Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chystám se s dětma busem do Chorvatska. Dceři je budou tři roky až pojedeme. Chci se jen zeptat jak přibližně dlouho jede bus do Splitu z Phy? A jak se ta cesta dá zvládnout? Děkuji za rady
@Lamátko
Vyjizdeli jsme ve 13:00,ale kvuli zavade na busu jsme se zdrzeli. Nicmene z Brna odjezd v 18:00 a ve Splitu jsme mohli byt kolem 7 hodiny ranni. (pokracovali jsme cca 20 km jizneji a dojeli kolem pul osme). Jeli jsme s cerstvym ctyrletakem. Cesta naprosto ok, ale byva mu spatne, tak mel kinedryl a skoro celou cestu prospinkal. Letos bereme i mladsiho cerstve trileteho. Casto se stavelo, po 2-3 hodinach. Mela jsem strach a bylo to v pohode. Uvidime letos
mladsi je vetsi ero ![]()
Proč autobusem? Já bych s tak malým dítětem autobusem nejela. Zvládání dlouhých cest je dost individuální… Jela jsi s nima někdy autobusem cestu delší jak hodinu?
Nenei lepsi letecky? Busem bych nejela s detmi ani nahodou. Neovlivnis jejich naladu. Nemuzes zastavit. Bus vlastni auto a jet s nekym - zapujcit si dodavku, obytnak. Nebo letecky. Ty 2-3h se daji prezit.
Cca 20 hodin, vloni jela kolegyně z práce. Prý nikdy více a to nejeli s dětma.
Když už bych musela autobusem, zvolila bych něco blíž-Rijeka, Pula. Ten Split je skoro nejdál, co jde.
Ale za mě-než tohle, tak radši budu doma. Bála bych se, nepřijde mi to bezpečný, dneska řídí autobus, kdo má ruce nohy, na dálnicích se bojim. Zlatý letadlo.
To jsou super rady třeba to letadlo…zakladatelka by určitě radši letěla, ale volí bus, např. je to levnější, autem si třeba netroufá nebo ho nemá
já bych klidně jela s mrňousem, stejně celou noc prospí. Neboj se toho, hlavní je, že budou děti u moře
bude to v pohodě, uvidíš.
Byla jsem busem s 6ti letym, odjizdeli jsme vecer, ve Splitu nas vysadili asi v 5 rano a cekali jsme na trajekt na Brac. Bylo to uplne v pohode.
My jsme jeli busem jak melo dite 3 roky a bylo to super, nemuzu si to vynachvalit. Stokrat lepsi nez auto nebo letadlo. Vyzkouseli jsme vse takze mam srovnání. Nasedli jsme, nemuseli se o nic starat, zastavky byly uplne stejne jak bychom delali v aute, odpadl stres z letiste, letu, presunu atd… dite v autobuse melo pohodlí. Ale máme společenské dítě. Jo spalo celou cestu tam i zpet krome par hodin…
@aknadar píše:
To jsou super rady třeba to letadlo…zakladatelka by určitě radši letěla, ale volí bus, např. je to levnější, autem si třeba netroufá nebo ho nemájá bych klidně jela s mrňousem, stejně celou noc prospí. Neboj se toho, hlavní je, že budou děti u moře
bude to v pohodě, uvidíš.
Tak nas letadlo stalo skoro stejne jako bus ale pro me zlaty bus fakt, presun na letiste, cekani na letisti, let, cekani na kufry, transfer… my doleteli v 1 rano, 2 hodiny jeli transferem… sem si celou dobu rikala jak bylo super nasednout do busu a vysednout druhy den
@Kaileee nasi kluci si bus vylozene vyprosili, oproti autu a letadlu to pro ne bylo neco uplne noveho. Hlavne ten mladsi. Byla jsem s nimi busem 2×, jednou Brac a jednou Istrie a pokazde uplne super. Jinak do Chorv. nejezdime, litame spis exotiku, ale tyhle dve akce se jim moc libily.
A vy co jezdíte autobusem-jak je to tam s pásy? Tříleté dítě přece normálně musí být v autosedačce a jak je to v autobuse? Tam se to neřeší?
@Ijen píše:
@Kaileee nasi kluci si bus vylozene vyprosili, oproti autu a letadlu to pro ne bylo neco uplne noveho. Hlavne ten mladsi. Byla jsem s nimi busem 2×, jednou Brac a jednou Istrie a pokazde uplne super. Jinak do Chorv. nejezdime, litame spis exotiku, ale tyhle dve akce se jim moc libily.
Je to fajne taky jsme v dětství jezdili k mori busem a mam na to hezke vzpominky, celkove rada jezdim v noci. A v buse mam pocit vetsiho bezpeci nez v aute, nemuzu si pomoct.