Chci rodit přirozeně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
69235
24.11.12 20:44

Ještě mě tak napadlo, já měla u prvního porodu coby vystrašená prvodička soukromou porodní asistentku, vyšlo to tenkrát na 5000,–byly jsme spolu v kontaktu půlku těhotenství, věděla naprosto přesně, co bych očekávala a chtěla a nechtěla, je to porodní asistentka, která soukromě děláteď doprovody k porodům, přijela za mnou domů, byla se mnou 12 hodin doma, kontrolovala, vyšetřovala, poslouchala ozvy malé, když jsem byla asi na 6cm, zavelela odjezd do prodnice, já měla tedy extra štěstí, že sloužící doktor byl její kamarád, takže mě rodila ona, sloužící PA a on jen stáli u mě, kdyby se cokoliv dělo, to vám asi neprojde, ale můžeš si ji vzít jako doprovid, jsou to profíci, dokáží zhodnotit, jestli je to či ono potřeba, ty v té první fázi už to nerozlišíš, dokáží komunikovat s personálem a jsou s tebou po celou dobu, nehnou se, byla to zkušnost k nezaplacení, byla jsem za ni vděčná, ikdyž porod pak v porodnici byl rychlý a bezproblémový. takový člověk ti dokáže zajstit to, co chceš v téměř každé porodnici, nikde neudělají nic výslovně proti tvé vůli. A když fakt vše běží jak má, tak zaručí přirozený průběh nebo alespoň to, že bez toho, aniž bys fakt chápala, co chtějí udělat a nedala souhlas, tak to neudělají. ale většina toho, co jsi napsala jsou fakt malichernosti, takové trable prvorodičky, která moc přemýšlí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naima
24.11.12 20:51

A tak chtít můžeš ;)… v prvé řadě je potřeba si uvědomit, že porod vlastně řídí dítě, ne ty, takže se tvé představy můžou hodně rychle zvrhnout úplně jinam. Toto si srovnej v hlavě a pak se po porodu, který nebude podle tvých představ, nebudeš hroutit - často tu čtu litanie ve stylu „nedokázala jsem to, zpackaný porod, horrorový zážitek, mám výčitky, mám noční můry, mám vztek“ atp. Máme my ženy na sebe v rámci porodu tak vysoké požadavky nebo si ten porod prostě nějak vysníme? Nevím.

Každopádně už to padlo Vrchlabí, kde jsou veeeelmi nakloněni přirozeným porodům bez zbytečných zásahů. Alespoň v minulosti tomu tak bylo.

• Citovat
  • Upravit
190
24.11.12 20:52

Myslím, že pokud vše poběží OK a budeš ty i dítě v pořádku, tak ti nikdo nic cpát nebude. Ale porod je věc, která se nedá naplánovat. Nikdo neví jak bude dítě postupovat, jak bude velké atd. atd…
Já jsem rodila bez komplikací, nikdo mi na břiše neležel a nakonec ze mne vylezl chlapeček s takovou řepou (hlavou ;) ), že i doktor říkal- no jo, kdo mohl čekat, že bude mít hlavu jako Tarzan 8o :lol:. Dost jsem krvácela, flexilu mi museli zavést, šili mě hodinu a půl. Bez nástřihu..kdo ví jak by to vypadalo.
Takže stejně ti v tomhle případě nikdo nic nezaručí :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.11.12 20:56

Pardon, Praha-Východ. nebo okres Kolín

• Citovat
  • Upravit
907
24.11.12 21:03

No tak z Prahy východ se dá dojet do Vrchlabí v pohodě. Jezdí tam i z Prahy a četla jsem deníčky, že jeli i z Brna a ubytovali se předem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2693
24.11.12 21:53

Rodila jsem v porodnici Královské vinohrady. Svůj porod bych popsala jako přirozený. Po 3 dnech pravidelných kontrakcích jsem uvítala injekci na podporu otevírání. Kanilu ti v nemocnici prostě píchnout musí. Pro případ že by se něko komplikovalo. S tím skákáním na břiše, nepatří to k běžným praktikám. Je to jako poslední varianta a přikračuje se k ní v okamžiku kdy oslabuje akce miminka. Takže v případě že je miminko v ohrožení. Jak tu psali na začátku já si přímo o oxitocin řekla. Ale každý porod je individuální. V krči prosazují přirozený porod ale bohužel někdy zacházejí dost daleko. Kamarádka tam rodila s plánovaným císařem. Měla malou pánem a syn by se nevešel. Tak jí nechali 36 hodin po prasknutí vody v bolestech než jim došlo že přirozeně vážně rodit nebude a vzali jí na sál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
907
24.11.12 22:05

