Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nevíte, jestli chodí z úřadu dopis, že končí rodičovská dovolená? kdysi mi přišel dopis, že nabíhám (s druhým dítětem) novou RD, tuším, že tam bylo i zmíněné datum, dokdy bude vyplácena, ale bohužel ten dopis po stěhování nemůžu najít a nejsem si jistá, jestli mi to končí přesně dnem dcerky třetích narozenin nebo jak to je. Dojde mi nějaký dopis ještě? Musím se jít nahlásit coby OSVČ na pojištovnu a nejsem si jistá dnem, kdy si musím pojištění začít hradit. zjistí mi to případně po sdělení rodného čísla někde na tom úřadě?
@bubulina přijde ale docela pozdě i když vlastně ne no. já končila RD v květnu, tak v červnu přišel RD za květen a červnu dopis že tam je ještě nějaká částka a ta přišla v červenci a až pak dopis o ukončení ![]()
Aha, hmm. A když má dcera 3. narozeniny v půlce září, budu si hradit půlku pojištění sama, ne? a RD mi též za to září nějak vykrátí, zhruba napolovic? (i když ted v jedné staré dikuzi čtu, že by to mělo být za zaří ještě celá částka rod. příspěvku, ale moc se mi to nezdá.) Co to pojištění?
Mně přišlo oznámení o změně výšky (když už k vyplacení zbývalo míň, než kolik jsem měla měsíčně nastaveno) a další měsíc mi přišlo oznámení o ukončení RP
Ještě si říkám, jestli to na VZP nemají v systému propojené s úřadem, co vyplácí rod. příspěvek. Že by i úřednice VZP zjistila, dokdy za mě zaplatil zdr. pojištění stát. ![]()
Mně přišlo jen ukončení rodičovského příspěvku, dovolená se řeší jinde.
@bubulina co vím tak stačí jeden den a máš pojištění na ten měsíc hrazený, ale radši se na to ještě přeptej.
@Hadumi píše:
Mně přišlo jen ukončení rodičovského příspěvku, dovolená se řeší jinde.
Zakladatelka určitě myslí RP
.
@bubulina přijde dopis o odebrání sociální dávky, nesouvisí to s věkem dítěte, je to, až vyčerpáš 220 000.
Úřednice na OSSZ to zjistit dle RČ můžou. Dělala tam kamarádka a to bys koukala, na co všechno ona viděla. Ta měla přehled o celé ČR.
Prosím, a nemáte někdo zkušenosti, když si prodlužujete RD z dvouleté na delší, jestli Vám dopočítají tu částku do 220 tisíc? Ono, když je to jen na dva, tak je to o 1500 méně, tj. 218500 (může být každý měsíc max 11.500) a mě překvapilo, že mi to na pracáku rozpočítali pak jen na těch 218500, tedy, ne, že bych potřebovala 1500 za každou cenu, ale hodilo by se, což každá máma ví, že jo.
@bubulina chodí, ale se zpožděním, takže máš lepší si na ÚP zavolat a oni ti to řeknou přesně, jak to máš. Kamarádka má taky dceru v půlce září (ale je na dvouleté variantě) a když se byla ptát na UP, tak jí prý řekli, že příspěvek má do konce září a do práce má jít od října. Nebyla jsem u toho, takhle mi to přetlumočila, ale přišlo mi to zvláštní, čekala bych, že se RP se stopnetaky v půlce měsíce.
@Anonymní píše:
Prosím, a nemáte někdo zkušenosti, když si prodlužujete RD z dvouleté na delší, jestli Vám dopočítají tu částku do 220 tisíc? Ono, když je to jen na dva, tak je to o 1500 méně, tj. 218500 (může být každý měsíc max 11.500) a mě překvapilo, že mi to na pracáku rozpočítali pak jen na těch 218500, tedy, ne, že bych potřebovala 1500 za každou cenu, ale hodilo by se, což každá máma ví, že jo.
Mělo by se to vyplatit všechno, volí se výše příspěvku, ne délka vyplácení. Poslední výplata bude zbytek do 220 tis., takže pokud jsi o RP žádala od 1. v měsíci (pravděpodobně ne), tak dostaneš 19× 11500 a 1× 1500.
Díky všem. V pondělí zavolám na OSSZ, snad mi to řeknou i po telefonu. Bojím se, abych nedlužila na tom zdravotním.