Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ariadne já bych ji to neříkala!!! Bude naštvaná a předem si může zbytečně vytvořit odpor. Ale když pak uvidí to miminko, to skutečmé miminko, myslím, že si ho prostě zamiluje! Já to tedy dětem neřekla (no, já to ani nevěděla, tak to bylo jednodušší, co nevím, nepovím), bylo jim necelých 6 a 4 roky a v pohodě, a to se dost přely, starší syn chtěl brášku, mladší dcera sestřičku, vyhrála dcerka, ale syn byl z toho miminka taky naměko. Horší situace byla, když mu bylo 12 a já opět byla v očekávání, holkám bylo jedno, jestli to bude sestřička nebo bráška, ale on to dost prožíval, dorážel, vyzvídal, vyhrožoval, že třetí ségru prostě nevydýchá.. Jistě, kdybych věděla, že ke to brácha, mohla bych mu ten stres ušetřit, ale co kdyby to byla ségra? Nevyrovnal by se s tím do porodu ani náhodou..Ale věřila jsem, že pak by se sctím vyrovnal ![]()
Ps.„syndrom prostředního dítěte“ se narozením čtvrtého tak nějak přesunul na třetirozenou, aneb druhou holku v rodině, člověk se snaží, ale prostě je to tak, ale zase druhorozená úplně rozkvetla, když se té prostřední role zbavila!
@Ariadne mám to stejně. Dcera nyní 12, kluci 6 a 3. Taky chtěla dceru. Taky kolem nás všude jen kluci, žádná holka. A jak spolu vychází? Jeden den se miluji nade vše a druhý den se řežou jak tři tříleťáci..
@LennaZS tys to ovšem vystihla naprosto přesně, nakonec to snad vždy dopadne přesně takto ![]()
@eryby no já si to myslím
výjimečnost nevýjimečnost…
jsou fakt dny, kdy jsou na tečku všichni tři stejně. Dcera vypadá tak na 16, jezdí fotit, velká hvězda a když se pak rve s tím triletym o čokošku, tak nevíš, jestli máš brečet nebo se smát. Z toho dojdu domů, je uvařeno, kluci ve vaně, mycka uklizena a to mám pocit, že jsou snad největší parťáci na světě. Jinak mám doma Rybu, Blizence a Berana.
@Ariadne Ja mam dva starsi kluky a ted holku, je pro ne princezna. Mladsi mi rekl, tak, konecne jsme normalni rodina, kdyz mam ted i sestru
![]()
Diky za prispevky. Ja doufam, ze se nam z nich podari vychovat tlupu
pokud to vyjde, budeme mit doma racici, pannu a rybu. My jsme s manzelem kozoroh a rak, takze bychom meli vsichni ladit ![]()
@Lenka_Hal to je hezky
co je dnes normalni, ze? My jsme spis nenormalni, ptz cekame treti
@Ariadne Z pozice nejstarší sestry, sestra mi chyběla, vždycky jsem si přála mít někoho jako moje mamka, ta je se svojí sestrou v kontaktu skoro každý den a nikdy se nepohádaly. Já si doteď rozumím víc s chlapama, s druhým bratrem jsme o rok a půl a s nejmladším o 11. S tím starším se setkáváme asi tak 7× do roka a pokecáme ne že ne. No s mladším a jeho přítelkyní se vídáme o dost častěji a jezdíme spolu i na dovolenou, několikrát jsme spolu bylu na akci a vzájemně se podpírali cestou z hospody, dřív to byl malý bráška, no dávno je o 30 cenťáků vysší a neumím si život bez něho představit.
@mojara to je hezky a vyhoda umet vychazet s chlapi ne? A vztqh s mamkou byl kamaradstejsi?
Taky bych dopredu nic nerikala. My to teda nevedeli nikdo, nakonec mame holka (5r), kluk (3r), holka (6m). Samozrejme dcera chtela segru, kluk brachu a nakonec jsou z mimina odvareni oba. Ale kluka skoro lituji
- prostredni a jeste mezi dvema zenskyma - no, bude muset byt diplomat. Treba to aspon bude se zenskyma fakt umet. Zatim je to bitkar… mlati je obe.
@Ariadne píše:
@mojara to je hezky a vyhoda umet vychazet s chlapi ne? A vztqh s mamkou byl kamaradstejsi?
No, je to výhoda a s mamkou máš pravdu, máme kamarádský vztah, já sama mám dcerku jedináčka (skoro 16) a taky máme moc hezký vztah a mojeho mladšího bratra zbožňuje a on ji taky.. No vlastně nic lepšího vás potkat nemohlo ![]()
@Hobitka To bude pro holky taky dobra skola zivota, ze se nauci branit a nenechat si nic libit.
Syn si taky přál ségru a má bráchu. Smířil se s tím víc než dobře
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
@Lenka_Hal trochu jsem ji ted natukla a pry kdyz to bude dalsi kluk, tak jim bude obema oblekat sukynky a delat z nich princezny, takze asi bude doma veselo