Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@Emmie Takze je lepsi, kdyz chci do porodnice (nebo do nemocnice, kdy je mi blbe), abych prosila treba tatku nebi svagra? Hanbou bych se propadla.
To, ze vidim schopnost ridit jako elementarni schopnost muze jako „hlavy rodiny“, prece neznamena, ze zena ma doma sedet s vareckou v ruce a neridit. I ona at ridi, ma ruce a nohy stejne jako on a proste dva ridici se dycky hodi. Jen proste bych se citila strasne blbe, kdybych ja ridila a chlap ne, pripadala bych si jako jeho matka, co ho veze do krouzku, a nemohla si ho poradne vazit.
Jak rikam, ja ridicak nemam kvuli epilepsii, stve me to, ale co nadelam. Ale kolegyne z prace nema, ac mit muze, to same tchyne nema, ac mit muze - a tchan ji vozi vsude, do prace na ranni na 5, i kdyz on nemusi do prace atd… mne by bylo tak trapne pred tim chlapem, proste to je z lenosti a at uz u chlapa nebo u zenske mi to proste prijde silene.
A „nejlepsi“ mi prijde argument „ja ridicak nepotrebuju“ - vzdycky se najde situace, kdy by se proste siknul vic nez cekat na vlakTreba jedu nekomu na svatbu, uz se vidim, jak jedu vlakem, totez kdyz mam.deti, rozvazet je, kde je potreba, to nakonec kazdeho rodice dozene, miliarda situaci…
Ridicak proste je zaklad, souhlas do puntiku s tebou.
@Anonymní píše:
@Emmie Takze je lepsi, kdyz chci do porodnice (nebo do nemocnice, kdy je mi blbe), abych prosila treba tatku nebi svagra? Hanbou bych se propadla.
To, ze vidim schopnost ridit jako elementarni schopnost muze jako „hlavy rodiny“, prece neznamena, ze zena ma doma sedet s vareckou v ruce a neridit. I ona at ridi, ma ruce a nohy stejne jako on a proste dva ridici se dycky hodi. Jen proste bych se citila strasne blbe, kdybych ja ridila a chlap ne, pripadala bych si jako jeho matka, co ho veze do krouzku, a nemohla si ho poradne vazit.
Jak rikam, ja ridicak nemam kvuli epilepsii, stve me to, ale co nadelam. Ale kolegyne z prace nema, ac mit muze, to same tchyne nema, ac mit muze - a tchan ji vozi vsude, do prace na ranni na 5, i kdyz on nemusi do prace atd… mne by bylo tak trapne pred tim chlapem, proste to je z lenosti a at uz u chlapa nebo u zenske mi to proste prijde silene.
A „nejlepsi“ mi prijde argument „ja ridicak nepotrebuju“ - vzdycky se najde situace, kdy by se proste siknul vic nez cekat na vlakTreba jedu nekomu na svatbu, uz se vidim, jak jedu vlakem, totez kdyz mam.deti, rozvazet je, kde je potreba, to nakonec kazdeho rodice dozene, miliarda situaci…
A tobě by se líbilo, kdyby tě tvůj manžel vnímal jako méně cennou že neřídís?? Že by si připadal jako tvůj otec, který vozí dceru na kroužky???
Zrovna u člověka, který řídit nemůže mě tento postoj hodně překvapuje…
Každý má možnost volby a není kvůli tomu méně nebo více člověk…
PS manžel je taky epileptik a jsem jediné ráda, že je natolik tolerantní a respektuje, že se jako řidič za volantem se necítím a nepovažuje mě za méně cennou, stejně tak já jeho…
Věř běž auta se dá velmi pohodlne fungovat, stačí si vybrat vhodné místo k bydlení a být tolerantní
@Anais Brno
Respektovala bych, kdybych chlapovi pripadala „nepritazliva“, protoze to skutecne vnimam jako elementrni dovednost, a treba by to by JEDEN z duvodu, proc by se mnou nesel do vztahu. Asi bych dokazala s takovym chlapem navazat vztah, ale proste bych si prala, aby si - kdyz ma zdrave ruce a zdrave nohy - ten ridicak casem dodelal prave proto, abych postupem casu, jak by byla rodina, se na nej mohla spolehnout.
Jak je to u nas… ja se snazim jezdit vlakem, abych manzela nezatezovala kazdym prdem, kam potrebuju hodit (viz tchyne), manzel je strasne hodny a hodi me, kam potrebuju, ale pokud to neni nutne a vyhovuje mi spoj, jedu vlakem a holt jsem doma treba o hodinu dve pozdeji (bydlime na vesnici).
Manzel to od zacatku vedel, prijal me s epilepsii (coz je vic nez s tim, ze nemam ridicak), ale bral to, ze ho nemuzu mit. Nekolikrat prohodil, jak by bylo super, kdybych ho mohla mit. A kdybych mohla, prece bych se od nej takto nenechala vozit a neprojevila snahu o to, abychom na tom v tomto byli lip.
Jde o to, ze tento narok, ktery na chlapa mam, mam i na sebe, jen proste nic nezmuzu s tim, ze mi ten ridicak nedaji
Ale sama bych nechtela byt pro chlapa zenou (za predpokladu, ze bych ridicak mit mohla), ktera by proste jen z pohodlnosti nemela ridicak a nechala se vozit po vsech certech.
Mozna u vas je to neco jineho, kdyz manzel nema, protoze je epileptik, tak kdyz nemas, jste „na jedne vlne“ a nikomu to nevadi…
Jak jsem psala, treba ten potencialni muz, se kterym jsem chvililinku byla, nemel ridicak, jezdil do prave vlakem - kdyby jezdil autem, mohl byt o dobrou hodinu a pul doma driv. A proste jako manzelku by me to stvalo. Stvalo by me, ze bych musela prosit pribuzne, aby me nekam hodili…
Mam to takhle a chapu, ze nekomu je ti uplne jedno, a treba na vecech, na kterych mu zakezi, by nezalezelo mne. Kazdy jsme jiny, nemam patent na pravdu, jen rikam, jak to citim ja.
@Božislava píše:
Moji averzi proti vlastnictví auta jsi mi nezlomila. K čemu mi je nějaké pitomé auto. Ale chápu. Když někdo bydlí v nějaké vsi, kde lišky dávají dobrou noc, má děti a musí furt někde někoho navštěvovat atd, atd. atd. Tak asi auto je nezbytnost.
vsak jsem psala, ze tvuj pohled na svet je mi cizi a kazdy clovek to ma jinak. proc mit auto jen na vesnici? myslis, ze lide ve meste nemaji potrebu se navstevovat, nemaji kamarady napric republikou? to ze ty zijes osamocena, sama, bez rodiny, bez pratel, tak ver, ze plno lidi to ma jinak a jako rodina auto potrebuji. pro tebe je averze vlastnit auto, protoze ho nepotrebujes, pro jine je to zivotni nutnost (treba pro me, kdy me auto zivi a mam s detma miliardu aktivit) a chlap bez ridicaku je pro me jako chlap bez kouli ![]()
@Anonymní píše:
@Anais Brno
Respektovala bych, kdybych chlapovi pripadala „nepritazliva“, protoze to skutecne vnimam jako elementrni dovednost, a treba by to by JEDEN z duvodu, proc by se mnou nesel do vztahu. Asi bych dokazala s takovym chlapem navazat vztah, ale proste bych si prala, aby si - kdyz ma zdrave ruce a zdrave nohy - ten ridicak casem dodelal prave proto, abych postupem casu, jak by byla rodina, se na nej mohla spolehnout.
Jak je to u nas… ja se snazim jezdit vlakem, abych manzela nezatezovala kazdym prdem, kam potrebuju hodit (viz tchyne), manzel je strasne hodny a hodi me, kam potrebuju, ale pokud to neni nutne a vyhovuje mi spoj, jedu vlakem a holt jsem doma treba o hodinu dve pozdeji (bydlime na vesnici).
Manzel to od zacatku vedel, prijal me s epilepsii (coz je vic nez s tim, ze nemam ridicak), ale bral to, ze ho nemuzu mit. Nekolikrat prohodil, jak by bylo super, kdybych ho mohla mit. A kdybych mohla, prece bych se od nej takto nenechala vozit a neprojevila snahu o to, abychom na tom v tomto byli lip.
