Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,zkuste poradit,už nevím co s ním mám dělat. Malý má 5 měsíců,večer mi usne sám v postýlce kolem osmé(naučil se podle Estivilla) a spí do 10-11hodin a pak to začne, křičí a sám už neusne,nakojím ho, odbrkne si uložím ho, hladím ,zpívám, konejším a nic na něj neplatí, křičí do té doby, než si ho dám do postele a dám mu prso, pak většinou usne(ne vždy),ale prso nepustí,až mu vypadne, tak se většinou probudí a chce ho zpátky. Já v podstatě skoro nespím, na prsou mám už ragády, které krvácí. Dali jsme i nurofen, jestli to nejsou zoubky, nic. Poslala jsem tam manžela,nic.Hlad si myslím, že nemá, přibýrá skoro kilo za měsíc.Nevím, jestli ho nemám dát samého do pokoje a zavést Estivilla i v noci a zrušit noční kojení, fak nevím, ale křičel by dlooouho a nevím jestli to zvládnu.Přes den je to docela pohodové miminko. Mám doma ještě skoro 3letou holčičku, která přes den nespí, takže ani u mě nehrozí, abych přes den dospala noc. Zkuste poradit, máte někdo takovou zkušenost, trvá to už skoro 2 měsíce a jen se to zhoršuje, díky za rady Lenka
Promiň Kolosko, ale teď jsem to nějak nepochopila-večer v osm ti usne a probudí se za 10-11hod (bez probuzení?)? pak ho nakojíš a nechce spát?? no jestli spí v kuse tak má možná naspáno. Já bych ho nakojila a nechala ležet v postýlce,aby jsi se dospala a nebo stávala z postele,ať si pohraje pokouká po bytě a tak…já vím že jsi asi unavená,ale rozhodně bych mu nestrkala prso aby se uklidnil a spal dál.A co dudlík? ten by ho popřípadě neuklidnil?
Moje Vikča když byla ve stejném věku, tak stávala v 6ráno a pak bych ji neuspala i kdybych se stavěla na hlavu ![]()
rubber, ON SPI 2HOD
usne v 20 a vzbudi se v 22
jo a ja bych ho nechala v postylce, kdyz zvladne usnout v 20 zvladne to i pozdeji, je to malej vyderac, nabidla bych jidlo, dudlik a haji a nazdar
ty se musis vyspat a ne si nicit prsa, zvlast, kdyz nepije a jen ho drzi
rubberbear to jsi fakt špatně pochopila. Koloska tím myslí, že se jí vzbudí v 10-11 večer…
Kolosko neproadím, ale soucítím s tebou protože to moc dobře znám a ty noci nestojí za nic. U nás se to děti odnaučily až s věkem. Dělaly to všechny děti a ten nejmladší teď taky. Na učení samostatného usínání je malinký a tak nosím, skáču na balónu a stejně prso je prso
Přes den taky uspávám a uspávám jinak řve ![]()
Já myslím, že se probudí v 10-11.
My měli to samé, ale naštěstí to po měsíci přešlo. Nevím- já teda řvoucí dítě v postýlce nepodporuji, a estevil-nebo jak se to píše- se mi zdá naprosto šílený-u nás to došlo tak, že postýlku nemůže ani cítit, tak ji nepoužívám. Spíme spolu v posteli- to samozřejmě není rada. Ale noční kojení bych nevypouštěla, prostě má třeba žízeň, nebo ho bolí břicho, nebo má prostě to období,kdy potřebuje cítit maminku- sací reflex děti uklidňuje- zkus cumel.
Ne, já jsem to pochopila, že se probudí v 10-11 v noci. Vstávání v 6 by asi nevadilo ![]()
My máme něco podobného. Malej se vzbudí do hodiny až dvou po usnutí - usíná si hezky sám. Potom chce jenom mě a prso
Zpátky do postýlky už ho nepřendám ani za boha. Taky mám starší dcerku, kterou navíc jeho noční řvaní budí. Ráno vstáváme do školky, takže o nějakém dospání nemůže být řeč.
Takže já ti neporadím, sama bych radu potřebovala
Estivila v noci bych nedoporučovala. Já jsem teda absolutní odpůrce této metody, takže na mě moc nedávej
Ale nikde jsem nečetla, že by to někdo praktikoval v noci.
A o zrušení nočního kojení mi Dr. říkala, že nejlépe až od 8 měsíců.
Jizvikova - jo, je mi 5 měsíců,probudí mě nějaký důvod (strach, zuby, bříško) jediné, co potřebuju a vím, že mi pomůže je máma, tak řvu, abych ji zavolala a nedočkám se, protože mě tam máma nechá řvát. No, to jsem se dočkala
Já nevím, ale já jsem si pořídila dítě proto, abych se o něj starala…a s tím je spojeno i to, že budu u něj, když mě bude potřebovat - ve dne i v noci. Pro mě je prostě dětský pláč (navíc v 5 měsících) jasný signál nepokoje a problému.
Ahoj holky, jasně myslela jsem, že se probouzí ve 22-23hod ne v 11 rano, to bych si asi zpívala celý den.
Jinak taky se mi nechce v noci aplikovat Estivilla, protože právě nevím co mu je, to večerní usínání sme zvladli stejným rituálem, ale nevím co v noci. Snažím se taky dělat stejný rituál, vezmu , nakojím, odbrkne položím , dám dudlíka, jenže on začne řvát a pak už není k uklidnění, když ho nechám na prsu, tak usne, ale někdy se zase víc nahltá a vzbudí ho, že si potřebuje brknout a do toho se ještě někdy poblinká a když neusne, tak potom už fakt nepomáhá nic a křičí, dokud se neunaví, já fakt nevím, dneska jsem spala 2 hodiny a už zase padám na hubu
.
Jo ještě jsem chtěla dodat, že ho taky nechcu odstrkovat, ale nevím co mám pro něho víc udělat, když je nakojený, odbrknutý a nechce být ani v postýlce, ani se mnou v posteli, ani v náručí, pak už ani u prsu, tak si říkám, jestli právě by nebylo lepší ho nechat párkrát pořvat v postýlce(stejně mi řve i na rukách) a že by si třeba zvykl, že v noci musí spát, ale nevím co s tím kojením, asi je fakt ještě maličký aby spal celou noc bez jídla, jo a ráno vstáváme mezi 5-6 hodinou, to je fakt hrozné. S dcerkou jsem tohle vůbec nezažila, stačilo ji nakojit, dát dudlík a zase spala v postýlce.
Dagmar - ale to není o tom, že necháš dítko řvát… Chodíš za ním, pravidelně, pohladíš, utěšíš, ale protože je čas na spaní, tak zas odejdeš.
Koloska, pokud umí sám usnout večer, naučila bych ho to i v noci, je to ten samý princip, pokud na to máš prostory a nervy… Ad zrušení nočního kojení - tak mu dávej třeba po třech hodinách, nebo podle toho, jak dostává přes den. ![]()
Jasně vím, že každá miminko je jiné, ale tohle je prostě nad rámec možností maminky a i ona se někdy musí vyspat přece, aby se zas celý den mohla postarat.
Pipet- to jsem taky zkoušela dávat mu třeba po třech hodinách, ale přišlo mi, že v tom měl galimatiáš, protože jednou se probral, tak napapat dostal, podruhé se probral a nedostal, to je právě to, že kdyby vstával po 2 nebo 3 hodinách najedl se a usnul, tak bych byla přeštástná, ale on právě neusne, až na navyjímky. A s tím nočním Estivillem, právě kdybych ho nemusela v noci kojit, tak by to bylo jednodušší, prostě pohladit utišit , odejít a furt dokola, dokud neusne a celou noc, ale jak má vědět, že te´d ještě nespal 3 hodiny a jíst nedostane a te´d už spal 3 hodiny tak jíst dostane, doufám, že píšu aspoň trochu srozumitelně co myslím, někde sem právě četla, že děti, co tak pěkně přibírají, tak by neměli být v noci hladové??
Majda přestala jíst v noci v 7mi měsících, necelých 6,5kila.
no jo, to asi bude zmatek, že jednou dostane a jednou ne… kruciš.
Třeba tak dobře přibírá, protože baští i v noci ![]()
Nevím, budeš to muset rozhodnout sama.
Teoreticky, pokud by dostal najíst při tom prvním probuzení v 11 a pak až v pět ráno, to je 6 hodin a myslím, že za tu dobu hlady neumře - sama píšeš, že ani nepije vlastně pořádně.
Už před těmi sedmi měsíci Majdy to bylo v noci tak, že jsem jí dala napít, když jsem šla spát já - okolo desáté, jedenácté (sama by se probudila třeba půlhodinky potom, to bych nezvládala takové vstávání hned po usnutí) a pak nad ránem taky okolo té páté, šesté a když tak třeba se mnou ještě usnula v posteli - jinak byla v postýlce.
To není návod, ale popis=)
Držím pěsti.
Estivill se naprosto nedoporučuje u tak malých dětí! Má se aplikovat až tak kolem roku. Předtím to není o nějakém rozmazlování, ale o uspokojování základních dětských potřeb. Každé dítě je jiné, některé potřebuje tělesný kontakt víc než jiné a pokud mu ho nedodáš, vždycky ho to nějak poznamená. Můžeš ho zkusit uspávat bez prsa, jen chováním a s dudlíkem.
O to pardon, blbě jsem si to přečetla
přehlídla jsem to „DO“…omlouvám se ![]()
ZuzaM píše:
Estivill se naprosto nedoporučuje u tak malých dětí! Má se aplikovat až tak kolem roku. Předtím to není o nějakém rozmazlování, ale o uspokojování základních dětských potřeb. Každé dítě je jiné, některé potřebuje tělesný kontakt víc než jiné a pokud mu ho nedodáš, vždycky ho to nějak poznamená. Můžeš ho zkusit uspávat bez prsa, jen chováním a s dudlíkem.
Jenže když bude uspávat bez prsa chováním, stejně to znamená vstát a něco dělat, nevyspí se tak úplně stejně. Dítě matku sice potřebuje, ale snad nikdo nemůže tvrdit, že když nakrmí v jedenáct a pak v těch pět šest, že si dítě ponese životní následky. Pět měsíců věku zase není tak málo, je to rozhodně dost na to, aby si dítě uvědomilo důsledky pláče- maminka přijde- a notně toho využívalo.
Využívání (závislost) X skutečná potřeba (např.spurt) to je prostě rozdíl.