@Olion nemusí se dávat kanyla. Mě ji nikdy nedali.
To skákání na břiše je nutné často proto, že se rodí na koze.
Pro mě přirozený porod znamená ne na koze, ne na zádech ani v sedě ne. Dá se ve Vinohradech rodit jinak než na koze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6726
25.11.12 07:48

Zatím jsem nečetla celou diskuzi, ale mám od počátku těhotenství naprosto stejný pocit jako zakladatelka tématu…snad bych to i napsala stejnými slovy :mrgreen: takže jsem si pro zajištění klidu a slušného zacházení vybrala jako porodnici Vrchlabí..ikdyž ji máme trochu z ruky.. jen je smutné, že člověk musí cestovat mimo porodnice v místě bydliště, aby měl jistotu a klid, že na něj nebudou spěchat, nic urychlovat, že s ním budou jednat jako s partnerem a ne s podřízeným :? na porod se moc těším a taky se ho zároveň bojím, asi jako většina nastávajících maminek. Ale prostě cítím, že právě já na to budu potřebovat prostě prosotr, klid, čas, podporu a za dveřmi doktora kdyby se něco pokazilo :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
25.11.12 08:02

Já teda po porodu žádnou injekci nedostala, jen na umrtvení šití.. Placenta odešla sama, ani jsem to necítila.. Jsem teda prvorodička.. Při kojení jsem cítíla jen lehounké svírání v břiše - jako při silnější MS.. Moje máma mi taky tvrdila, že zavinování bolí strašně, mě teda ne.. Máma taky rodila jednou - předtím teda dvakrát potratila, tak nevím, může to na to mít vliv?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
25.11.12 10:03
Já jako prvorodička necítila nic, absolutně, mamka my taky vyprávěla, jak to bylo šílené, jak jí bolelo břicho při kojení, že to bylo utrpení, já necítila ani mírnou bolest, naprosto nic, teď u druhé to bylo fakt děsné, jak nehekám, porod krásný, bolest snáším, slůvkem jsem si nepostěživala u porodu, tak tohle mě tedy dost zaskočilo, jak se malá přisála, jak kdyby někdo vzal žhavý drát a dloubal mě v břiše, prý čím víc rodička, tím je to horší, říkal doktor, dal mi nějaký prášek na bolest, že ho můžu 4× denně, tak se přiznám, že ten druhý den jsem nevydržela a jeden vzala, fakt mě to překvapilo.
K tématu, já oba porody naprosto v pohodě, co se týče personálu a toho, že se mě a holky nesnažili zabít :mrgreen: na hlášky typu, že přirozený porod není na koze, to už se jen pousmívám, to zacházíme do extrémů, vše se dá vyhrotit, i přání ohledně porodu. Jednou jsem četla šílenou bouřlivou diskuzi, jedna napsala, že jí na koze přivázali nohy a nakonec z toho bylo mučení jak ve středověku. Taky mi řemínkem na tlačení přichytli nohy, celkem jsem to vůbec nepostřehla, zjistila jsem to až byla malá venku, žádnou újmu to na mě nezanechalo, prý se jim stávalo, že v zápalu tlačení maminky kopaly, taky není med sedět někomu mezi nohama, pomáhat miminu ven a u toho čekat ránu do hlavy.Je pravda, že kdyby nám umožnily přirozený porod jako indiánkám, mohly jsme být pověšené za ruce někde na větvi, nikoho bychom nekopaly. Nemám to ironického smajlíka. Máme internet, celá těhotenství čteme a vyhledáváme informace a vysníme si někdy až fantasmagorie, pak nás v tom utvrdí příspěvky typu, že přirozený porod nemůže proběhnout na koze v leže, protože to není přirozený porod a už nám jede mozek na plné obrátky. A tak jmse těhotné 8 týdnů a už řešíme, aby nám někdo neskákal po břiše nebo nedej bože nezavedl kanylu 8o jako prvorodička jsem to měla taky všechno nastudované, měla porodní plán, asi 10× přepsaný, aby byl jasný, měla svou vlastní PA k porodu, manžela, instruováni byli všichni, jak to má vypadat, při porodu, kdž už pak nastoupily takové ty minutové kontrakce po minutě, jsem byla ráda, že přežívám, kdyby doktor řekl, píchnu vám něco, zrychlíme to, byla bych ochotná i zaplatit, dítě jsem vytlačila na dvě kontrakce, druhé na jednu, z tlačení nevím vůbec nic, kdo tam byl a nebyl a co kdo dělal, nic. Neděste se dopředu takových věcí, jako že vám zavedou kanylu, je to zbytečné…
@gabriela82 píše:
Já teda po porodu žádnou injekci nedostala, jen na umrtvení šití.. Placenta odešla sama, ani jsem to necítila.. Jsem teda prvorodička.. Při kojení jsem cítíla jen lehounké svírání v břiše - jako při silnější MS.. Moje máma mi taky tvrdila, že zavinování bolí strašně, mě teda ne.. Máma taky rodila jednou - předtím teda dvakrát potratila, tak nevím, může to na to mít vliv?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
petulja
25.11.12 17:12

