Špatný vztah s babičkou

Anonymní
29.12.23 05:09

Špatný vztah s babičkou

Ahoj, potřebuji poradit, jak se zachovat.
Roky jsem nebyla v kontaktu se svojí babičkou, mamkou mého taťky.
Napáchala a řekla tak hnusné věci o naší rodině, že se to zapomenout nedá. Neznám zlejší a jedovatější osobu. Na druhou stranu je to moje krev, takže mě náš špatný vztah začal po čase mrzet.
Znepřátelila si všechny příbuzné, přátelé taky nemá, je jí něco přes 70 let. Představila jsem si, že zemře sama… a už to jelo.
Jsme v kontaktu, ona mi na narozeniny i Vánoce posílá po taťkovi dárek (většinou se jedná o její šperky, co za život nastřádala), občas jsem tam zašla, taky něco donesla…. Jenže se mi potvrdilo, jaká ve skutečnosti je. Stejně zapšklá, jak si jí pamatuji, vždy ze mě vysosá veškerou energii. A já teď nevím, jak z toho ven.
Nestojím o dary ani nic podobného, už se mi příčí jí i děkovat, mám pocit že se ten vztah napravit prostě nedá. Říct jí to? Jak? Nebo podniknout nějaké jiné kroky? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
29.12.23 06:20
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebuji poradit, jak se zachovat.
Roky jsem nebyla v kontaktu se svojí babičkou, mamkou mého taťky.
Napáchala a řekla tak hnusné věci o naší rodině, že se to zapomenout nedá. Neznám zlejší a jedovatější osobu. Na druhou stranu je to moje krev, takže mě náš špatný vztah začal po čase mrzet.
Znepřátelila si všechny příbuzné, přátelé taky nemá, je jí něco přes 70 let. Představila jsem si, že zemře sama… a už to jelo.
Jsme v kontaktu, ona mi na narozeniny i Vánoce posílá po taťkovi dárek (většinou se jedná o její šperky, co za život nastřádala), občas jsem tam zašla, taky něco donesla…. Jenže se mi potvrdilo, jaká ve skutečnosti je. Stejně zapšklá, jak si jí pamatuji, vždy ze mě vysosá veškerou energii. A já teď nevím, jak z toho ven.
Nestojím o dary ani nic podobného, už se mi příčí jí i děkovat, mám pocit že se ten vztah napravit prostě nedá. Říct jí to? Jak? Nebo podniknout nějaké jiné kroky? :nevim:

Ahoj, rozumím ti. Jedna moudrá známá jednou prohlásila: „Rozhodla se pro to sama svým chováním,“ často si na tu formulaci vzpomenu. Zní to, že tvoje babička opravdu byla taková celý život a nejde jen o příznak stařecké demence, pro kterou by člověk měl spíš pochopení. Chápu, že ti v hlavě běží její věk a určitá smrtelnost, ale neznamená to, že si do života musíš proto pouštět hořkost a zlobu. Snažila bych se omezit kontakt bez jakéhokoliv vyříkávání, které by nejspíš nemělo šanci padnout na úrodnou půdu a jen by přineslo otevřený konflikt a víc zbytečné zloby do života.

Řešila jsem s jedním starším příbuzným něco podobného. Manipulativní a vyčítající osoba, která se ve druhých neustále snaží vyvolat pocity viny. Na druhou stranu cítím, že mě má upřímně rád a snad to jednání ani tak nemyslí, jen je tak nakódovaný. Bydlíme od sebe daleko, tudíž návštěvy nejsou na pořadu dne. Když mi zavolá, telefonát přijmu a popovídáme si, sama volám velice zřídka, spíš jen k příležitostem. Takže kontakt neiniciuji, ale když mě kontaktuje on, jsem pasivně přátelská. Nevím, jestli by tohle bylo snesitelné řešení pro tvoji situaci, ale docela se mi vnitřně ulevilo, si to takhle v hlavě nastavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
874
29.12.23 06:36

Mám přesně takovou matku a nepřála bych si, aby moje dcera takhle jednou vyměkla. Tihle lidi jsou jako hadi, přiblíží se s úlisností, přitáhnou tě pocitem viny a zloby a jen co se otočíš zády, uštknou. Později se ani nemusíš otáčet a dávku jedu na tebe plivnou ve dveřích jak kobry.
Ne, ona si svou budoucnost utvořila svým životem. Jeho kvalitou a kvalitou vztahů.
A ty si nekaž život.
A přečti si tady v diskuzích něco o podobných matkách, jaké má hrozné následky styk s nimi, zejména pro citlivější jedince jako jsi ty. Přečti si knihu Manipulativní rodiče, to je doslova bible zla těchto lidí a pomohla mi pochopit princip jejich myšlení a beznadějnost a marnost jakékoliv nápravy. Mají jiný mozek.
Ne, neocení to. Nikdy.
Jen bude ráda, že má konečně zase oběť. Fakt si nekaž život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
874
29.12.23 06:38

A ano, zemře sama, ale pro tohle se rozhodla.
A zemře, a věř mi, že jejímu okolí spadne těžká koule z nohou. I když s ní nemusíš mít styky, i když je tou černou ovcí rodiny, dokud žije, každý, komu ublížila má k noze přivázanej těžkej řetěz hrůzy, co od ní zase přijde. A to, i když žiješ stovky kilometrů daleko.
To nechceš. Měj s ní stejné slitování jaké ona měla s druhými. Žádné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
29.12.23 07:04

Nekaž si život takovouhle zlou osobou, je to zbytečná snaha a energie. Žij život s ostatními členy rodiny a s přáteli, zkrátka s těmi, kteří tě mají rádi, záleží jim na tobě a je to vzájemný. Tam věnuj čas a energii ne do člověka, který si to nejen nezaslouží, ale ani to neocení, jen ti to bude ubližovat a čím víc budeš takovou osobou trávit čas a mít jí ve svém životě, ti bude hůř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3796
29.12.23 07:38

Tak jako jestli jsou ty šperky za desítky tisíc, tak bych návštěvu u jedobáby vydržel. Se přiopij předtím než tam půjdeš. Třebas pak na tebe přepíše celej BARÁK!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová