Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@LAlezane Kdepak, je hezké a o to silnější, když si na víru přijde člověk v dospělosti sám. Ano, svoje děti chci formovat v to, co si myslím, že je správně. Vy ne?
@Sany80s píše:
Pokleslou morálku.
Ja jsem si pokleslou moralku neodnesla..v kostele jsem se vicemene nudila a bavila se pozorovanim lidi okolo sebe.. chodila jsem tam s mamkou a segrou a vetsinou jsme blbly a mamka nas porad okrikovala
pak jsme byli jak peny, ale stejne jsme na sebe ukazovali ruzne posunky, proste jsme vzdy neposlouchali co knez vyklada…ale jo nekdy me jeho kazani zaujalo
libilo se mi jak z toho pribehu vzeslo ponauceni. Jinak odrikavat modlitby me teda nenadchlo, modleni taky ne..kadidlo strasne smrdelo. Do nabozenstvi jsem chodila, trochu me to i bavilo ale decka ve tride se me za to smaly
asi tak no…
Jinak kdyz se k bohu modlim a prosim ho o neco nebo tak..tak se k nemu modlim otcenasem a pak k nemu mluvim normalne, jakoby s nim mluvim je to podle me vic, nez jit do kostela a odrikavat naucene nesmysli
@diskettes
Však jsem to „nebíčko“ nemyslela doslova ![]()
Kolik let je tvým dětem? Ještě se neporovnávají se spolužáky?
@subsomi Třetí a druhá třída - Neporovnávají. Ale jsme z vesnice, malá škola - devadesát procent dětí do náboženstvní chodí… Nejsem žádná chodící bible ani manipulátorka. Jinak už jsem kdysi vkládala knihu/ už i film
https://www.csfd.cz/…trc/prehled/
@diskettes
já ti vůbec nerozporuju tvoji víru, jen mě zarazilo to, jak jsi napsala, že to děti berou stejně jako školu ![]()
I když pokud 90% dětí do kostela chodí, tak pak bych tomu věřila ![]()
@subsomi Měla jsem to jako dítě stejně a projevy mých dětí jsou stejné jako byly ty mé. Ale to už jsme asi mimo téma zakladatelky…
@Renca8 píše:
Ja jsem si pokleslou moralku neodnesla..v kostele jsem se vicemene nudila a bavila se pozorovanim lidi okolo sebe.. chodila jsem tam s mamkou a segrou a vetsinou jsme blbly a mamka nas porad okrikovalapak jsme byli jak peny, ale stejne jsme na sebe ukazovali ruzne posunky, proste jsme vzdy neposlouchali co knez vyklada…ale jo nekdy me jeho kazani zaujalo
libilo se mi jak z toho pribehu vzeslo ponauceni. Jinak odrikavat modlitby me teda nenadchlo, modleni taky ne..kadidlo strasne smrdelo. Do nabozenstvi jsem chodila, trochu me to i bavilo ale decka ve tride se me za to smaly
asi tak no…
Já byla v kostele 3× na svatbě nebo pohřbu, mše byla vždy součástí.
Něco tak lidsky a morálně odpudivého jsem vážně nečekala.
Moji rodiče nás děti nutili chodit do kostela. Byla to taková nedělní povinnost, u které se vždy rodiče zhádali o tom, jak nás správně vychovávat a vést k víře. Mé sourozence to od víry zcela odradilo. Ani jeden nemá zájem chodit do kostela, natož vychovávat své děti k víře. Mě to dalo lekci. Víra se nedá vynutit. Mysleli to dobře, ale špatně to praktikovali. Jsem jediná ze 4 dětí, která své dítě vede k víře a o svou víru nepřišla. A jak bych se v tvé situaci zachovala? Chovala bych se dál křesťansky, milovala své děti takové, jaké jsou a věřila v příklad lásky. Možná jedna strhne druhou k odklonu od víry, váš příklad ale ani jedna té druhé nevezme. To v jejich duši zůstane a bude pracovat. Věřila bych v Boží vedení.
Nenutila bych jí…chodící dceři bych řekla, že je to její volba…nechodící, že nemá právo očkovat tu chodící
Já v ČR do kostela chodím velmi, velmi sporadicky, jsou samo kostely, kterými nepohrdnu, když mám příležitost. Pak když se dostanu do města, kde jsem kostel neviděla, tak jdu a přitom se tam pomodlím. Povznáší mě to…v zahraničí chodím velmi ráda, např. pravidelně v Itálii…líbí se mi to i z pohledu architektury a historie.
Věřím sama svou vírou, přiznám se, že znám víceméně zakladní nejčastější modlitby, moc se nevyznám podrobně v církevních svátcích. Modlím se tedy hodně po svém, né jen, když Ho o něco prosím, ale i když mu chci poděkovat. Považuju to pro sebe za důležité. Děti k víře nevedu, dcera už se začíná ptát, v zahraničí chodí do kostelů se mnou…ví, kdo je kdo…nechávám to na ní. Ale chci aby věděla, že věřím v někoho vyššího, kdo nám může být oporou, ale i nás potrestat, pokud budem škodit.
Určitě nenutít. Jak já to nesnášela. Jsem pokřtena, byla jsem na přijmaní naboženství povinně do 4 třídy kostel totež. Jak já říkam tím že dítě pokřtíte a chodíte s ním do kostela věřicí z něj neudělate k tomu musí dospět sám. Sice občas na mši jdu ( např. když se slouží mše za někoho z mých blízkých ) ale trpím. Prottrpím ji od začatku do konce ty kydy jdou jedním uchem tam druhým ven. Svým dětem to neudělam nebudou pokřtení a jak se budou ptát proč někteří chodí do kostela apod..vysvětlím klidně na jednu mši půjdem, ale budou muset sami chtít vnucovat jim to nebudu
@Anonymní píše:
Jsme poměrně silně věřící, tedy já silně a manžel tak středně. Máme dvojčátka- holky (12 let), s manželem jsme se rozhodli, že děti nebudeme do kostela nutit a necháme toto rozhodnutí na nich…jedna dcera chodila nedělní mše s radostí a druhá nechodí vůbec.. jenže ta druhá dcera přesvědčuje tu první, aby také nechodila.. ta zatim silně odolává, ale myslím si, že se nechá zlomit… jak byste se zachovali vy? Nařídili byste chodit do kostela i druhé dceři nebo ne?
Jak už bylo řečeno, nechodící dcera nenutit, ale vysvětlit jí, ať nechá svoji sestru být, že je to její rozhodnutí.
@Anonymní píše: …s manželem jsme se rozhodli, že děti nebudeme do kostela nutit a necháme toto rozhodnutí na nich…
Je to poměrně častý přístup. My s manželkou do kostela chodíme i s dětmi a rádi. Máme přístup, že pro naše děti je správné, abych chodili do školy, k doktorovi, do kostela. Z tohoto neslevujeme. Až vyrostou, sami se rozhodnou, jaké aktivity jejich život mají řídit.
PS: Statisticky: od rodičů, kteří jsou aktivními křesťany, si zhruba polovina dětí vezme víru jako hlavní hodnotu pro svůj život. Druhá polovina do kostela přestane chodit. Je velmi obtížná a náročná transformace „dětské víry“, kterou děti přejali od rodičů na „dospělou víru“ - jejich vlastní pohled na Boha. Důležité je v tomto vzor rodičů a okolí…
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.