Chorvatsko - stačí platná občanka?

25179
16.8.16 17:50

Chorvatsko - stačí platná občanka?

Nabídka přišla pozdě, pas již nestihneme dodělat. V Schengenu Chorvatsko není, v EU ano. V jednom odkaze na netu jsem se dočetla, že občanka stačí, ale zajímaly by mě praktické zkušenosti.
Děkuju za odpovědi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15088
16.8.16 17:52

Autobusem ano, letadlem ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3230
16.8.16 17:54

Jezdíme autem, občanka stačí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
16.8.16 17:57

Jelo by se auty… @Mexie Myslíš, že se na to můžu 100% spolehnout? Nerada bych způsobila komplikace partě přátel, kteří (s platnými pasy :oops: ) jedou taky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2663
16.8.16 18:03

Od 1.července 2013 je Chorvatsko členem Evropské unie a proto na cestování do Chorvatska definitivně stačí pouze občanský průkaz.

Nezletilé děti musí cestovat s vlastním cestovním dokladem (pas nebo občanský průkaz).

Cestující, kteří nejsou občany Evropské Unie (např. občané Ukrajiny s trvalým pobytem v Česku), potřebují k cestě do Chorvatska cestovní pas.

Vše, co je popisováno níže, platilo do 1. července 2013.

Zeptáte-li se českých státních úředníků na „Oddělení pasů a víz“ nebo na Ministerstvu zahraničních věcí České republiky, nejspíše Vám odpoví něco ve smyslu: „Chorvatské úřady údajně umožňují vstup občanů České republiky na území Chorvatska s platným občanským průkazem. Protože se ale jedná o jednostranné prohlášení chorvatských úřadů nepodložené žádnou mezistátní smlouvou, nemohou úřady České republiky tuto informaci potvrdit.“
Po takovém šroubovaném nemastném, neslaném prohlášení českých úřadů se občan vyděsí a běží si na poslední chvíli vyřídit předražený cestovní pas. Zcela zbytečně tak ztrácí peníze, čas a nervy.

Ještě nesmyslnější je otázka, zda dostačuje občanský průkaz na průjezd Slovinskem.
Koncem července 2010 proběhla v televizi NOVA, nechvalně známé svými poplašnými katastrofickými zprávami, reportáž o případu českého turisty, kterého pasoví úředníci Slovinska nepustili s občanským průkazem přes hranice Slovinska. Celá zpráva televize NOVA je k poslechnutí ZDE

Cestovní kancelář Mráz zaujímá k uvedeným dvěma otázkám následující stanovisko:

1. Chorvatské úřady umožňují vstup občanů České republiky na území Chorvatska s platným občanským průkazem. Platnost tohoto opatření si již tři roky každý týden ověřujeme při našich cestách do Chorvatska. Nikdy jsme se osobně ani z doslechu nesetkali s případem, že by český občan s platným občanským průkazem nebyl vpuštěn.

http://www.ckmraz.cz/pas.htm

Příspěvek upraven 16.08.16 v 18:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3230
16.8.16 18:04

@pe-terka 100% na občanku projedete :) jezdíme každý rok a já pas nemám :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
16.8.16 18:17

Stačí občanka http://www.mzv.cz/…cuments.html
@boball co to je za blobost, že do letadla potřebuje pas? Tam rovněž stačí OP.

• Citovat
  • Upravit
15088
16.8.16 18:19

@lucenka Tvrdila mi to paní co dělá občanky a pasy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2663
16.8.16 18:20
@boball píše:
@lucenka Tvrdila mi to paní co dělá občanky a pasy.

Invia to tvrdí taky, že do letadla pas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
16.8.16 18:24
@boball píše:
@lucenka Tvrdila mi to paní co dělá občanky a pasy.

víc bych teda věřila informacím mzv a ti žádné omezení na leteckou dopravu na svých stránkách nemají

• Citovat
  • Upravit
25179
16.8.16 18:25

Holky děkuju :kytka: pro jistotu to ještě ověřím na úřadě, at to mám ofiko, ale spadl mi kámen ze srdce…Bylo by škoda nejet…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15088
16.8.16 18:28
@lucenka píše:
víc bych teda věřila informacím mzv a ti žádné omezení na leteckou dopravu na svých stránkách nemají

Těžko říct, já letěla letos letadlem a pas jsem měla, ale do Chorvatska jsem měla jen op.Jeli jsme tedy tím autobusem. Autem to bude stejné, občanka jí bude stačit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15088
16.8.16 18:29
@entropy píše:
Invia to tvrdí taky, že do letadla pas.

Asi je to sichr, co potom na letišti kdyby člověka nepustili :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
16.8.16 18:34
@boball píše:
Asi je to sichr, co potom na letišti kdyby člověka nepustili :nevim:

ale oni tě musí pustit, OP je platný cestovní doklad pro vstup do země. A pokud člověk narazí na vol. a, tak se nesmí bát otevřít pusu.

• Citovat
  • Upravit
lucenka
16.8.16 18:35
@pe-terka píše:
Holky děkuju :kytka: pro jistotu to ještě ověřím na úřadě, at to mám ofiko, ale spadl mi kámen ze srdce…Bylo by škoda nejet…

pokud si to někde chceš ověřit, tak ne na nějakém přadě ale přímo na jejich velvyslanectví ;) budou mít správné info. http://cz.mvep.hr/cz/

a konkrétně tady jasně píší, že stačí OP http://cz.mvep.hr/…ske-turisty/

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí