Chodí jen za ruku

10142
15.1.12 12:10

Chodí jen za ruku

ahoj,

malé bylo 14 měsíců a ještě nechodí sama, aniž by jí někdo držel. Ke své chuzi potřebuje alespon jeden náš prst. Když se chytne prstu, tak jde krásně, dokonce běhá, někdy až moc rychle. Chodí moc ráda, když sedíme, přileze, sama si mou ruku dá do své a tahá mě, abychom chodili. Ale jakmile třeba cítí, že se jí nenápadně vykluzuji z dlaně, jde okamžitě do kolenou. Sama ani bez držení nestojí. Občas stojí, drží se, najednou se pustí a pár vteřin stojí bez opory, než si to uvědomí a rychle se chytne. Chodí zatím jen okolo nábytku nebo s námi, to by mohla chodit snad celý den…
Ted chodíme ne za prst, ale s kroužkem, jestli třeba když bych nenápadně pustila kroužek, by nešla s ním sama…udělala tak tři kroky, spíš rychlokroky a opět šla do kolenou. Měl jste někdo, že mimčo chtělo chodit jen za ruku? Nemáte nějaké fígle, lepší třeba než kroužek jak dodat dítku odvahu k samotné chůzi? :think: :kytka:
A když padá, nepadá moc na zadek, ale spíš na kolena…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6945
15.1.12 12:17

hlavně ji nevod za ruku,to je velká chyba nesmí se vodit za ruku,kup jí tom aktivní chodítko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9434
15.1.12 12:18

Ahoj, dítě by se vůbec nemělo učit chodit za ruku - není to dobré pro jeho vývoj. Já jsem dceru nechala chodit samotnou, nejdřív obcházela nábytek, pak se pustila a od 13 měsíců chodí sama. Já bych ji nechala, jestli k tobě třeba nedojde sama - ze začátku jen malé vzdálenosti. Padání se neboj. Ale na samostatné chození má ještě čas - do 18 měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Táta Pavel
15.1.12 12:19

Do ničeho ji netlač. To dítko samo vyhodnocuje, co je pro něj bezpečné a co už ne. Dej mu čas. Buď hrdá na své dítě, že umí zpracovávat rizika. Jiné děti to stojí hodně slziček, než na to přijdou, co si mohou a co nemohou dovolit.

• Citovat
  • Upravit
6945
15.1.12 12:20
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6945
15.1.12 12:21

ale upozornuji,že to chodítko,až se postaví sama v prostoru a udělá pár krůčků sama

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sterezie
15.1.12 12:21

podle mě se ještě bojí a žádné fígle nepomůžou.. :nevim: nechala bych ji napřed naučit se pořádně stát bez opory, než s ní chodit..a navíc, jestli opravdu ráda chodí, tak když s ní chodit nebudeš, tak se třeba odhodlá dřív ;)

• Citovat
  • Upravit
Táta Pavel
15.1.12 12:22
tumpach píše:
hlavně ji nevod za ruku,to je velká chyba nesmí se vodit za ruku,kup jí tom aktivní chodítko

No to není úplně přesné. Není dobré dítě držet za ruku a chodit s ním (vláčet ho), ale vůbec nevadí, pokud dítě chodí a samo se přidržuje za prst rodiče. To je dokonce podle mě lepší než chodítko, kde má omezenější možnosti jít zpět o své vůli na zem.

• Citovat
  • Upravit
sterezie
15.1.12 12:33
Táta Pavel píše:
tumpach píše:
No to není úplně přesné. Není dobré dítě držet za ruku a chodit s ním (vláčet ho), ale vůbec nevadí, pokud dítě chodí a samo se přidržuje za prst rodiče. To je dokonce podle mě lepší než chodítko, kde má omezenější možnosti jít zpět o své vůli na zem.

taky tak bych řekla..

• Citovat
  • Upravit
10142
15.1.12 12:47

:think: mě už tohle jako vodění nepřipadá. Já nevodím jí, ale jde sama a mě se přidržuje. Rovnováhu si drží sama, já jí nijak nepodporuji, prstem jí nijak nenapomáhám udržet rovnováhu, až mi někdy přijde, že jí skoro nedržím, úplně lehounce..A když sama přijde, že si tu ruku chytne a prostě chce jít :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
15.1.12 12:53

Ahoj. Já jsem nevodila za ruku vůbec, Mája začala sama chodit v 18 měsících. Možná kdybych ji vodila, chodila by dřív, ale myslím, že o nic nepřišla a pro mě je podstatné, že chodí tak, jak má (což máme potvrzené na rehabilitaci i ortopedii).Pokud má při vodění ruku výš než rameno, je to vodění a není to dobře. Pokud má ruku níž, vadit by to nemělo (takhle mi to bylo řečeno na rehabilitaci, akorát že já byla líná se k ní shýbat, tak jsem ji nevodila vůbec). Mája uměla mnohem dřív postavit se v prostoru než samostatně chodit a myslím, že čekala, až si bude jistá. Je fakt, že úplně přeskočila takové to období, co děti víc padají než chodí. Od začátku běhá i chodí hodně jistě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
801
15.1.12 12:57

Myslím, že to děláš dobře s tím kroužkem. Syn se taky bál pustit a pak se rozběhal s víčkama od Pet lahví v rukách (hráli jsme s nima hru na cvičení a on prostě najednou sám odešel). Za dva dny stačilo něco do jedné ruky a pak prostě začal chodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10713
15.1.12 12:57

Já myslím že takové přidržování nevadí, syn se taky dlouho bál pustit sám do prostoru, občas jsem ho za ruku držela ale dávala jsem si pozor, abych ho nevláčela, jen opravdu přidržovala. Nakonec se naučil sám chodit až v 17 měs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10142
15.1.12 12:59

ručku má volně dole, nemá ji nad úrovní ramen…úplně volně se mě drží, vlastně by mě k chůzi vůbec nepotřebovala fyzicky, ale psychicky nejspíš ano. Proto mi tohle nepřijde jako vodění, spíš jako podpora v něčem, co ona sama vyžaduje a opravdu chce chodit furt takhle…no spíš já plandám za ní jak hadr…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
15.1.12 13:01
Mami&Emmi píše:
ručku má volně dole, nemá ji nad úrovní ramen…úplně volně se mě drží, vlastně by mě k chůzi vůbec nepotřebovala fyzicky, ale psychicky nejspíš ano. Proto mi tohle nepřijde jako vodění, spíš jako podpora v něčem, co ona sama vyžaduje a opravdu chce chodit furt takhle…no spíš já plandám za ní jak hadr…

Pokud má ruku pod ramenem, tak je to v pohodě. Zkoušela jsi vařečku? Jako myslím abyste ji společně drželi, né že ji máš vařečkou zmlátit :mrgreen: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí