Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všichni..
Stala se mi taková věc. Když mi bylo 5let, dostala jsem k narozeninám morčátko - mé první zvíře.. Od té doby miluju zvířátka, hlavně morčátka tedy. Měla jsem jich mnoho i několik najednou. Jedno jsem měla i vlastní od mé samičky. No a loni jsem si koupila malé morcatko od soukromého chovatele právě k již zmiňované samičce „mamine“. Vše bylo ok. Teď se 14 dní potýkal s problémy, nakonec jsem ho musela nechat uspat, kvůli neznámé nemoci. Zasloužil si klid..
![]()
A teď k otázce..
Chci tedy morče „nové“. Protože právě samička, co mám, nikdy nebyla sama a přijde mi, že to nesnese moc. Ale chtěla bych pomoct někomu, kdo má morče, které z nějakých důvodů nemůže dále mít. Aby neskončili někde u hadů. Prostě jestli máte někdo nápad, jak pomoci, případně z nějakých útulku pro morčata (nevím jestli něco takového existuje
). Snad chápete smysl, kam mířím. Nejlepe, kdyby morče bylo klidně menší, mládě nebo i 2 leté. Hlavně zdravé a dobrá povaha.
Nechci, aby to vypadalo, že chci hned nové morčátko, klidně si počkám do začátku prázdnin, abych se mu mohla věnovat více. Prostě miluju morčátka no..
![]()
Ja takhle videla parkrat inzeraty na sbazaru, nekdo mel chov puvodne na krmeni hadu, potom to ukoncil a nabizel zadarmo asi 50 morcat, samozrejme i na potravu. Ja to tenkrat skoro obrecela, byly takovy krasny strakaty, mel je tam vyfoceny. Uz jsem ale tou dobou 4 morcata doma mela, bydlela jsem v garsonce a 50 morcat bych fakt nemela kam dat
Tak zkus mrknout takhle po internetovych bazarech, kolikrat tam lidi daruji zadarmo mazlicky kvuli alergiim nebo osobnim duvodum. Jinak zdravim vsechny tvoje morcacky, taky morcata miluju ![]()
Krasne, ze chcete pomoci. Ale z me zkušenosti darovana dospěla morčata částo umírají na smutek po původních majitelych. Také jsem takto převzala morče a do dvou týdnu smutkem poslo. Pockala bych na mladatka a vzala si jej od mala
ale pokud jsem špatně pochopila a chcete zachránit ihned mladatko, tak to je velice úžasné ![]()
@Eliza.24 To jsem nikdy nezažila a dospělá morčata se při omezení chovu darují běžně. Nemyslím, že je to časté.
Je fajn, že chceš pomoci, jen mě teda trochu zmátl název diskuze… ![]()
@Kateřina171 píše:
Ahoj všichni..
Stala se mi taková věc. Když mi bylo 5let, dostala jsem k narozeninám morčátko - mé první zvíře.. Od té doby miluju zvířátka, hlavně morčátka tedy. Měla jsem jich mnoho i několik najednou. Jedno jsem měla i vlastní od mé samičky. No a loni jsem si koupila malé morcatko od soukromého chovatele právě k již zmiňované samičce „mamine“. Vše bylo ok. Teď se 14 dní potýkal s problémy, nakonec jsem ho musela nechat uspat, kvůli neznámé nemoci. Zasloužil si klid..![]()
![]()
A teď k otázce..
Chci tedy morče „nové“. Protože právě samička, co mám, nikdy nebyla sama a přijde mi, že to nesnese moc. Ale chtěla bych pomoct někomu, kdo má morče, které z nějakých důvodů nemůže dále mít. Aby neskončili někde u hadů. Prostě jestli máte někdo nápad, jak pomoci, případně z nějakých útulku pro morčata (nevím jestli něco takového existuje
Nechci, aby to vypadalo, že chci hned nové morčátko, klidně si počkám do začátku prázdnin, abych se mu mohla věnovat více. Prostě miluju morčátka no..). Snad chápete smysl, kam mířím. Nejlepe, kdyby morče bylo klidně menší, mládě nebo i 2 leté. Hlavně zdravé a dobrá povaha.
![]()
![]()
Také mám morčátka a jsou to mé lásky
Všechny zverimexové, ta poslední se krčila v malém akvárku s dalšími morčaty a králíky o jedné misce a minimu prostoru, tak jsem jí okamžitě koupila a je naprosto úžasná. Co takhle také zachránit nějakého prcka ze zverimexu? Tu nejmladší jsem si koupila už nakrytou, takže každým dnem čekám miminka, už má pořádné bříško
Jinak na FB si najdi skupinku králíčci a hlodavci v nouzi druhá šance. Tam určitě najdeš morčátko, které potřebuje nový domov a můžeš nějakému chlupáčkovi pomoct ![]()
@Doe_Jane píše:
Omg kvuli krysy takove cavyky
No vidis ja nam radeji morcata nez kocky, zase nechapu proc je nekdo na prasky kdyz nekdo krmi hady kotaty, jaky je rozdil mezi morcatkem a kotetem obe jsou stejne roztomila..
@_0812_ Tim jen podporujes to, ze v tech zverimexech ta zvirata prodavaji. To tvoje „zachranene“ nahradi novy chudak.
@rozand píše:
@_0812_ Tim jen podporujes to, ze v tech zverimexech ta zvirata prodavaji. To tvoje „zachranene“ nahradi novy chudak.
To víš, že nahradil. Jak jsem tam pak šla pro chvíli na to, měli tam už další, malinkaté pártýdenní a prodavačka mi vykládala, jak koukala jak tam sameček hopsá po samičce a museli to být sourozenci, protože byli úplně stejní velikostí i zbarvením. Je mi z toho až úzko. Však ta moje nemá ani čtyři měsíce a každým dnem bude rodit. Jenže jak jsem jí tam viděla byla to láska na první pohled a prostě jsem si jí musela koupit.
@lilith1 píše:
No vidis ja nam radeji morcata nez kocky, zase nechapu proc je nekdo na prasky kdyz nekdo krmi hady kotaty, jaky je rozdil mezi morcatkem a kotetem obe jsou stejne roztomila..
Ja bych hada krmila klidne psem mne to je fuk to je kolobeh prirody ![]()
@Doe_Jane píše:
Ja bych hada krmila klidne psem mne to je fuk to je kolobeh prirody
A tchyně by mohla taky okolovat?
@Eliza.24 chtěla bych zachránit klidně i starší. Také se právě bojím toho, že se jim bude stýskat. Dříve mi umřelo morcatko na smutek po druhém. Celý zivot se nesnášeli a pak umreli měsíc po sobě. Jeden měl genetickou vadu a druhý na smutek právě..
@rozand moc děkuji za tip. ![]()
@_0812_ já jakožto Pražák moc často nepotkávam zverimex. Všude jsou jej ty řetězcové prodejny, což mi přijde hrozný. Ty zvířata jsou tam za sklem jako za výlohou. Musí to být stres. Jinak je pěkné, že takhle zachranujete morčátko že zverimexu. Přeji mnoho mláďat, hlavně ať jsou v pohodě.
![]()