Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky,
od února mě čeká 8 týdnů chemických laboratoří. Jedná se vždy o 3 hodiny jen jeden den v týdnu. Problém je, že dcerce bude v té době 7 měsíců a já bych chtěla pokračovat v kojení. Myslíte, že je to problém? Popřípadě stačilo by pak 24 hodin po laboratořích odstříkávat? Nebo se musí přestat s kojením úplně?
Pokud máte některá podobnou zkušenost, poradíte prosím?
Děkuji za všechny názoryn ![]()
@Pipet Jj při škole, jde o fyzikálně-chemické metody, takže nejspíš namíchat roztok a pak ho zkoumat různými přístroji.
Prace tehotne a kojici zeny v rizikovem prostredi je mnohdy dana zakonem. Pokud prislusne zakony neznas ty, zeptej se vedouciho laboratore, ve ktere budes pracovat. Je to totiz jeho zodpovednost.
To zalezi, s cim budete delat, v nasi chem. labine jsem stravila prvni tehotenstvi v pohode az do konce, akorat jsem se vyhybala testovani vitaminu A atd… U tretiho jsem musela na rizikac, ptze se tam poridil kapalinak a v tom momente se z labiny stalo rizikove pracoviste - jo a nejen pro tehotne, ale i kojici. V te dobe jsem kojila uz jen malo druheho syna, ale aj tak bych si to nelajzla.
Zjisti si, jake metodiky budete delat, s jakymi chemikaliemi, mozna budes delat jen neco, uvidis.
Zkus se zeptat nějaké LP, ale podle me to urcite nevadí a kojeni to nebrání ![]()
Odkaz na dobrou stránku s kvalitními laktacnimi poradkyněmi:
www.mamila.sk
@iizabela děkuji za odkaz, zkusím se tam poptat ![]()
@majdula1 no v těhotenství jsem do laboratoří nesměla, ale je fakt, že to byly organické laboratoře, tady by toho nemělo být tolik nebezpečné…
hlavně nevím, zda by opravdu nestačilo pak jen nějakou dobu odstříkávat ale v kojení pokračovat, nechci ohrozit dceru, ale ani ji nechci odebírat kojení, když nám snad 2 měsíce trvalo, než jsme se to naučily ![]()
@Ester588 ve skole do laboratori nesmis ani jako kojici. Je to v radech.
@Schara to by mě stavělo před těžkou volbou. Buď přestat kojit, nebo zahodit několik let studií a ukončit školu :/.
@Ester588 My jsme na VŠCHT kdysi podepisovaly, že nejsme těhotné. O kojení myslím nic, ale tenkrát nikdo dítě neměl. Záleží, s čím se dělá, často to nebude problém. Chce to znát všechny látky s kterými se dělá, prodiskutuj to s vyučujícím a ještě koukni na bezpečnostní listy. Fyzikálně chemické metody zní dobře, ale dala bych bacha, aby se náhodou nedělalo s nějakým hnusem. Napadá mě benzen, rtuť, šestimocný chrom, je toho samozřejmě hodně. A možná bude mít škola někde v řádu, že se to nesmí, jak někdo psal výše.
@Pipi 00 při nejhorším bych zkusila ukecat abych na nějakém cvičení chyběla
ale asi to prodiskutuji s vyučujícím a dětskou doktorkou ![]()
@Ester588 píše:
@Pipi 00 při nejhorším bych zkusila ukecat abych na nějakém cvičení chybělaale asi to prodiskutuji s vyučujícím a dětskou doktorkou
Od dr bych si moc neslibovala. To spíš chemik plus studium BL. ![]()
@Ester588 ja teda nikomu ze kojim nerikala. Proste jsem sla. meli jsme labky z biochemie a biochemie a biochemickeho na tom byly ty vzorky co se nekamnkaply a pak doly do „pristroju“. Jinak nam rikali tehotne a kojici. Byli jsme dalkari a vetsinou vyssiho veku 25+