batohu zabere to půl batohu. Vozím tak dvoje pro každýho plus náhradní kalhotky plus nějaké náhradní oblečení. Máte nějaký speciální batoh nebo kabelu?
Ahoj, já na cestování používám kapsovky fuzzi bunz, tak že nevím co poradit. Buď se poohlídnout po nějakých AIO či kapsovkách. ![]()
ja se tez pripojuji k dotazu. My pouzivame vicevrstvy a na to kalhotky polyesterky ale na cestu je to hoodne objemny. Tak poradte zkusene latkarky ![]()
Ahoj,
syna jsem taky látkovala jen doma a na kratší cesty, na delší měl jednorázovku.
U dcery se orientuju podle toho, kam jedu - jestli je tam možnost přebalit. Pokud ano, beru HD Pastelku nebo HHS, pokud ne, vyhrávají kapsovky Fuzzy bunz - doma je nachystám (nacpu vnitřek), dám do HD taštičky a pak jen vytáhnu novou a schovám počůranou plínku. Kapsovky mám teď nově asi tři týdny, vydržela jsem i bez nich ![]()
Taštičky jsou fakt supr, balím do nich i ty pastelky a HHS s vkládačkama a separačkou.
Většinou nejezdime nikam dál než na dvě přebalení, takže to ani nezabere moc místa…
Látkovala jsem se synem i týden na dovče v Jeseníkách, teď jsme u mamky a taky máme látkovky
To se pak hodí pytel na použité plínky
Ahoj, myslíš teda výlety přes den a ne dovolenou? Protože na dovolenou (taky jsem měla čtvrt roku dvě děti v látce) jsem samozřejmě brala, co rychle schne - zavazovačky a čtverce.
Normálně na venek ideálně něco, co jde nasadit vestoje, takže to jsem si šetřila kalhotkovky. Mám sice dojem, že jsem zvládala s dítětem v šátku na břiše starší stojící dítě přebalit i do zavazovačky, ale dneska se rosím jenom při představě
.
Jinak mám málo pijící a tedy málo čůrající děti, takže soucítím, zabere to fakt hodně místa.
Brum píše:
no já mám právě hodně pijíía hně čurající kluky
Ale tak ona to není tak marná varianta, zase člověk nemusí pořád lítat za dětmi s lahví jako fretka. Každopádně na ty dvě plenkované děti nevzpomínám nějak nadšeně, to člověk někdy celý den přebaluje, pere, věší, přebaluje a přebaluje
.
Lentilko taky se těším až bude Petřík bez plín, ale to si počkám.
Novire díky za tip na taštičky, pořídila jsem si 4 ks a jsou super.
Klidně pište další tipy, jen prosím nepoužívejte zkratky já nejsu tak zběhlá v různých látkovkách, doted jsme byli a jsme z větší části na klasických látkových plínkách.
Pokusím se oživit toto téma s doplňujícím dotazem. Jak řešíte praní plínek při cestě mimo domov na týden. Četla jsem, že je dobré je přes noc namočit do Miofreshe, ale ten nemám šanci u nás na venkově sehnat, takže mám na praní HaipuDaipu (používám hlavně na plínky) anebo Lanzu ručku (na vše co je potřeba přeprat v ruce). Kdo máte zkušenosti, poraďte prosím, jak prát plínky. Budeme v kempu, ale s vlastní koupelnou i možností sušit, takže by to neměl být problém. Přivítám zkrátka rady, v čem prát, jak často, na co nezapomenout, atd. Moc díky
Já jsem teda plínky na dovolený neprala, protože nebylo kde, ale vím, že se dá koupit za pár švestek malá valcha, což hodně usnadní ruční praní
![]()
Pastelka píše:
Já jsem teda plínky na dovolený neprala, protože nebylo kde, ale vím, že se dá koupit za pár švestek malá valcha, což hodně usnadní ruční praní![]()
Já máchala v řece a prala v kýbli pomocí zvonu
Byla to fajn romanťárna. Ale jen proto, že to člověk nemusí dělat denně ![]()
Ale měla sem ten Miofresh ![]()
Prala sem každý den ráno, aby mi to do večera uschlo.
Tak na ruční praní je super ta mini valcha, stojí cca 50kč, no a pak jak zmiňovala Baba ten zvon. Já když byla se starší dcerou v lázních a malou měla sebou, tak jsem plíny prala v tekutém ecoveru, namáčela jsem je předem do perkarbonátu, používala jsem skoro jen čč, protože to rychle schlo. ![]()