Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, mám trochu možná úsměvný problém, ale nevím, jak to řešit a jestli vůbec to řešit.
Honzík začal o sobě mluvit v ženském rodě. Já sama, já udělala, byla jsem venku apod. Možná je to tím, že je většinu času se mnou. I když je na hřišti s dětma, tak to tam občas pomotá, jednou mluví o sobě jako kluk, podruhé jako holka. Sice mu vždy připomenu, jak se věci mají, že on je kluk, tak sám, holčička je sama. Kámoška má s holčičkou přesně opačný problém. Od svého staršího bráchy se naučila o sobě mluvit jako o klukovi. Tak nevím. Má to vůbec smysl mu vysvětlovat co a jak nebo na to jednoduše musí přijít sám?? Je to fakt normální
?? I když se nad tím zatím jen pousmíváme, kolikrát jsme pro smích i lidem kolem. Máte někdo zkušenosti?? Co s tím dělat nebo jestli vůbec něco dělat??? ![]()
Díky moc.
no já mám ten samý „problém“ jen opačně - syn o mě mluví v mužském rodě - co jsi to udělal, co jsi uvařil apod.
zatím neřeším ![]()
Ahoj Sebasty, díky, docela jsi mi udělala radost
. Já vím, že asi řešit nemá moc smysl, obzvlášť v tomhle věku, ale kolikrát si říkám, kdy to přejde
. No tvůj synek o tobě hezky mluví, to musí být zábavné
. No nic, uvidíme, jak dlouho to našim dětem vydrží.
Blahopřeju k těhu!!!! Taky se na to pomalu chystám
.
Díky ![]()
Já se spoléhám na to, že až začne chodit do školky, tak se to vyvine tak, že se srovná co je ženský rod a co mužský
teď to víceméně dělá mimovolně.
Někdy je to fakt sranda, není to vždycky, takže se z toho občas vyvine dobrej fórek kterýmu se zasmějeme
.
No tak to máš pravdu. Fórky mu z toho jdou udělat dost dobrý. Občas se prostě neudržíme a s manželem skoro bouchneme smíchy. Honzík má docela talent říct v pravou chvíli pravý hlod. Tak snad se nám děti brzy srovnají.
ahoj,
i můj syn začal kolem druhého roku o sobě mluvit v ženském rodě. nijak se tím netrápím ( vím, že je to běžné
),ale snažíme se jej opravovat na mužský rod.
uvidíme, kdy to pochopí ![]()
Irias + štěpán 25 m
Také jsme to období měli. Trvalo asi dva měsíce a přešlo. Je to normální.
Dodnes lituju svého bývalého spolužáka ze střední školy. Maminka mu vyprávěla, že tak mluvil a on z toho měl ještě na střední škole deprese
. Škoda, že se jeho máma nezeptala dětské Dr. nebo někoho z okolí, kdo by jí řekl, že je to normální a prožije to většina kluků. Ušetřila by synovi trápení.
Ahoj holky,
tak můj syn má teď totéž - občas o sobě mluví v ženském rodě. Chodí do jeslí a tam mluví jen tety nebo holčičky. Takže proto. Předtím měl období kdy o sobě mluvil ve 2. osobě (ty chceš) a pak ve 3. osobě (on chce) - místo já chci. Takže nejdřív 2. osoba, pak 3. osoba a teď ženský rod
Takže věřím, že za chvíli začne mluvit správně. Četla jsem o rozvoji řeči moc pěkný článek a tam bylo uvedeno, že do 3 let se mluva dětí nemá opravovat (krom vyložených zkomolenin)
Martina a Filip - 28 měsíců
Ahoj,
tak můj syn si to taky někdy plete. Občas mi řekne MAMINEK a tátovi TATÍNKA. Prostě v tom má zatím zmatek. Neřeším to, věřím že se to zpraví.
martina
Tak náš prcek zase ženský rod docela ignoruje
. Jo říká sice mamka teta, babička…v prvním pádu je to bez problému, ale jak jde o skloňování, tak se kolikrát dobře pobavíme…donesu mamkovi, tetovo autíčko, babičkovy kíče (klíče), kitýnkův (Kristýnka-sestřenice) kočájek…a nejlepší bylo, když sme platili u pokladny…penízky dáme panímu…
Nijak to neřeším, myslím, že mu to nezůstane… ![]()
Ahoj můj syn to dělal taky bylo to hrozně srandovní já myslela že to dělá ,protožeje pořád se mnou,ale těd mám dceru a ta mluví uplně opačně zase v mužském rodě.Nebojte určitě to přejde jiřík tak přestal mluvit uplně spontáně ani jsme si toho nevšimli Zuzan.
Ahojky,
taky to Péťa dělal. A víš, že jsem si ani nevšimla, kdy to skončilo. Takže neboj, brzy to áčko zmizí ![]()
Alča