Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobrý den měla bych dotaz pro lidičky co mají skušennosti s hypotékou. Přítel si chce vzít hypotéku se svým bratrem protože já jsem na rodičáku. Máme vyhlídlí byt cena činní 1 743 000kč ale máme problém stím že máme pujčku celkové doplacení 300 000kč takže chceme větší částku hypotéky aby jsme doplatily uvěr. Nevíte o nějaké bance která by toto umožnila? co jsem koukala pujčují jenom na nemovitost děkuji za odpovědi ![]()
@maren a to je cena kupní nebo odhadní??? Na to taky bacha. Kupní cena může být ten 1 743 000, ale oni vám to můžou odhadnout třeba jen na 1,5 milionu a vy budete muset těch 243 000 sehnat jinak.
Většinou se to dělá tak, že se to zkombinuje se stavebním spořením… Tam se dá půjčit víc, i jakoby na rekonstrukci.
Příspěvek upraven 09.03.13 v 13:42
Hypotéku banka poskytuje oproti zástavě nemovitosti, respektive její ceně. Takže se nedá jen tak použít peníze co vám poskytnou na „projezení“ jinde.
Nicméně většina bank poskytuje k hypotéce i tzv. neúčelovou část, kterou pak můžete použít relativně libovolně. Tahle část se ale úročí vyšším úrokem. Tohle je hodně odvislé na konkrétním jednání s bankou. Respektive na LTV.
Vy máte nějaké vlastní prostředky, nebo se tu bavíme o 100% hypo? Pokud se bavíme o 100% hypotéce, čili těch 1,75mil. tak bez zástavy další nemovitosti/ručitele těch 300.000 navíc od banky nedostanete.
EDIT - správný poznatek výše - ono ještě záleží na tom, jakou cenu odhadne banka. Tu tak úplně cena z realitky nezajímá.
Ohledně použití peněz z úvěru ze SS na splácení úvěru, ano to taky jde. Nedávno jsem takhle likvidoval klientovi nějaké konsolidované půjčky. Ušetřil měsíčně 9.500,–
Problém je, že už nyní je to časté a v budoucnu to bude ještě častější, že SS bude kontrolovat faktury za materiál/práci. U něj to nebyl problém, má menší stavební firmu. U vás…
AHoj,
trochu mě zaráží, proč si chce vzít hypotéku s bratrem na byt pro vás? Bratr pak bude polovičním majitelem vašeho bytu a ty nebudeš mít nic?
Jinak o hypotéku můžeš žádat s přítelem i ty, protože rodičák se počítá taky jako příjem. Jinak doporučuji zajít za fin. poradcem, který vám navrhne způsoby řešení toho co chcete a ještě vám vyřídí všechny papíry a jednání s bankou.