Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahojte holky,
prosím poraďte, jaké botky či papučky pořídit děcku na doma? Malému je 10m, je to týden, co už sám chodí.. Moc se mu to zalíbilo, lítá jak drak a já jsem absolutně nepřipravená a nevím co mu obout.. ![]()
Ráda bych samozřejmě nějakou „zdravou“ obuv, ale nevím, co je nejlepší.. Názory se tu různí.. podrážka gumová nebo kožená.. pevné botky, sandálky nebo papučky.. kotníčkové nebo nízké??? ![]()
Zatím nosí ponožkové mokasíny s měkkou koženou podrážkou.. tyto: http://www.branakdetem.cz/…ns-kikko.htm
Nechci mu nesprávným obutím přivodit plochou nohu nebo jiné problémy..tak baby raďte..
Díky
Malý je rok a začala taky chodit brzo.. Ono se říká, že pokud máte doma koberce, tak stačí ty na který jsi dávala odkaz nebo ponožky.. Pokud dlažbu nebo plovoucí tak jsou lepší bačkory.. Ale já se nemůžu přenést přes to, jak jsou ty klasický bačkory hnusný
tak má na doma takový jako vy… A chci ti ještě napsat, že od tý doby co chodí - začala asi v deseti a půl už má třetí velikost ![]()
@Limo.nada píše:
Ahojte holky,
prosím poraďte, jaké botky či papučky pořídit děcku na doma? Malému je 10m, je to týden, co už sám chodí.. Moc se mu to zalíbilo, lítá jak drak a já jsem absolutně nepřipravená a nevím co mu obout..
Ráda bych samozřejmě nějakou „zdravou“ obuv, ale nevím, co je nejlepší.. Názory se tu různí.. podrážka gumová nebo kožená.. pevné botky, sandálky nebo papučky.. kotníčkové nebo nízké???
Zatím nosí ponožkové mokasíny s měkkou koženou podrážkou.. tyto: http://www.branakdetem.cz/…ns-kikko.htm
Nechci mu nesprávným obutím přivodit plochou nohu nebo jiné problémy..tak baby raďte..Díky
zkusila bych nejakou specialku na detske boty, tam ti urcite poradi. Co vim, tak by mely byt kotnickove, pata ma byt pevna, kdyz ji zmacknes mezi dva prsty, nema to skoro jit. Pak se nemaji „zlomit“ v podrazce, ale mely by byt ohebne v 1/3, tj. tam, kde diteti zhruba konci prstiky. Na doma klidne muzes mit „venkovni“ botky, nebo se prodavaji primo kotnickove papucky, popr. sandalky.
Nas syn taky zacal na 10 mesicich a chodi stale bos. Ale mame teda koberce. ![]()
Máme lino, parkety i dlažbu.. koberec jen v maličkém dětském pokojíku..
Na doma nejlepe bosky nebo protiskluzove ponozky ( uz davno se nedoporucuji pevne botky na doma, deti pak spatne prenaseji vaho na prsty). Na ven boty. Tak mi to bylo receno na rehabilitacich i u ortopedu.
Kotníčkové kožené sandálky s měkkou podrážkou. je potřeba zpevnit patu. viktor má jedny doma a jednz v jeslích, tak to trochu leze do peněz. ale u starší jsem hodně dlouho řešila vtáčení nohy, tak do bot fakt investuju
@Lena007 to uz davno neplati!!! Pozor!!
Treba tady: Je běhání naboso zdravé?
Noha dítěte potřebuje pro dobrý vývoj úplnou volnost a možnost trvalého procvičování nožní svaloviny. Proto by kojenci a batolata měli zůstat neobuti co nejdéle, aby jejich nožky měly dostatek volnosti pro procvičování svalstva. Zásadně nebraňte dětem v běhání naboso po přírodním terénu, jako je například tráva a písek, doma jim umožněte pohyb naboso nebo jen v ponožkách po měkkém koberci. V žádném případě by se však malé děti neměly pohybovat po tvrdých, nebo studených podlahách. Četné výzkumy biomechaniky chůze batolat potvrdily, že děti v tomto období nejlépe drží rovnováhu, pokud jsou bosé, tzn. že obuv v tomto věku slouží pouze jako ochrana, nikoliv jako opora. Nechte tedy děti pohybovat se zcela podle jejich uvážení. Ať poskakují, chodí po špičkách nebo po patách, přelézají překážky. Samy sobě tak ordinují tu nejlepší rehabilitaci pro správný vývoj nohou.
@Janichka ale tam je přesně napsané, že nabosou pouze na přírodním povrchu a měkkém koberci. jinak papuče… „..doma jim umožněte pohyb naboso nebo jen v ponožkách po měkkém koberci. V žádném případě by se však malé děti neměly pohybovat po tvrdých, nebo studených podlahách..“ tady to je úplně jasně řečeno ![]()
@nozu
Jakmile udělá vaše dítě prvních pár krůčků, je čas na nákup prvních bot. Pro chůzi venku po nerovném terénu dítě potřebuje pevné boty s podrážkou. Po rovné podlaze doma může chodit dítě bez bot. První nestabilní pokusy o chůzi bude chtít dítě zřejmě absolvovat bosé (ideálně v protiskluzových ponožkách), protože botičky mu mohou chození ztěžovat a odradit ho od dalších pokusů.
Vsude je napsane ze i po podlaze, nesmi byt studena, jako ze ho nenechavas chodit bosky po betone atd. Na doma nedavat rozhodne boty, poze protiskluzove ponozky nebo mekke capacky s kozenou podrazkou jako mela zakladatelka v odkazu!!! Treba drevena podlaha je idealni:)
@nozu
Jakmile udělá vaše dítě prvních pár krůčků, je čas na nákup prvních bot. Pro chůzi venku po nerovném terénu dítě potřebuje pevné boty s podrážkou. Po rovné podlaze doma může chodit dítě bez bot. První nestabilní pokusy o chůzi bude chtít dítě zřejmě absolvovat bosé (ideálně v protiskluzových ponožkách), protože botičky mu mohou chození ztěžovat a odradit ho od dalších pokusů.
Vsude je napsane ze i po podlaze, nesmi byt studena, jako ze ho nenechavas chodit bosky po betone atd. Na doma nedavat rozhodne boty, poze protiskluzove ponozky nebo mekke capacky s kozenou podrazkou jako mela zakladatelka v odkazu!!! Treba drevena podlaha je idealni:)
@Janichka píše:
Na doma nejlepe bosky nebo protiskluzove ponozky ( uz davno se nedoporucuji pevne botky na doma, deti pak spatne prenaseji vaho na prsty). Na ven boty. Tak mi to bylo receno na rehabilitacich i u ortopedu.
Ano, takto to doporucuji lekari i v zahranici a narozdil od CR jsou tu vsichni zajedno.
@Scarlett2011 no prave, ted zrovna ctu clanek jak v cr rodice hned obouvaji decka do bot s prvnim postavenim. Boty se maji koupit az na ven a dite muze klidne doma litat bez bot. Brzke obouvani do bot deformuje nozicku. Narodili jsme se bez bot, cele veky bez nich chodili a takze kdyz neobuji diteti boty hned tak mu nozku urcite neznicim:)
@Janichka
Presne tak, ja moc nedavam na modni doporuceni, ale ridim se zdravym selskym rozumem. ![]()
Já bych dala tyto http://www.capacky.cz/…kt/1287.html?… nebo takové http://dadoos.cz/…ane-capacky/ a nebo toto http://ekopleny.cz/…-nocnik.html Kožené s měkkou podrážkou jsou na doma naprosto nejideálnější.