Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
tak já bych rozhodně chodítko (to co v něm dítě sedí) nekupovala. Určitě bych nechala přirozený vývoj dítěte. Doktoři neradi slyší a vidí, že maminky dávají děti do chodítek, protože pak mají problémy s nožičkama. I v TV ukazovali hodně nehod - jako třeba maminka vařila a opařila dítě. Aktivní chodítko třeba od chicca to jo. To vlastně miminku pomáhá, když se učí chodit.
Jana
Zrovna tak, jako se dítě nemá posazovat, dokud si samo nesedne, nemělo by podle mě chodit, dokud to nezvládne samo. Každé dítě se naučí chodit, některé dříve, jiné později
, ale každopádně ve chvíli, kdy je na to připravené. Tím chodítkem začíná chodit dříve, než je připravené. Je to můj názor, ale já Klárce chodítko určitě nekoupím. Nejspíš to odstrkovadlo, to pomáhá udržet rovnováhu, když si dítě už samo stoupne. Ivča_K
Ahojky,
tak já bych klasické chodítko taky nikdy nekoupila.Niki je taky línější holčička,v roce si sama stoupla,pak rychle začala chodit za 2 ručičky a teď v 15m sama ještě nechodí,už jí to jde moc pěkně za jednu,ale neocenitelným pomocníkem pro mě i má záda je právě aktivní hudební chodítko od FP.Niki s ním přímo lítá,skvěle otáčí a myslím,že už jen zbývá kousíček,až dostane tu správnou jistotu a pustí se.
Taky se ve svém okolí každý den setkávám s otázkami,je.ona ještě sama nechodí???
Můžu říct,že jsem naopak ráda,doteď byl relativní klid a každé batolátko se to naučí.
Holt někdo je ryhclejší v pohybu,druhý třeba v řeči.
Chodítko je podle mě blbost,zbytečně se tím narušuje přirozený vývoj a ničí klouby prcků.
Takže já jsem proti.
Naďa
Ahoj,
u nás chodítko taky nepodporujem (ještě připísnu, že kromě kloubů může škodit i páteři, protože pro dítko není přirozené dlouhodobě „sedět“ v jedné poloze)…
Naopak odstrkávadlo od FP si naše Bára užila dosytosti. Od doby, kdy začala všechno posouvat a snažila se o chůzi, se ho nechtěla vzdát, dokud ho nepředběhla. Získávala postupně jistotu a chodili jsme s ním i ven, kde bez problémů překonávala i hrboly na chodníku (jinak byla pořád na zemi). Mělo úspěch a už čeká na mladší dceru
)
Bubu
Choditko sa vyuzije v takom tom „hluchom“ veku, kedy sa mimco este nepohybuje, ale zaujimaju ho uz veci okolo. Vdaka choditku sa k nim dostane, takze niekedy dokonca moze byt z toho aj kludnejsie (nie je tak frustrovane z vlastnej nemohucnosti). Na druhej strane tato vyhoda je aj nevyhoda choditka - nemotivuje deti k tomu, aby sa snazili presuvat same. Prieskum ukazal, ze deti, co pouzivali choditko, v priemere zacinaju lozit, chodit neskor, ako tie, co ho nepouzivali.
My osobne sme choditko nepouzivali. Prislo mi jednoduchsie mat Danka na zemi, kde lezal, plazil sa, neskor lozil, ako ho mat v choditku a kazdu chvilku ho odniekial vyprostovat , lebo sa zasekol. Sused nam dal choditko, ale to pouzivame tak, ze tocime kolesa a listujeme knizku, co je na tom pultiku. ![]()
Podla mna choditko nie je zrovna hracka, bez ktorej by to neslo. Nevravim, ze nemusi vyhovovat, ale my sme sa bez nej zaobisli. Navyse sa mi moc nepaci, ako tam decko visi, lebo castokrat, ked este dieta nelozi, tak samo ani nevie sediet.