Jde o to, ze tento narok, ktery na chlapa mam, mam i na sebe, jen proste nic nezmuzu s tim, ze mi ten ridicak nedajiAle sama bych nechtela byt pro chlapa zenou (za predpokladu, ze bych ridicak mit mohla), ktera by proste jen z pohodlnosti nemela ridicak a nechala se vozit po vsech certech.
Mozna u vas je to neco jineho, kdyz manzel nema, protoze je epileptik, tak kdyz nemas, jste „na jedne vlne“ a nikomu to nevadi…
Jak jsem psala, treba ten potencialni muz, se kterym jsem chvililinku byla, nemel ridicak, jezdil do prave vlakem - kdyby jezdil autem, mohl byt o dobrou hodinu a pul doma driv. A proste jako manzelku by me to stvalo. Stvalo by me, ze bych musela prosit pribuzne, aby me nekam hodili…
Mam to takhle a chapu, ze nekomu je ti uplne jedno, a treba na vecech, na kterych mu zakezi, by nezalezelo mne. Kazdy jsme jiny, nemam patent na pravdu, jen rikam, jak to citim ja.
Já si hledada a bohudík i našla partnera pro život, nehledala jsem řidiče, který mě bude vozit…
Tím bych to asi uzavřela. Manžel je na tolik soudný, že už po škole věděl, že aby mohl fungovat práce, volný čas a běžné potřeby, nespoléhat se, že ho někdo nejam bude v případě potřeby vozit, nemůže žít na vesnici, takže se přestěhoval do města, kde je soběstačný…
Hrozná metrika tvého manžela, to jako bys něco podobného vyčítala člověku s jakýmkoli postižením…
Edit: a mozna je to jine i pri tom pohledu muz/zena. Zatkmco muz si pripada jako „ochrance“ te sve krehke m princezny, tak treba lepe prijme fakt, ze zena nema ridicak, nez zena, ktera prave hleda toho „ramenateho“ (nemyslim fyzicky, ale proste tak nejak mentalne a svymi schopnostmi) chlapa. Odtud asi plyne to, co citim, proc ma mit muz ridicak.
Zeny si casto v rizeni tolik neveri (jak ma sestra, tak kamaradka, jezdi opatrne a de facto jednu trasu do blizkeho mesta, ale priste zajedou s ditetem na kontrolu, aniz by si musel brat manzel dovolenou, aby je zavezl). A to mi prijde sympaticke. Nemusi byt zena ridic jako ve formuli jedna, ale pro takove bezne vyrizivani se ten ridicak proste hodi a ne ze ne.
Ja sama řidičák mám, ale neridim.
Je fakt, že v tomto jsem pokrytectví povrchní, chci chlapa aktivního řidiče
Autonomní auta to vyřeší:
„Potřebuju do porodnice, mám kontrakce jako kráva!“
Plesla: „Ano, madam, po kolika minutách máte kotrakce?“
„Asi po dvou, šlápni na to, kurwa!“
Plesla: „Pokusím se po trati dosáhnout průměrné rychlosti 160 km/h, abychom to stihli na vteřinku přesně, doufejte, že mi nedojde baterka!“
@Anais Brno píše:
Já si hledada a bohudík i našla partnera pro život, nehledala jsem řidiče, který mě bude vozit…
Tím bych to asi uzavřela. Manžel je na tolik soudný, že už po škole věděl, že aby mohl fungovat práce, volný čas a běžné potřeby, nespoléhat se, že ho někdo nejam bude v případě potřeby vozit, nemůže žít na vesnici, takže se přestěhoval do města, kde je soběstačný…
Hrozná metrika tvého manžela, to jako bys něco podobného vyčítala člověku s jakýmkoli postižením…
Ale to prece neni primarni vec, podle niz jsem si manzela vybirala. Rozumime si neskutecne a to me na nem okouzlilo. Ldyby ho nemel, proste bych ho poprosila, aby si ho dodelal. Nerikam, ze na ridicaku stoji vztah, ale je to proste jeden ze stripku.
Ja jsem ten posledni, co by vycital neco nekomu postizenemu… moje maminka je na vozicku a ja se o ni pomaham starat. Nez mi umrelo dite, melo prognozu, ze bude tezce postizene, lezici, a ja citila hrozne odhodlani, ze ho neodlozim do ustavu… mam rodinu, kde se vzdy pecovalo o stare rpdice, nikdy zadny ustav nebo domov duchodcu a ani ja bych to rodicum neudelala.
