Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
chtěla bych Vás poprosit pojedeme s malým do Chorvatska, máme ho oba zapsaného do pasu, ale mamka mi teď říkala, že někde slyšela, že potřebuje svůj vlastní pas, nevíte náhodou jak to je, ať ho stihneme ještě vyřídit, děkuji Katka.
Tak to by mne také zajímalo, byla jsem si jistá, že postačí dítě zapsané v pase
Jedem 28.6., tak je to na hraně stihnout vyřídit…
Jo, jo…Chorvatsko se trosku vymyka a opravdu chteji stale vlastni pas pro deti. Dcera letos jede do Chorvatska s babickou a to chteji, pokud nejede rodic, i notarsky overene a prelozene prohlaseni, ze ji poustime.
Terik
Teriku, prosím Tě, i když jedeme s ním jako rodiče, a máme ho oba v pasu?
Opravdu je potřeba vlastní pas - zapsání v pase rodičů nestačí. Právě máme za sebou celé vyřizování. Nejdříve se musí požádat na matrice o osvědčení státního občanství (jsou potřeba rodné listy rodičů a dítěte)- to trvá asi 14 dní, a pak můžete jít žádat o pas - opět rodný list dítěte, fotí se přímo na úřadě a pas by měl platit pět let.
Holky, teď jsem volala k nám na městský úřad, a řekli mi, že stačí, když mám dítě zapsáno v pase
![]()
Tak fakt nevím ![]()
Tak jsem taky psala na Velvyslanectví, tak mi odepsali, že stačí jen, když je zapsaný v pase rodičů:
From:
Sent: pon 12.5.2008 13:06
To: zagreb@embassy.mzv.cz
Subject: Dotaz
Ne, stači když je zapsany ve Vašem pase
Mně na úřadě,mimochodem moje kolegyně před mateřskou,řekla,že kdybychom chtěli jet do Chorvatska,ať radši synovi nechám udělat jeho vlastní pas,protože Chorvati mají nějaké problémy,když je dítě zapsané v pase rodičů
Že už si pár rodičů na to stěžovalo,měli na celnici problémy ![]()
mě na našem MěÚ řekli, že stačí dítě zapsané v pase, nikdy jsme v chor. problémy neměli… jen pokud dítě jede s někým jiným, než rodiči, musí být notřásky ověření povolení, ale to už psal terik
Ked ide s rodicmi, tak staci zapisane v pase. Momentalne byvame v Slovinsku a cestujeme cez Chorvatsko, Dieta mame len v pase a bez problemov. Naposledy sme tam boli pred 2 tyzdnami.
Peknu dovolenku vsetkym.
Mary
Taktéž si myslím že stačí mít dítě zapsané v pase, horší by to měly páry co nejsou manželé a mají odlišné příjmení dnes o tom mluvili v TN a pokud chceš vědět bližší informace tak se podívej na nový internetový portál TV Nova
My jsme byli vloni. Starší dceru máme zapsanou v pase a mladšího nám nechtěli zapsat do pasu. Museli jsme mu dělat vlastní pas, ale letos by to snad už mělo zase jít zapsat dítě do pasu.
Naprosto bez problémů jsme přejeli hranice, ač dcera neměla vlastní pas, protože ji máme zapsanou v pase.
Ráda bych obnovila tuto diskusi…
prvních 14 dní v červenci jedeme do Chorvatska já, přítel+ půlroční dcera. Dceru mám zapsanou v pase jen já, jmenuje se jinak než já, protože se narodila do 300 dnů od rozvodu, a tudíž je automaticky v rodném listě zapsaný exmanžel. O popření jeho otcovství usilujeme už od ledna, ale naše soudy, to by bylo na jiný příspěvek…
Zajímají mě aktuální zkušenosti někoho, kdo jel s dítětem přes chorvatské hranice a měl dítě jen zapsané v pase. Podle informací ambasády v záhřebu by to mělo stačit, ale znáte to…
MOC DĚKUJU ZA INFORMACE ![]()
Právě jsem založila podobnou diskusi ale na trošku jiné téma… ![]()