Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Před cca 15 lety jsme koupily pozemek se starší stavbou - bývalá chata se zahradou už v neudržovaném stavu. Chatu jsme přestavěli na stálé bydlení. Za tu dobu se využívala a používá zhruba celý rok pro rodinnou rekreaci i širší rodiny. Vše šlo až do současnosti v pohodě. Až do poslední doby. Bratr si našel novou ženu - moc jsme si nesedli.
Mám pocit, že nemá zábrany. Třeba je tam s bratrem, na chvíli se ztratí a pak zjistíte, té vám nahoře na patře prohrabávají ložnici a pracovnu. Přízemí je,, společné" ale nahoře máme svoje bydlení. Vrchol byl tenhle týden před Vánoci. Byly jsme s dětmi na pár dní pryč. Bratr přijel s tou svou a odemkli si prázdný dům a začali si tam hospodařit. Nic nenapíše, nezavolá. Kdyby se ozval třeba jsme s dětma kousek od vás a děti jsou promočené, můžeme se u vás ohřát? Tak se domluvíme a ať se ohřejí udělají čaj… Ale nic.
Přišli jsme domů a opravdu jsme si mysleli že nás vykradli. Až teď se brácha jen tak,,přiznal" že se zastavili. Tak jsem mu řekl jestli je normální a že když nemá hranice, tak se mu musí nastavit zkrátka do cizího domů se neleze. Mobil a zavolat snad může. Ta jeho to zkoušela uhrát na děti.,,Aha takže děti nám prohrabávají ložnici a šuplíky v pracovně?" Prostě mi to celé nepřijde normální a kdo ví kolikrát se už takhle,, zastavili". Ví kde je rezervní klíč - kdyby se něco stalo. To jsme změnili a polopatě jim řekli že pokud budou chtít přijet ať zavolají a domluví se jinak nic. A té do cizího domů se neleze…Tak se brácha spíš ta jeho urazila.
Přijde vám to normální? Mám pocit, že bráchu by tohle nenapadlo a té to je celé od té jeho nové známosti.
To je dobrý. Bratr možná zapomněl zmínit že tu chatu nemáte napůl, ale je vaše. No já bych spíš vyměnila zámek než přestěhovala rezervní klíč. A s bráchou bych nekomunikovala dokud by mu nedošlo co se stalo. Asi potřebuje čas.
Něco podobného jsme řešili v rodině.
Nastavit jasná pravidla i za cenu konfliktu.
Klíče schovat jinam, vyměnit zamek. Ono zavolání nebude fungovat, pokud tak byli zvyklí.
@Bydlící píše:
Před cca 15 lety jsme koupily pozemek se starší stavbou - bývalá chata se zahradou už v neudržovaném stavu. Chatu jsme přestavěli na stálé bydlení. Za tu dobu se využívala a používá zhruba celý rok pro rodinnou rekreaci i širší rodiny. Vše šlo až do současnosti v pohodě. Až do poslední doby. Bratr si našel novou ženu - moc jsme si nesedli.
Mám pocit, že nemá zábrany. Třeba je tam s bratrem, na chvíli se ztratí a pak zjistíte, té vám nahoře na patře prohrabávají ložnici a pracovnu. Přízemí je,, společné" ale nahoře máme svoje bydlení. Vrchol byl tenhle týden před Vánoci. Byly jsme s dětmi na pár dní pryč. Bratr přijel s tou svou a odemkli si prázdný dům a začali si tam hospodařit. Nic nenapíše, nezavolá. Kdyby se ozval třeba jsme s dětma kousek od vás a děti jsou promočené, můžeme se u vás ohřát? Tak se domluvíme a ať se ohřejí udělají čaj… Ale nic.
Přišli jsme domů a opravdu jsme si mysleli že nás vykradli. Až teď se brácha jen tak,,přiznal" že se zastavili. Tak jsem mu řekl jestli je normální a že když nemá hranice, tak se mu musí nastavit zkrátka do cizího domů se neleze. Mobil a zavolat snad může. Ta jeho to zkoušela uhrát na děti.,,Aha takže děti nám prohrabávají ložnici a šuplíky v pracovně?" Prostě mi to celé nepřijde normální a kdo ví kolikrát se už takhle,, zastavili". Ví kde je rezervní klíč - kdyby se něco stalo. To jsme změnili a polopatě jim řekli že pokud budou chtít přijet ať zavolají a domluví se jinak nic. A té do cizího domů se neleze…Tak se brácha spíš ta jeho urazila.
Přijde vám to normální? Mám pocit, že bráchu by tohle nenapadlo a té to je celé od té jeho nové známosti.
Jaká pravidla jste si nastavili, taková je máte.
Jestliže jste celý rok nechávali dům “používat celou širší rodinu”, jak píšeš, tak se holt nemůžeš divit, že je dům také tak používán.
Pokud chceš, aby to byl tvůj dům a tedy určen pouze pro tvou rodinu, holt budeš muset jasně komunikovat – odebrat rodině klíče a vstup umožňovat pouze po domluvě s tebou ![]()
Ne normální to rozhodne není a ja bych vyměnila zámky nebo schovala rezervní klíč jinam. Bratr je drzej jak lázeňská veverka. Prostě bez souhlasu bych nikomu chalupu nepujcovala a tecka.
Tak chytit je, jak mi prohrabávají ložnici a pracovnu, tak v ten okamžik vyletí ven a byla by to jejich poslední návštěva…a to, že by mi tam vlezli bez toho, aniž bych to vůbec věděla, to by ani nezkusili. Nenechávej nikde klíč nebo ho dej tak, ať o něm vůbec neví…a hlavně jim řekni, že bez tvojí přítomnosti si návštěvy nepřeješ vůbec.
Pokud je dům ve Vašem výhradním vlastnictví, musíte nastavit pravidla, což se teď stalo a je to dobře.
Co se mi v Tvém psaní nelíbí, je jak píšeš o nové ženě bratra. Jasně, vždy za to můžou ty strašné švagrové a snachy, synáček a bratříček jsou hvězdy betlémské. Třeba to bylo tak, že ta předchozí drzost tvého bratra krotila.
@Pučálkovic.Amina píše:
Patří ta chata i bratrovi?
Ne je na100% naše. Prostě když nám ty dva(brácha a jeho přítelkyně) řekli, že byli u nás. Tak to oznámili jako něco pro ně normálního. To nás dostalo. On sám nikdy moc nepomohl - třeba pořezat dřevo, nová střecha zdění…vždycky jak přijde pomoct a vždycky přijel až bylo hotovo
v pohodě nimi to jeho tak nás vždycky bavily ty sliby a pak nic. Ale v poho. Takže ani že by tam nechal hodiny práce taky ne.
Já se upřímně divím, že je tam budete pouštět i s tou domluvou. Zjistit, že mi cizí ženská prohrabávala věci, tak bych jim řekla, že ona už má do toho baráku jednou pro vždy zákaz. Je to drzost i od bratra, ale že si to dovolí cizí ženská a ještě ona držkovala, když vám vadí, že k vám lezou bez zeptání? ![]()
@Lojzísek píše:
Pokud je dům ve Vašem výhradním vlastnictví, musíte nastavit pravidla, což se teď stalo a je to dobře.
Co se mi v Tvém psaní nelíbí, je jak píšeš o nové ženě bratra. Jasně, vždy za to můžou ty strašné švagrové a snachy, synáček a bratříček jsou hvězdy betlémské. Třeba to bylo tak, že ta předchozí drzost tvého bratra krotila.
No spíš tohle chování začalo příchodem té nové. Ano přiznávám nemusím jí. Přijde mi jako osoba co kouká kde co sebrat a nejlépe co nejvíc. Takové to podej prst a vezme si celou ruku. Vím, že zde na maminkovském webu to budete brát i z pohledu té nové přítelkyně - proto si rád přečtu i druhý pohled. Třeba mi něco uteklo a nechci bourat vztahy v rodině ale taky si nechci nechat skákat po hlavě.
@Bydlící píše:
Ne je na100% naše. Prostě když nám ty dva(brácha a jeho přítelkyně) řekli, že byli u nás. Tak to oznámili jako něco pro ně normálního. To nás dostalo. On sám nikdy moc nepomohl - třeba pořezat dřevo, nová střecha zdění…vždycky jak přijde pomoct a vždycky přijel až bylo hotovov pohodě nimi to jeho tak nás vždycky bavily ty sliby a pak nic. Ale v poho. Takže ani že by tam nechal hodiny práce taky ne.
Tak pak je to jasný. Dát klíče jinam a dlouho bych si rozmýšlela, jestli bratra vůbec někdy pozvu. A jestli jo, tak bych důrazně řekla, že nahoru nepoleze.
Ono když vám tam jezdí na dovolenou celá rodina, tak už to asi berou jako společné vlastnictví. ![]()
@Bydlící píše:
No spíš tohle chování začalo příchodem té nové. Ano přiznávám nemusím jí. Přijde mi jako osoba co kouká kde co sebrat a nejlépe co nejvíc. Takové to podej prst a vezme si celou ruku. Vím, že zde na maminkovském webu to budete brát i z pohledu té nové přítelkyně - proto si rád přečtu i druhý pohled. Třeba mi něco uteklo a nechci bourat vztahy v rodině ale taky si nechci nechat skákat po hlavě.
Jasný, já bych tohle nesnesla. Do svého domu bych rodinu zvala, ale byli by u nás pouze jako návštěva. Nedávala bych žádné prostory k volnému užívání „všech“.
On to pak nějaký drzoun takhle zneužije.
Svým příspěvkem jsem chtěla říct, že za to nemůže jenom ONA.
Když je nemovitost moje, mám tam přístup jen já ostatní jako návštěva jen v době, kdy tam jsem. Obzvlášť po tom, co si tam madam lezla, kde ji napadlo. Proč někomu říkáte, že máte někde rezervní klíč? ![]()