Spoluvlastnictví bytu

14
7.3.13 20:17

Spoluvlastnictví bytu

Dobrý den, budeme s přítelem kupovat nový byt. Smlouva o smlouvě budoucí je zatím napsaná na něho (ale ještě není podepsaná a dá se změnit). Ale právě jsme měli rozhovor, že by bylo do budoucna lepší (i pro mě, nikdy nevíte co se stane za 5 let), kdyby ten byt byl napsán na nás oba - tzv. podílové spoluvlastnicví. Nemáte někdo s tímto zkušenosti, popřípadě kde najít více informací? Moc děkuji za každou odpověď :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
941
7.3.13 20:18

Pokial nie ste manzelia a budes prispievat na najom, urcite chodte 50 na 50. Nie je o com :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
919
7.3.13 20:29

Taky máme byt s přítelem na půl. Poradkyně říkala, že při případném rozchodu je to složité vyřizování(málokdy se rozumně dohodnou),ale pro mě je to mnohem lepší pocit bydlet ve „vlastním“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
7.3.13 20:33

My jsme kupovali byt jako ideální polovinu pro každého. Takže je vlastně půlka moje a půlka manžela. Kupovali jsme to ještě jako partneři. Je to opravdu tak lepší, kdyby se něco stalo příteli nebo jste se rozešli, tak nebudeš mít nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
7.3.13 20:39

No platit ten byt bude vlastně on, hypotéka bude na něho…Ale já zase budu platit kuchyň, platit z části hypotéku atd atd..
No právě, že nevím co se stane a třeba se rozejdem a já nebudu mít nic, že…Příteli to nevadí, nemá s tím problém aby to bylo napsané na oba. Ale nevím jak tu smlouvu napsat, co musí obsahovat a tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
7.3.13 20:44
@Phoebe13 píše:
Taky máme byt s přítelem na půl. Poradkyně říkala, že při případném rozchodu je to složité vyřizování(málokdy se rozumně dohodnou),ale pro mě je to mnohem lepší pocit bydlet ve „vlastním“

No právě, taky budu platit a přispívat, takže si myslím, že by bylo lepší kdyby to bylo na půl. Takže se napíše smlouva o podílovém spoluvlastnictví nebo tak nějak? My dva jako vlastníci bytu už musíme byt uvedeni i v té smlouvě o smlouvě budoucí, že? A má to nějaké nevýhody to podílové spoluvlastnicví Já o tom moc nevím, tak se ptám na všechno a moc informací na netu jsem nenašla :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ema N.
7.3.13 21:12
@pipilipi píše:
No platit ten byt bude vlastně on, hypotéka bude na něho…Ale já zase budu platit kuchyň, platit z části hypotéku atd atd..
No právě, že nevím co se stane a třeba se rozejdem a já nebudu mít nic, že…Příteli to nevadí, nemá s tím problém aby to bylo napsané na oba. Ale nevím jak tu smlouvu napsat, co musí obsahovat a tak?

nejlepsi by bylo podivat se na internet nebo zkusit poradit se s notarem (nechat si tam napsat smlouvu nebo upravit nejakou stavajici)…

Moje mamca nechavala prepsat dum na me a na sestru darovaci smlouvou, nechali jsme ji sepsat u notare a je klid.. ;) (tedy se smlouvou). Ted bych mozna sla i do pravnika… ;)

• Citovat
  • Upravit
4649
7.3.13 21:26

Ahojky, my máme byt také půl na půl, zároveň máme na půl i hypotéku. Ale máme i společný účet, takže ač jsem na rd, tak se to platí z našich peněz :-) je to lepší, pokud se něco stane, ale horší pokud se rozejdete. Všechny smlouvy sepisovala rk a kontroloval je náš notář.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
7.3.13 21:30

@pipilipi a kdo vám psal tu smlouvu o smlouvě budoucí? Nám to psali v realitce a oba nás tam uvedli jako budoucí majitele bytu. Pak to bylo i v kupní smlouvě. Už si to bohužel moc nepamatuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
7.3.13 21:31

@cunklik
ahoj, koukám, že máš černobílého kokra. Jak je starý?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3451
7.3.13 21:38

Nejsem si jistá ale pokud bude celá hypotéka jen na něho tak v kupní smlouvě a následně i v katastru bude muset být majitel jen on, protože by to jinak neschválili… já s přítelem kupovala domek a museli jsme tam mít konkrétně kdo a za jakou částku kupuje kolik procent domu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4649
7.3.13 21:38
@Laaja píše:
@cunklik
ahoj, koukám, že máš černobílého kokra. Jak je starý?

Ano, máme :-) v prosinci mu byly 3 roky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
919
8.3.13 08:04

Přiznám se, že si už obsahy smluv nepamatuju, skoro vše vyřizovala naše poradkyně :-(
Zatím jedinou nevýhodu vidím v tom, co jsem psala - v případě rozchodu je to složité se domluvit…

@pipilipi píše:
No právě, taky budu platit a přispívat, takže si myslím, že by bylo lepší kdyby to bylo na půl. Takže se napíše smlouva o podílovém spoluvlastnictví nebo tak nějak? My dva jako vlastníci bytu už musíme byt uvedeni i v té smlouvě o smlouvě budoucí, že? A má to nějaké nevýhody to podílové spoluvlastnicví Já o tom moc nevím, tak se ptám na všechno a moc informací na netu jsem nenašla :(
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
8.3.13 08:05
@Laaja píše:
@pipilipi a kdo vám psal tu smlouvu o smlouvě budoucí? Nám to psali v realitce a oba nás tam uvedli jako budoucí majitele bytu. Pak to bylo i v kupní smlouvě. Už si to bohužel moc nepamatuji.

Psal nám to developer, od kterého budeme byt kupovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
8.3.13 08:08
@Phoebe13 píše:
Přiznám se, že si už obsahy smluv nepamatuju, skoro vše vyřizovala naše poradkyně :-(
Zatím jedinou nevýhodu vidím v tom, co jsem psala - v případě rozchodu je to složité se domluvit…

A ještě bych měla jeden dotaz. Hypotéku jste také platili napůl nebo jenom jeden z vás? protože když bude hypotéka na přítele, tak právě nevíme, jestli bude možné byt napsat na nás oba nebo pouze na něho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel