Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, ja to sice nemela, ale myslim, ze mas moznost si sepsat porodni plan a tim by se meli pokud mozno ridit. A odkud jsi? ja byla v Koline, porod vyvolavanej, takze injekci hodne pak i epi, ale jen PA a ke konci jeden doktor..
Určitě jsou porodnice, kde ti toto umožní. Jen chci napsat, aby ses na ten přirozenej porod moc neupínala, a pak nebyla zklamaná, kdyby to přirozeně nedopadlo. Já jsem rodila v úplně obyč porodnici jen s PA, nikdo mi po ničem neskákal
atd. Ale rodila jsem rychle a bezproblémově. Mám pár kamarádek který po hodinách bolestí už o epidurál žebraly, a sekce se taky nedělá z plezíru. Ale tobě jako každý nastávající mamince přeju pohodovej porod, i když takhle dopředu ![]()
Já tedy nevím, ale tohle mi už připadá jak šílenství, já rodila obě holky v porodnici ve Varech, běžný postup, pokud se nic neděje a porod běží tak jak má, nikdy se ti mezi nohy nenahrne 100lidí, co by tam tak asi vykoukali? Rodit sama na pokoji je už ve většině porodnic běžná věc, jen s jedním šlověkem je nemožné, porod vede PA, většinou jsem tam dvě, druhá stojí a kouká a je tam doktor, mluvím o druhé fázi porodní, pak minimálně jeden člověk pro dítě.
Porod se tak nějak řídí sám, pokud běží jak má, u mě nikdy ani nikoho nenapadlo dávat mi oxytocin, kanyla do žíly…nechceš zlomyslné komentáře, snad to není zlomyslné, co je špatné na kanyle do žíly? představ si, že začneš masivně krvácet, že je zle, pak je fajn, že mají kanylu hned k dispozici, sestry skáčou na břicho, tedy už jaksi asi jen bůh ví kde a to pouze, když nejsi schopná dítě vytlačit a je ouvej, ne jako hele těhotná, hop jí na břicho, pokud se dostaneš do takové situace, budeš vděčná, že ti tam někdo skoč. je to v tvé hlavě. rada na závěr, čím víc se budeš stresovat porodem a toho, jak všichni čekají, až tě budou moct zmasakrovat, tím hůř se ti bude rodit.
Já teda budu rodit až příští týden(snad),ale myslím že 100lidi tam nebude. Myslím, že každá porodnice se snaží mamine vyjít vstříc a respektovat jejich porodní plán, jen zakročí když by se něco dělo. Nemyslím si, že skáčou na břicho, dávají kanyly jen tak pro nic za nic. Protože by se jim jenom chtělo.
Ale možná mě to vyvratite, já nevím, toť můj názor.
No a co takhle napsat z jakeho mesta/kraje si? Tezko doporucovat napr. Horovice kdyz si z Brna, ci tak…
Já si taky přála porod bez chemie, přirozeně a nechtěla jsem k porodu doktora (muže), ale doktorku.. řeknu ti, že po 13ti hodinách v bolestech jsem o epidurál prosila a po dalších třech hodinách kdy mi epidurál absolutně nepomohl a malý začínal mít slabé ozvy jsem byla vděčná za císaře a za doktora(muže), jen aby mi malého vytáhli v pořádku.. tím chci říct, že si to můžeš takhle pěkně naplánovat a ve skutečnosti to může být jinak. ![]()
Porody doma odsuzuji už jen z mé zkušenosti, nikdy nevíš co se namane a já kdybych nebyla tenkrát v porodnici, nejsem dnes matkou.. pořádně to zvaž ![]()
Tak já rodila v Podolí, žádné injekce, skákání na břicho a podobné věci nebyly třeba, rozhodně jsem tam neměla zástup lidí, PA tam taky nebyla celou dobu (chodila kontrolovat cca 15-20min, pokud jsem na ní nezazvonila), až nakonec, kdy už lezla hlavička, PA zavolala dr. a dětskou sestru…
Já rodila v továrně na děti (Motol) a nic z toho co popisuješ jsem nezažila.. Teda jen to co bylo potřeba - byla jsem na vyvolání (41+6), takže zavedli tabletu a protože jsem při příjmu a i potom při dalším měření měla hrozně vysokej tlak, dostala jsem při porodu nějakou infuzi právě pro jistotu kvůli tomu tlaku.. A pak jsem si teda srabácky řekla o epidurál
U porodu jsem měla jednu PA a jednu doktorku a jednoho medika - toho jsem mohla odmítnout.. Můžeš si sepsat porodní plán, ale pokud je vše ok, tak ti nikdo nic píchat nebude a nikdo po tobě taky skákat nebude..
Taky jsem chtěla rodit sama s minimen lidí a přirozeně, ale osud tomu chtěl jinak a ve fimále mi to bylo vlastně i úplně jedno, né vždy to prostě jde a i když jsem nechtěla žádnou chemii, tak po 16 hodinách zbytečnej kontrakcí jsem na injekce přistoupila a doufala, že pomůžou a když se na mě byla podívat kamarádka, tak jsem byla strašně ráda, že tam se mnou je a bylo mi fuk, jak intimní věci vidí a to jsem se jakýkoliv společnosti při porodu bránila jak čert, ono, když to příde, tak to člověk vidí úplně jinak, ve finále pro mě byla největší úleva, když jsem šla po ´18 hodinách na císaře a najedou byla všechna bolest pryč a jestli tam byl chla, nebo ženská a kolik jich bylo - to jsem vůbec nevnímala
Jeď rodit do Vrchlabí, i kdyby jsi se měla ubytovat předem.
Já jsem tam jela rodit druhé a naprostá spokojenost i když jsem rodila v den, kdy měnili okna v těch hezkých porodnich pokojích a měli omezené možnosti. Rodila jsem na tom jejich jediném sále s kozou, přesto mě tam nenutili lézt. 1. dobu porodní jsem strávila na nadstandartním pokoji s manželem a na samotný porod jsem se přesunula na sál (asi 10 m daleko) a tam jsem nevěděla co, mířila jsem si to ke koze a oni mi sami aktivně nabídli buď stoličku a nebo žíněnku na zemi. Nakonec jsem rodila na všech 4 a o stoličku jsem se opírala. Přijela jsem 6 hodin před porodem a stihla jsem 1 vstupní kontrolu u doktora, pak se mi věnovala 1 PA, ta chytila i miminko, Mudr. jen přihlížel a když se u mě vyskytly hned po porodu komplikace-krvácení, rychle a v klidu to Mudr. vyřešil a pak už nic nebránilo, abych měla miminko pořád u sebe (i během šití, manžel hlídal, aby nespadlo) a za 30 min po porodu už jsme leželi s manželem na nadstandartu-manželském pokoji, miminko mezi námi. Manžel i přenocoval, všechno mi nosil, přebaloval, nemusela jsem nic dělat, jen kojit
. Personál byl slušný, klepali, chodili se ptát, zda něco nepotřebuji. Jako v hotelu na dovolené jsem se měla ![]()
Tak si porod představuji a třetí chci jet rodit taky tam, i když to mám daleko.
Ahoj, nepíšeš, odkud jsi… Já jsem rodila v Třinci a byla jsem moc spokojená. Na porodním jsem byla sama, teda plus doktor a dvě asistentky, ale všichni úžasní, do ničeho nezasahovali, jen když už bylo třeba, doktor zatlačil na břicho, ale za to jsem dneska vděčná, malá to potřebovala. Nicméně jsem byla bez jakýchkoliv jiných zásahů. Porodní místnost luxusní, jedna postel, koupelna se sprcháčem, k dispozici balon. Doma bych nerodila, člověk nikdy neví, co se může pokazit, a pak je zásah určitě dobrý. Člověk by to měl brát v klidu, ale na druhou stranu počítat s tím, že se stát může cokoliv… Držím palce, ať vybereš klidnou a pohodovou porodnici a ať porod proběhne tak, jak má. Sice bolí, ale ono to za to stojí… ![]()
Jako, ono když to jde dobře, tak se tam sto lidí nenahrne, nic do tebe nepíchají ani po tobě neskákají.
To je tim ze se chystas rodit poprve
KAZDA chceme rodit prirozene, bez kanyl a tlaceni na bricho. Az se porod rozjede, budes rada kdyz te PA nebo doktor povede, injekce ti stopro nejake pichnou, tomu se tezko vyhneme.
Za sebe nedoporucuju kralovehradeckou nemocnici, tam mi prave baba tlacila predloktim na bricho a svihli mi oxytocinovou kapacku aniz by mi - prvorodicce - vysvetlili co to je a jak to pusobi. Drzim palce!
Jelikož je to pro mě moc intimní téma, raději píši jako anonym. Jsem teprve na začátku těhotenství, ale to neznamená, že to nemohu začít řešit už teď. Mám hrozný strach z porodu, tedy aby mi bylo rozuměno, na samotný porod se vcelku těším, možná to zní divně a vím, nebo spíš tuším, že to musí být vážně bolest. Jenže čeho se bojím není jako ten samotný porod, nýbrž z toho kde budu rodit.
. nechci aby mi píchali jakýkoliv injekce, strkali kanyly do žíly, aby mi sestry skákali na břicho a kdo ví co ještě. Prostě chci si svůj porod řídit sama, max. s nějakou pomocí. Jenže já nevím která porodnice tohle umožňuje.
Chci rodit přirozeně, nejlépe jen s jedním člověkem (PA nebo doktor), někde sama na pokoji, nepotřebuji aby mi mezi nohy lezlo dalších 100 lidí
Z toho mám prostě hrůzu. Myslela jsem i na porod doma, jenže co jsem se dočetla, tak v dnešní době není možné sehnat PA domů.
Budu ráda za jakoukoliv radu. A prosím zlomyslné komentáře prosím vynechte. Děkuji. A pokud tu nějaká podobná diskuze je, nevšimla jsem si.