Chléb z domácí pekárny

gold45
29.1.11 20:52

Chléb z domácí pekárny

Už tady určitě spousta témat na pečení v domácích pekárnách bylo, ale mě by zajímaly hlavně dvě věci:

• často se v receptech píše, dát tam nějaká semínka (sezamová, slunečnicová apod.), ale nikde jsem nenašla v jakém množství, je jasné, že asi nějak podle chuti, ale kolik zhruba na jeden chleba těch semínek doporučujete nebo dáváte???
  • jaký je váš nejoblíbenější recept (poměr surovin) na chlebík z domácí pekárny??? (né odkazy jinam, ani směsi :mrgreen: )
  • Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22163
29.1.11 21:09

ahojík dávám hrst slunečnice a asi polévkovou lžíci dýňových semínek a tři lžíce sezamových, můžeš kombinovat a nedávat všechny do jednoho chleba, popř. dát nějakých víc nebo méně..
nebo třeba čtyři lžíce ovesných vloček, tři lžičky kmínu - mě vyhovuje drcený…
nejvíc mi chutná jogurtový chléb - je takový vláčný a i druhý den je moc dobrý a pak jsem zkusila podmáslový a též je moc dobrý
neumím udělat kvásek, takže dělám z kvasnic..
a hodně receptů čerpám z www.dama.cz (tedy všechny recepty co jsem zkusila byly odtud…
pokud budeš chtít receptíky písni … :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22163
29.1.11 21:10

jo a kombinuju druhy různých mouk… takže např. žitnou, pšeničnou chlebovou a pak hladkou či polohrubou co je psané.. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
gold45
29.1.11 21:15

Tak to je super, moc děkuji za radu, ještě by mě zajímalo, zatím se mi pokaždé stalo toto:
nádherně vykynul, fakt krásně, ale jakmile se spustilo pečení, tak prostě kiksnul a místo obloučku nahoru je mírně propadlý oblouček dolů … jak toto posychrovat?
Zatím jsem měla zhruba tento poměr:
500ml vody, 350g polohrubé, 50g špaldové, 300g žitné, 10g suchého droždí, 1 a půl lžičky soli, 1 a půl lžičky cukru … samozřejmě jsem dala dospod vodu, pak mouky a navrch (aby se nedotýkalo vody) droždí …
Co dělám blbě? Už jsem změnila i program, ale zas se to propadlo :-((( :nevim:

• Citovat
  • Upravit
8937
29.1.11 21:19

Semínek dávám sezamového lněného tak 2 vrchovaté lžíce, slunečnicového nebo lněného tak dvě hrsti (asi tak 5 vrchvatých lžic) a pak mám ještě směs, kde je slunečnice, dýně, piniové oříčky a té dávám taky 2 hrsti. My máme dári hodně zrníčkové chleby.
Oblíbený recept neporadím, protože máme pekárnu již dlouho, ale pořád děláme a zkoušíme nové a nové recepty.
Ale vlastně přece jen jeden oblíbený, máme a ještě jsem ho oproti půvosnímu receptu vylepšila.

Kečupový s sýrem
250 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje
1 rozšlehané vejce
3 lžíce kečupu (já dávám trochu víc, ale pak musím přisypávat mouku, aby byla správná hustota)
1 lžička soli
1 lžička mletého pepře
440 g hladké mouky (může být půl hladké a půl nějaké celozrnné, žitné, špadlové - co máte rádi)
1 lžička sušeného droždí (já dávám celý sáček 7g)
250 g strouhaného sýru
lžíce bazalky, lžíce oregána (moje vylepšení)

Všechny suroviny kromě sýru bazalky a oregána dám do pekárny, na program na program základní, zbytek přisypu až po zaznění signálu. Chleba je výborný, dá se jíst i samotný, ale je takový slavnostnější. Chutná trochu jako pizza. Někdy přidávám ještě lžíci granulovaného česneku. Dobrou chuť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22163
29.1.11 21:21

když propadne a udělá se tzv. ušák je to buď moc vody - těsto by mělo být hutnější… a pak použití suchých kvasnic.. mě se nedařilo při použití normálních kvasnic.. to mi propadl, a pak dát opravdu jen tolik co je psáno.. většinou je to lžička (to byla u pekárny taková odměrka ta malá je braná jako lžička a velká jako lžíce)
Jogurtový chléb
Suroviny:
150 ml bílého jogurtu
1 lžíce oleje
200 ml vody
2 lžičky cukru
2,5 lžičky soli - mě vyhovuje záleží jak kdo solí
300 g polohrubé mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
100 g žitné chlebové mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
po zvukovém signálu přidáme po lžičce: sezam, lněné, kmín, dýně, tykev

a
Podmáslový chléb
Suroviny:
300 ml podmáslí
150 g bílého jogurtu
25 g másla
2 lžičky soli
2 lžičky cukru
2 lžičky kmínu
400 g polohrubé mouky
100 g špaldové mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí

Nastavení pekárny: Program Základní / stupeň propečení kůrky Střední / velikost Střední
 http://sphotos.ak.fbcdn.net/…988900_n.jpg

Nastavení pekárny: Program Základní / stupeň propečení kůrky Střední / velikost Střední

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aty
7700
29.1.11 21:22
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22163
29.1.11 21:23

ten kečupový zní báječně.. uložím si recept! díky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22163
29.1.11 21:26

noo vánočku jsem taky dělala.. jen jsem si ji umotala a upekla v troubě jen zadělala těsto byla báječná!
já hodně využivám pekárnu na zadělání těsta a pak následně zpracování - pizza, rohlíky, housky, loupáky, chlebíčkové večky, kynuté knedlíky, buchty, koláče… štrůdly.. :palec:
 http://i.mimibazar.cz/…f3342940.jpg

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17934
29.1.11 21:29

Macík, dej prosím recept na rohlíky z pekárny :wink: Jsou podoibné nějakým kupovaným?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
29.1.11 21:31
Kyrnyj píše:
Tak to je super, moc děkuji za radu, ještě by mě zajímalo, zatím se mi pokaždé stalo toto:
nádherně vykynul, fakt krásně, ale jakmile se spustilo pečení, tak prostě kiksnul a místo obloučku nahoru je mírně propadlý oblouček dolů … jak toto posychrovat?
Zatím jsem měla zhruba tento poměr:
500ml vody, 350g polohrubé, 50g špaldové, 300g žitné, 10g suchého droždí, 1 a půl lžičky soli, 1 a půl lžičky cukru … samozřejmě jsem dala dospod vodu, pak mouky a navrch (aby se nedotýkalo vody) droždí …
Co dělám blbě? Už jsem změnila i program, ale zas se to propadlo :-((( :nevim:

To se občas stane, někdy je totiž těsto hustší nebo řidčejší, je to o zkušenosti poznat, jaká je optimální tuhost těsta a přisypat trochu mouky nebo přidat lžíci vody, když se ti stane to, co popisuješ ty, že krásně vykyne a pak spaden, tak je vykynutý moc a to pak při pečení ty bubliny v těstě spadnou a chléb se propadne, pokud ti to u nějakého receptu udělá vícekrát, zkus dát trošku míň droždí, třeba uber špetku, mohlo by to pomoct.
A ještě jedna rada, kterou vymyslel můj taťka: Do každého těsta nahoru na droždí dám malou zarovnanou lžičku prášku do pečiva. Od té doby, co to děláme se nám téměř všechny chleby povedly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22163
29.1.11 21:40

jo jo rohlíky jsou jako když je koupíš.. ba lepší! ale když dáš jen bílou mouku.. tedy hladkou…
Rohlíky
 http://i.mimibazar.cz/…f3352491.jpg

150 ml mléka
150 ml vody
25 g másla nebo 1 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
500 g hladké mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí

pokud chceš zdravější rohlíky dej 300 g hladké mouky a 200 gramů žitné či chlebové pšeničné (když dáš v poměru víc žitné nenaskočí rohlíky tak pěkně)

a pak dělám ještě tenhle receptík a jsou též vynikající

250 ml mléka (můžeš dát půl napůl s vodou) špetka cukru
1 lžička soli
3 lžíce oleje
2 vejce
500 g hladké mouky
1,5 lžičky nebo necelá 1/2 čerstvého droždí

Nastavení pekárny: Program Těsto

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22163
29.1.11 21:41

tohle jsou tedy bílé rohlíky.. já tam ještě šupu do nich zase semínka slunečnicová či sezamová… dají se i nasypat nahoru ale moje děti to moc nemusí.. raději dám dovnitř..
můžeš našupat nahoru i plátek sýra.. či anglické slaniny a trošku nějakého koření.. jsou výborné!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3542
29.1.11 21:52

vidíte holky a já dělám chleby z hladké mouky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22163
29.1.11 21:59

jo jo z hladké ok! jen je to prostě bílý chléb!
snažím se dělat „zdravější“ ze semínkama či z vícezrné mouky.. přímo teda vícezrnou nemůžu sehnat.. bydlím v menším městečku.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí