Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky potřebuji poradit. Více jak před 2 měsíci jsme byly s malou (19 měs) v nemocnici, náběh na zápal plic.Od té doby mi dřív jak v 10 večer neusne. Před nemocnicí chodila spát tak kolem 8 v pohodě, uložila jsem a za chvíli usnula.Po návratu z nemocnice 3 dny byl režim v normálu, ale pak nechtěla do postýlky spát ani náhodou. Problém je i že bydlíme v paneláku, dát ji teď v 8 do hajan, dělá šílenej vyrvál jak kdybych ji rvala hlavu tak ji musím zase vytáhnout. Nemáte některá s tímto zkušenosti? Vrátilo se vám pak spaní do normálu? Mám se pokusit ji nějak naučit zase chodit spát brzo nebo hold se budu muset smířit s tím, že budeme chodit usínat spolu v 10…
My jsme teda měli různé období usínání, nezávisle na nemoci. V kolik vstává? Mě když usínala v půl desáté, v deset, tak jsem ji začla ráno budit o hodinu dřív a zabralo to a postupně jsme se dostali na osmou, půl devátou.
@ježourek x.x.x u nás to bylo v tomhle věku taky a u kámošky taky, takže si spíš myslím, že to souvisí s věkem než s nemocnicí - podle mé zkušenosti. Normálně chodila v osm a pak najednou, dřív než v 10h neusnula, přesně řev jako blázen, nic nezabíralo. Tak jsme museli prvně nasadit tvrdší režim, alespoň do postele v 9h, nemusela spát, ale musela být v posteli a sama v pokojíčku - mohla si hrát a nebo prohlížet. Cca během týdne se naučila. Když se jí pak zkrátilo odpolední spaní cca ve 2 letech, tak začala zase chodit spát dřív, cca v půl devátý do postele a v 9h spí.
Malý mi taky chodí docela pozdě spát, spí s námi ve velké posteli ve své nechce a když už, tak se vzbudí a jde za námi. Usíná mi jak kdy, někdy v 20:00, někdy i 22:00. Záleží jak je unavený, mě to třeba nějak nevadí, že chodí spát později, zase spí tak do 9ti rána ![]()
Je to asi věkem. Malý byl do 18 měs. taky vzorný dítě v osm hodin chrupající sám v postýlce. Pak se něco zlomilo a nejen že nechtěl chodit spát, posunulo se mu to na 22 hod, ale ještě nám zkončil v posteli. Teď chodíme spát všichni spolu a nesmí se nikde nic šustnout, aby mu náááááhodou něco neuteklo… Když ti povím, že kolikrát večer usne později jak já a ráno je vzhůru dřív jak já… tak tě asi vyhlídkou do budoucna moc nepotěším… ![]()
To jste mě potěšili
, pravda že spí tak do 8,ale stejně, ty volné večery při televizi mi chybí, místo toho lítáme po bytě, kreslíme nebo stavíme kostičky
co jsem zjistila, tak je to úplně jedno v kolik vstane, jak dlouho spí odpoledne nebo jak se unaví, stejně jde spát v 10 ![]()
@ježourek x.x.x Taky jsem zkoušela zkrátit např. odpolední spaní. Výsledkem bylo akorát probuzené, naštvané a nedospalé dítě a pokažený celý odpoledne. Spát šel stějně pozdě… Tak se jen utěšuju, že se to třeba změní školkou.
@74paja Dcera usínala kolem osmé. Začla ted na jaře chodit do školky. Spí tam odpoledne, představovala jsem si, že večer po koupání odpadne po pěti minutách a opak je pravdou. S nástupem do školky začla usínat v půl desáté, v deset. Budím jí v půl sedmé, takže ten spánek po obědě tam potřebuje, ale zase ji to nabije na moc hodin. ![]()
@ježourek x.x.x taky mi pak ty volný večery chyběly
odpolední spaní zkrátit nešlo, to byla pak strašně mrzutá a uřvaná, v tomhle věku ještě potřebovala odpo 2h…akorát co jsem zavedla, že vstávat nejpozději v 8h - nenechávala jsem jí „dospávat“ ráno, aby nechodila ještě později. Když jsem jí náhodou nechala, tak už pak nechtěla jít spát odpoledne a byl to blbej kolotoč.
@ježourek x.x.x píše:Ženská, ty si nemáš na co stěžovat
To jste mě potěšili, pravda že spí tak do 8,ale stejně, ty volné večery při televizi mi chybí, místo toho lítáme po bytě, kreslíme nebo stavíme kostičky
co jsem zjistila, tak je to úplně jedno v kolik vstane, jak dlouho spí odpoledne nebo jak se unaví, stejně jde spát v 10
@LucieJ3 Tak to koukám že to mám ještě svatý. No jsem ráda že nejsem sama, kolem mě jsou maminy s dvouletýma a ty v 8 odpadnou…tak jim teď tiše závidím.