Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky mamči!Mám dotaz, jaký máte skušenosti s chodítky?Stojím tedˇ před otazkou zda je koupit či nikoli.Někdo na ně nedá dopustit jiný je ods
uzuje tak já nevím.Díky ahojky
Mar.+Mar.
No právě, někdo je zastáncem, někdo odpůrcem.
Osobně si myslim, že to je zbytečnost a nekupovala bych to. Až bude dítko stát achodit kolem nábytku a začne samo, třeba je fajn chodítko - odstrkovadlo, ale určitě bych nepořizvoala to chodítko, jak v něm děti sedí.
Samozřejmě je to opět věcí názoru. Jo a kdyby mi kamarádka to odstrkovadlo nepůjčila, ani to bych nekupovala, na to to stojí dost peněz a malá mi začala sama chodit i bez toho a určitě je lepší, když dítě začne chodit samo od sebe.
Praktickou zkušenost nemám, ale všude se píše, že jsou chodítka nebezpečená (zvláště, když se dítě dostane ke schodům a dítě spadne) a nepodporují přirozené učení k chození. Takže já bych to nekupovala.
Marki
Marmar myslim, ze by ti mohla pomoct tato diskusia, tato tema sa tu uz hodne preberala.
https://www.emimino.cz/modules.php?…
este k tomu pripojim svoj nazor. Pises ze niekto je proti a niekto na choditko neda dopustit. Nepoznam ziadneho odbornika (ortopeda), ktory by choditko doporucoval. Nam ortoped na kyclach povedal, ze ked syna do choditka nebudeme davat, tak je to to najlepsie co pre neho mozeme urobit. Nikdy sme ho nepostavovali nedavali do choditka, mal len to odstrkovadlo, co sa tlaci pred sebou. Nikdy sme s nim nechodili za ruky (tiez sa to nedoporucuje) a napriek tomu nabytok obchadzal od 7m vela aj lozil no a od 9m chodi sam. Takze aj ked nechce zovseobecnovat, osobne si myslim, ze cim viac sa vyvoj necha na samotnom dietati, tym skor sa k nemu dopracuje. Ma totiz motivaciu, ked sa niekam chce dostat, musi sa posnazit.
Ahoj,
tak já jsem zá:,–(ně proti chodítkům. Ne z hlediska bezpečnosti, ale proto, že jsem teď několikrát od lékařů slyšela, že vlastně předbíhají vývoj. Některé dítě ještě neleze, ale v chodítku se už odstrkuje a ničí si prý klouby, protože ty na tento pohyb nejsou ještě připravené.
My ho pro mimíska kupovat nebudeme.
Zdraví Berča
Já hlavně nechápu, že se ta chodítka jetě vůbec prodávají… Přece nedávno se o nich hodně diskutiovalo a výsledek byl, že jsou pro děti potenciálně nebezpečná a neprospívají vývoji kloubů a že tudíž budou stažena z prodeje …
No, holt asi kšeft je přednější než zdraví:(
Že bych ho svému dítěti nepořídila je snad nabíledni!
Baghira
Baghiro, ale ono to bylo pouze doporučeno to nepoužívat a to je rozdíl. Takže proč by prodavač neprodával, oč je zájem…tady je zodpovědnost na každé matce. Až to matky přestanou kupovat, přestane se to prodávat…tak už to je jako se vším…
Protože to neobsahuje nebezpečné látky jako např. flašky,tak to nikdo nezakáže
Ahojky,
myslím si, že chodítko je zbytečnost.
Také jsem jej chtěla pořídit, protože naše malá je línější a ve 12 měsících ještě ani nestála, jen lezla, tak jsem si říkala, že by jí to třeba pomohlo. Doktorka mi chodítko nedoporučila a Verunka si před měsícem začala sama stoupat, teď už obchází kolem nábytku a chodit se určitě také naučí
. Nespěchám na ni a vím, že dělám dobře. Nic jí přece neuteče - v životě se ještě nachodí
. A to mi ostatní říkali, jestli je vůbec normální? Ale tím jsem se nenechala nijak znervóznit.
Navíc mi dr. řekla, že děti, co se učí chodit v chodítku, našlapují na špičky.
Netuším, jak je Tvoje dítko „staré“, ale vše se jistě naučí samo, já teď pořád s Nikou chodím za 2 ručičky a doufám, že se brzy pustí. A i kdyby to trvalo déle, tak vytrváme i bez chodítka.
Hodně štěstí.
Ahoj, my ted male koupili aktivni choditko, ale ne to jak v nem mimi sedi a ma to ty 4kolecka(to bych nikdy male nedala) ale ma to jen takove drzadlo na koleckach museli sme to koupit protoze mala vse pred sebou tlacila a chtela takhle chodit(postylku na panenku, skrinku na koleckach, zidlicku atd.)tak ted tlaci todle a je to lepsi i to ma desku na ktere je spousta veci na hrani. Sany.
sany, toto chodítko je v pořádku. Já to nazývám odstrkovadlem, ale tohle je OK, právě proto, že na tom to dítě nesedí.
A já ještě přidám, že v chodítku prý také děti získávají špatné návyky, nožičky používají jinak, ťapkají jakoby po špičkách. To pak dělá velké problémy když se pokoušejí samy chodit, tyto děti se často dostávají do ordinací ortopedů… podlě mě je to zbytečné, jen ať se snaží sami. Taky mě to docela příjde jako pohodlnost maminek, dítě se šoupne do chodítka a je pokoj, nemusí za ním pořád běhat a dávat záchrana.
Mějte se,
Věrka
Ahoj všem maminkám,
ono je teď všechno jinak než bylo dřív. Před 12 lety proti chodítkům nikdo nic neměl. Proto jsem ho synovi tehdy koupila a nemůžu říct, že bych na něm pozorovala, že ho to nějak poškodilo, ať už zdravotně nebo z hlediska toho, že by byl línější se učit chodit sám nebo získal špatné návyky. Nechci se chodítka nějak zastávat nebo prosazovat jeho používání, ale docela mě zarazila Marki , která napsala, že chodítko může být nebezpečné, když se s ním dítě dostane ke schodům a spadne. No to je nebezpečné určitě, ale když to dítě (které zřejmě nikdo nehlídá) se dostane k těm schodům svépomocí nebo pomocí odstrkovadla, to z nich spadnout nemůže? Když jsem syna do chodítka dávala, vždy jsem za ním chodila a dávala pozor, aby se nepřerazil o práh nebo do něčeho prudce nenajel. Takže to, že jsem tam ho do chodítka dávala, nebylo tedy z mé pohodlnosti. Jak říkám, nechci se chodítek zastávat, Aničce ho asi dávat nebudu a když, tak ne příliš často, jen aby si vyzkoušela také jiný druh pohybu. Jen jsem chtěla poukázat na rozdílnost názorů před 12 lety a nyní. Tenkrát nebyla ani zmínka o tom, že by chodítko škodilo.
Věrka
Eliška chodítko měla,je velmi zvědavá a tak jí brzo přestalo bavit jen sedět.v chodítku objevovala svět,a zabavila se v něm pokud jsem na ní neměla čas.Začala chodit když jí bylo 10,5 měsíce.Na roční kontrole kyčlí jsme byli pochváleni:-)))Já myslím že pokud se chodítko užívá s mírou není to taková trgédie.A co se týče nebezpečí pádů ze schodů,stahování věcí ze stolu apod.,tak každá tady víme že stejně musíme mít oči všude a být ve střehu 24 hodin denně ať je prcek v chodítku nebo bez něj.
Binky+Eliška
Ahoj Marmar,
tak i já se přidávám do debaty. Matýskovi chodítko půjčila švagrová
a já ho do něj tak na půl hodky denně dávala. Jeden den tam třeba nebyl
vůbec a druhej den zase jo. Bylo to částečne i z mé „pohodlnosti“ protože
dokud malej neuměl chodit tak chtěl nosit a pokud už to záda nezvládaly
tak jsem ho tam šoupla. Používaly jsme ho ale jen asi měsíc a půl pak už nebylo potřeba a putovalo do skříně. Takže bych si ho příště zase jen půjčila - na tak krátkou dobu je to docela vysoká investice. No a s tou škodlivostí: já a spousta dalších jsme vyrostli v chodítkách a nepozoruji
na sobě ani na druhých kolem mě, že bychom měli nějaké problémy.
Ale je to samozřejmě jen na tobě.
Magika a Matýsek
Ahoj,
nedá mi to… vždycky když čtu - my jsme taky jedli guláš v půl roce a vyrostli jsme… dělali to a ono a jsme v pořádku… tak se mi otvírá kudla v kapse
, vždyť je to blbost! Jasně že pračlověk taky spal na zemi, proto to ale nemusíme dělat my, když někdo chytrej vynalezl postel, no ne?
Zrovna minulý (nebo předminulý?) týden byl v Sama doma ortoped a důrazně před chodítky varoval, protože se předchází přirozený vývoj a když dítě dělá něco, na co jeho kostra, svaly atd. nejsou připravené, je to prostě předčasné zatěžování a z toho můžou být později velké problémy, stejně tak jako z jídla, na které není připravený zažívací trakt malého dítěte. Když to víme, tak proč se tím neřídit a nesnažit se problémům vyhnout? Mimochodem, zapomněla jsem jméno té maminky, ale pokud vodí holčičku za dvě ručičky, dělá prakticky totéž - předbíhá vývoj, přesně to se taky dělat nemá.
A kromě toho, že chodítka zá:,–(ně nedoporučují či spíše zakazují ortopedi, velmi před nimi varoval časopis Dtest, když naposledy dělali těsty chodítek, ani jedno !!!! neprošlo - všechna se ve větší rychlosti, když se dítě rozjelo, převrhla, v tu chvíli chodítko drží dítěti nohy a ono pak nekontrolovatelně padá hlavou na zem, zeď… Vím, že všechny se snažíme dítka hlídat jako ostříži, ale taky vím, že na 100% to prostě nejde. Takže chodítko NE!
Zuzana