Jenze je prece neco jineho, kdyz ma clovek handicap, ltery si nevybere, a kdyz je proste liny si udelat ridicak. A myslim, ze neni nic zleho na tom, ze mi proste takovy muz nebude prilis imponovat…
Taky bych to uzavrela, je to proste o nazoru a je na zakladatelce, jak moc ji to vadi/nevadi, my tu muzeme mluvit samy za sebe, ale rozhodnout se musi ona.
@Anonymní píše:
Ale to prece neni primarni vec, podle niz jsem si manzela vybirala. Rozumime si neskutecne a to me na nem okouzlilo. Ldyby ho nemel, proste bych ho poprosila, aby si ho dodelal. Nerikam, ze na ridicaku stoji vztah, ale je to proste jeden ze stripku.
Ja jsem ten posledni, co by vycital neco nekomu postizenemu… moje maminka je na vozicku a ja se o ni pomaham starat. Nez mi umrelo dite, melo prognozu, ze bude tezce postizene, lezici, a ja citila hrozne odhodlani, ze ho neodlozim do ustavu… mam rodinu, kde se vzdy pecovalo o stare rpdice, nikdy zadny ustav nebo domov duchodcu a ani ja bych to rodicum neudelala.
Jenze je prece neco jineho, kdyz ma clovek handicap, ltery si nevybere, a kdyz je proste liny si udelat ridicak. A myslim, ze neni nic zleho na tom, ze mi proste takovy muz nebude prilis imponovat…
Taky bych to uzavrela, je to proste o nazoru a je na zakladatelce, jak moc ji to vadi/nevadi, my tu muzeme mluvit samy za sebe, ale rozhodnout se musi ona.
U mě to není o lenosti, prostě se bojím.
@g.sandova I to dokazu pochopit, jina kamaradka ma ridicak a ridila asi ctyrikrat za zivot, tri dny pred tim vzdycky nespala, bolesti bricha z nervu atd. I to mi prijde jako jisty zdravotni duvod a chapala bych to.
Ale treba prave ten kamarad ho nema z duvodu „ja ridicak nepotrebuju“ a pritom se necha vozit ostatbima, vcetne meho muze.
Nemluve o to, jak je potreba v rade zamestnani. Ja treba pokukuju po inzeratech, kam se vrtnu po materske, a dobrou 3/4 inzeratu muzu vyradit skrz to, ze nesplnuju „ridicsky prukaz skupiny B“.
Vadilo. A ještě důvod, že nebyl schopnej tu autoškolu udělat by ho v mých očích jako otce mých děti úplně degradovalo.
@Anonymní píše:
Edit: a mozna je to jine i pri tom pohledu muz/zena. Zatkmco muz si pripada jako „ochrance“ te sve krehke m princezny, tak treba lepe prijme fakt, ze zena nema ridicak, nez zena, ktera prave hleda toho „ramenateho“ (nemyslim fyzicky, ale proste tak nejak mentalne a svymi schopnostmi) chlapa. Odtud asi plyne to, co citim, proc ma mit muz ridicak.
Tedy to, že by ke mě chlap přistupoval jako ke křehké princezně, by mi vadilo mnohem víc, než to, že nemá řidičák.
Můj manžel řidičák nemá. Já jo a neřídím. Do porodnice mě vezla RZ a z porodnice tchán. My auto nepotřebujeme. Obchody a doktory máme za rohem, k zubaři jezdíme vlakem. Nakupovat chodíme s kočárkem nebo batohem. Na dovolené jezdíme jen tady po ČR, protože se čtyřmi prťavými dětmi bysme se u moře zbláznili.
Neříkám, že třeba v budoucnu názor nezměníme, ale teď auto fakt nepotřebujeme. A sorry jako, u chlapa by mi mnohem víc vadily charakterové vady. Nevlastnění řidičského průkazu mi jako „elementární nedostatek“ rozhodně nepřipadá.
Treba jedu nekomu na svatbu, uz se vidim, jak jedu vlakem, totez kdyz mam.deti, rozvazet je, kde je potreba, to nakonec kazdeho rodice dozene, miliarda situaci…
A „nejlepsi“ mi prijde argument „ja ridicak nepotrebuju“ - vzdycky se najde situace, kdy by se proste siknul vic nez cekat na vlak