Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já to mám naopak - dva kluci a poslední holčička. Taky mi vyčítá, že nemá sestřičku a ještě víc to, že je nejmladší a tudíž se nemohla starat o žádné miminko. Ta tvoje má výhodu alespoň v tom, že bude mít to miminko. Navíc už je jí pět, za rok půjde do školy a tam bude mít kamarádek spoustu. Neboj, bude to dobré ![]()
Ahoj, urcite ji to reknete hned! Cim driv, tim vic casu bude mit se na to pripravit, zvyknout si a zacit se tesit zas na neco jineho.
My to mame obracene (nejmensi holcicka a dva starsi kluci, meli 5,5 a 4 kdyz se narodila), tak ohledne konstelace neporadim ![]()
Od NT do nejakeho 25tt nam nekolikrat potvrdili kluka, tak se kluci tesili, meli jmeno vybrane atd… a pak ten sok, kdyz tam pindik nebyl. Mladsi se primo na tom utz rozbrecel, ze nechce zadnou cizi holku
Ale zvykli si na tu novou situaci rychle.
(Jina vec pak byla zarlivost po narozeni, to toho mensiho postihlo docela silne, starsi nezarlil naopak nikdy).
@carsa Jj u nas to same, taky by chtela jeste miminko a hlavne sestricku, kluci maji sebe a ona chce „kamajadku“.
Dcera si taky přála ségry, u obou kluků. I když jsem pohlaví nevěděla, tak jsem jí hned řekla, že to může být kluk.
Oba kluky vzala v pohodě. Žel ta ségra jí chybí.
Řekla bych jí to, ať zklamání překoná včas.:-)
U nás to bylo podobné, dcera tehdy 5 let si strašně přála sestřičku, snažili jsme se jí vysvětlit, že tohle se nedá ovlivnit a nakonec máme kluka!-) Nechali jsme si to říct a věděla od začátku že bude mít brášku. Má ho moc ráda, ale stejně nám občas vyčte že chtěla tu sestřičku a sní by to bylo lepší. Ted když má syn skoro 3 roky zase začala se setřičkou
Žárlení se asi nevyhnete, myslím, že tím si projdou všechny děti.
@Ariadne Jednak bych ji připravila předem, a druhak bych ji hodně zapojila: nakoupit nějaké oblečky apod. (asi hodně máte, ale aby něco mohla sama vybrat), zapojit do výběru jména, nechat ji pomoct s výzdobou pokojíčku (dělají se třeba velké šablony omalovánek na zeď, které může vybravit a dát miminu nad postel), atd.
Jo a teda taky bych ve víru zájmu o mimi a dceru hleděla nezapomenout na prostředního, protože ten to bude mít blbé. Nebude ten „rozumný velký brácha“ ani už „benjamínek“, nebude výjimečný ani pohlavím - myslím že v konečném důsledku je nejvíc ohrožen on.
Hm, taky jsem pro ji to rict. Na utz byl pindik dvakrat od ruznych dr, tak jim verim.
No se obavam, ze bude chtit jeste dalsiho sourozence ![]()
Zase si rikam, ze bude mit vysadni postaveni jako jedina holka mezi klukama a ze i ja budu mit prostor se ii venovat holcicim zpusobem. Jen muzu asi zacit rozprodavat holcici obleceni
U nas je dcerka prostřední. Starší syn si s ní hraje i s panenkami a s mladším vozí panenky v kočárku:) Určitě bych to dceři řekla, at si nedělá falešné naděje.
@Slečna Ferka jj toho si jsem vedoma, ze ten bude ten prostredni. Nekde jsem cetla, ze se nema zminovat, kdo je starsi mladsi, ale ke kazdemu pristupovat indivindi a podporovat jeho pozitivni odlisnost.
Nejhorsi je, ze manzel mi neporadi, ptz on to chce mit taky jako prekvapko
@Slečna Ferka Je to tak, nejstarsi je v pohode, jednak uz je velkej/velka a pokud kdy bylo nejake zarleni, tak uz to ma odbyte s tim druhatkem ![]()
Kdezto ten mladsi (budouci prostredni) je doposud to male miminko a ted spadne z lopaty.
@Ariadne Ja jen, ze nam potvrdili pindika trikrat do 25 tt a pak ejhle, holka ![]()
@Ariadne píše:
@Evullka jo bylo by jednodussi to mit na stridacku
Tak to si nemyslim. Ale ja uz mam deti vetsi a na stridacku mi to prijde spis horsi. Vekovy rozestup mam stejny, jako bude u vas, 5 let mezi nejstarsim a nejmladsim, takze zadni velci partaci. A uprostred holka… Proste se to musi brat tak, jak to je, dceri vysvetlit, ze pohlavi sourozence bohuzel neni na objednavku a snazit se ji zapojit do priprav a teseni se. A pozor na budouciho prostrednaka, ti jsou v tom zmatku, co obcas u vas bude, nejzranitelnejsi.
@majdula1 to bych asi hodne zirala ![]()
S tou stridackou jsem to myslela tak, ze kazdy by mel tu svoji vyiimecnost nejak danou. nejstarsi/nejmladsi kluk, holka a pak ten prostredni, ktery je jediny kluk/holka.
Ale mate pravdu, ze ten nas prostredni kluk na tom bude asi hur, bobecek muj. Pritom on je tak jedinecny mazlik. Verim, ze to breznatko bude mit jinou povahu a bude proste jiny
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Ahoj vsem,
Cekame treti mimco a dneska jsem se dozvedela, ze to bude kluk. Dceri bude v dobe narozeni necelych 5 a synovi 2,5. Tomu je to sumak, ale dcera to uz resi a moc si preje sestru, vymyslela i jmeno. Pripravujj ji sice na variantu, ze to muze byt kluk a jake by to melo vyhody, ale dost se na tu sestricku upnula. Zatim to vim jen ja, manzel to chce jako prekvapko i pro ostatni, jemu jsem rekla, ze to vim, ale nikomu jsem to neprozradila, az sem pisu, ptz to proste potrebuju nekomu sdelit a popovidat si, jak muzou a nemusi byt takove konstelace starsi segry a dvou kluku.
Je mi jasne, ze zalezi na povahach a vychove, ale ten kdo z vas je ma doma, tak treba tipy, co delat nedelat. Prichod brachy brala docela zarlive, ale srovnala se a maji se radi, ale citim, ze tu sestricku by mela asi radeji
Pozitivni je, ze tam klidne muzeme napsat to jmeno, co vymyslela bez obav
no a taky me napada, jestli ii to prece jen nerict driv, aby se na to pripravila a nebyla moc zklamana. Synovi bude malo a je to pohodar, tam to bude v pohode
dcery je mi trochu lito, ptz v rodine i mezi kamarady jsou sami kluci, kam se podivame. Ma jen jednj kamaradku holcicku. jinak vsude kluci 
Diky vsem za nazory