Domácí porod je v současné době ilegální a to hlavně pro lidi, kteří by u něj měli pomáhat. Rodit doma samotné ti fakt nedoporučuju. Tvoje přání ti nejspíš splní ve Vrchlabí, jinou velmi alternativní porodnici neznám.

• Citovat
  • Upravit
5883
25.11.12 18:15

Petulja, za asistenci u domácího porodu hrozí PA pokuta 1 milion korun. Porod doma ilegální není, můžeš si rodit, kde chceš, tak špatně, aby stát internoval rodičky, na tom ještě nejsme ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
25.11.12 18:34

@terinka4444
Zavinování dělohy bolí asi víc až u dalších porodů. Poprvé jsem necítila nic, podruhé mě to bolelo v porodnici jen trochu a hlavně u kojení, takže jsem to přežila v pohodě.

A jinak k tomu rození na koze, neznám přesnou definici přirozeného porodu, asi může proběhnout i na koze, ale nejvíc záleží na tom jak to komu vyhovuje.
Kamarádka třeba jela podruhé za přirozeným porodem do Vrchlabí, nabízeli jí všechny možné polohy a ona byla už docela vyřízená a chtěla jen ležet, tak nakonec skončila na koze, což personál trochu překvapilo :)

Rodička by měla sama mít právo volby. Takže jakmile jí poloha na koze přestane vyhovovat měl by personál sám navrhnout změnu polohy a nejlépe nabízet jiné polohy hned, ale to je v čr zatím sci-fi. Protože většina žen ani netuší, že by to třeba šlo i jinak a možná i lépe, kdyby nerodily v pololehu-sedu a v mnoha porodnicích jiné polohy vůbec nenabízí nebo jsou i proti.

Mně při prvním, docela rychlém a bezproblémovém porodu po dosedu na kozu úplně ustaly kontrakce, nevěděla jsem kdy tlačit a skončilo to kleštěma. Možná kdyby zkusili jinou polohu ve které pomáhá gravitace a netlačí se tak trochu do kopce, tak by k tomu nemuselo dojít. Podle mě může poloha na koze někdy způsobit problémy s vytlačením a jiné.
U druhého porodu mi nastalo přesně to samé, ale tentokrát to bylo rychlé a rozjeté, tak se zadařilo. Ale byla jsem připravená, že budu žádat změnu polohy a i se porvat :), kdyby mi bránili z té kozy slézt.

A jinak já jsem u obou porodů vnímala všechno, kdo tam byl, co kdo říkal, co mi píchali do ruky(to jsem se musela sama zeptat, protože mi to neřekli), byla jsem úplně při vědomí a schopná bez problémů komunikovat, asi proto, že porody byly docela rychlé a ne tak bolestivé. Takže ne každému je fuk, nebo nevnímá co se při porodu děje…

• Citovat
  • Upravit
petulja
26.11.12 18:24

No na tu kozu fakt nelízt ani za nic. O 30% to zvyšuje použití metod o které stejně nikdo nestojí (kleště, kristelova exprese, ten druhej nesmysl místo kleští). Nejlepší je rodit v kleče nebo na zemi, ale na zádech ležet to fakt ne.
Jenže asi tady nemůžu moc radit, protože jsem rodila císařem. Mám to od jedné známé co se zabývá přirozenýma porodama. Jen je potřeba mít nervy a síly na dohady s personálem v nemocnici.

• Citovat
  • Upravit
907
26.11.12 18:28

A taky porod na koze značně zvyšuje riziko natržení hráze a „preventivní“ nutnost nástřihu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí