Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, každý rok jezdíme do Chorvatska na dovolenou.. už jsme tam procestovali kde co..
Sem tam narazím na diskuzi o Polsku. Přemýšlím o změně, ale nevím, zda se nám tam bude líbit..
Máme rádi písčité pláže, což v Chorvatsku moc není, čistou a teplou vodu, což nevím zda toto najdeme v Polsku. Je tu někdo kdo je opravdu spokojený s dovolenou v Polsku? Jsme Moraváci, tak trasu máme nastejno.
Záleží, co znamená u tebe teplá voda.
Jasně, že moře v Chorvatsku (a nemyslim teda zrovna Split a Pula) bude mnohem čistší a o dost teplejší než v Polsku - tam čekej do 19 stupňů (max opravdu 20 v extrémním případech) vodu v červenci. Však geograficky to dává i smysl, že polské pobřeží bude o dost chladnější.
Obecně Polsko (hezké a známé letovisko je třeba Leba ) je ideální pro ty, co nemaji v lásce davy lidí a vysoké teploty, protože ty tam moc nenajdeš. ![]()
Pokud chcete za každou cenu autem a za teplem, co třeba zkusit si zajet dál a vyzkoušet třeba Albánii? Nebo se nabízí i Itálie - Tropea, Bari, Amalfi záleží na vašich plánovaných najetých km ![]()
Příspěvek upraven 15.05.24 v 19:18
Jezdime do Chorvatska na krasnou pisecnou plaz s cistou a teplou vodou. V cervenci klidne pres 25 st. Do Polska by se mi nechtelo, je tam na me zima.
@pocker do Polska bych na hlavni dovolenou nejela, je tam zima.
Jet do Polska na dovolenou k moři jsou podle mě vyhozené prachy, mezi Chorvatskem je to rozdíl jako mezi Karvinou a Prahou.
Není pravda, že je u Baltu zima. Propršet může i léto v Chorvatsku. Voda je chladná, ale dá se. I v Chorvatsku jsem zažila studené moře, že jsem do něho nevlezla. ![]()
Polsko je krásné, je tam spousta míst na návštěvu a trávení času.
Leba rozhodně není klidné místo
V létě se snad k Baltu přesouvá celé Polsko, s tím je potřeba počítat.
Klidnější je Wyspa Sobieszewska, ale ubytka jsou dále od pláže, je tam široký pás stromů. Odměnou jsou poloprázdné široké písčité pláže.
Bohužel ubytování je docela drahé
Jinak ceny +- jako u nás.
Byli jsme v Polsku loni v červenci. Polský Balt je nádherný a divoký. Nekonečné písčité pláže… A Poláci se fakt snaží si turisty nalákat a udržet. Všude spousta aktivit a atrakcí, dobré služby za dobrou cenu. Je tam pořád co vidět a co dělat. Měli jsme s sebou kola a mají krásné cyklostezky podél moře… Ale moře opravdu teplé není. Když svítí sluníčko, tak je to tak tři tempa sem a tam a rychle ven. A to jsme docela otužilí.
Za mě rozhodně doporučuju, je to krásné na obrážení výletů. Zase úplně něco jiného než jih Evropy. S Chorvatskem se to srovnávat nedá.
@cecetka
Hele u Baltu zima je a je to prostý fakt. Pocitově to je samozřejmě individuální, ale jako návštěvník obou zemí ti můžu říct, že nahoře je logicky chladněji.
Stačí se podívat na data - třeba Split průměrná teplota vzduchu 25 -28 v červenci, zatímco průměrná teplota města Gdaňsk je kolem 17-19 stupňů, jasně, že tam budou občasné výkyvy, ale obecně chladno je.
Pokud člověk očekává vodu jako v Chorvatsku v létě, tedy přes 20 stupňů, tak bude z Polska zklamaný. Já si to tam užila, ale dopředu jsem počítala s tím, že to bude pro mě mírné otužování a žádné extra válecí a opalovací dny mě nečekají ![]()
Příspěvek upraven 15.05.24 v 19:36
My byli v Polsku loni, pláže jsou nádherné, jemný
Písek, málo lidí. Co je pro tebe teple je otázka, my chytli zrovna chladnější počasí, přes den bylo kolem 20 stupňů
moře malinko chladnější (tak 18 stupňů), ale i tak sme se koupali každý den
já ale nesnáším vedra, takže pro mě to bylo úplně dokonalé. Na rozdíl od Chorvatska mi tam přišlo víc památek a atrakci a hlavně mnohem nižší ceny, 2 dospěly a 3 děti sme dali za týden cca 20 tisíc (cesta, ubytování, vstupy, jídlo) takže úplně luxusní. A byli sme spokojeni, v pohodě se tam člověk domluví, všude neskutečně čisto (na tom jihu mi přijde, ze je všude bordel), klid, fakt nádhera. Příští rok se tam budeme vracet.
@pocker píše: Více
Do Polska jezdíme. Tam teplou vodu nenajdete, ale nám se tam líbí.
@Zury_y píše: Více
Skvělé, aspoň se nám tam nenahrnou turisti. My tam začali jezdit před osmi lety a nebyl tam nikdo. Teď je tam za mě obrovský nárůst turistů. Dřív jsme nepotkali žádného a na pláži jsme byly kolikrát téměř sami a teď tam je těch lidí docela hodně.
@Kipa22 jezdí tam, jelikož je to cenově dostupné, za Chorvatso je tam člověk minimálně 1× tolik.
Polsko je uper. Když má člověk kliku teda
U nás jedna dovolená ze tří super (i pětadvacet bylo!
), jedna tak půl napůl a jedna bohužel komplet propršela, tak už nemáme odvahu. Ale fakt je, že tam je co dělat i za blbého počasí, jen nesmí člověk chtít komplet válecí dovolenou na pláži. A pro lidi, co „do čehokoliv pod pětadvacet nevlezu“ Balt fakt není, což vede k tomu, že není přelidněný.