Chození do kostela

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
19.11.17 14:09

Chození do kostela

Jsme poměrně silně věřící, tedy já silně a manžel tak středně. Máme dvojčátka- holky (12 let), s manželem jsme se rozhodli, že děti nebudeme do kostela nutit a necháme toto rozhodnutí na nich…jedna dcera chodila nedělní mše s radostí a druhá nechodí vůbec.. jenže ta druhá dcera přesvědčuje tu první, aby také nechodila.. ta zatim silně odolává, ale myslím si, že se nechá zlomit… jak byste se zachovali vy? Nařídili byste chodit do kostela i druhé dceři nebo ne?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1459
19.11.17 14:11

Víra přece není o chození do kostela, dala bych tomu volný průběh, dcera si svou cestu najde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25070
19.11.17 14:12
@Anonymní píše:
Jsme poměrně silně věřící, tedy já silně a manžel tak středně. Máme dvojčátka- holky (12 let), s manželem jsme se rozhodli, že děti nebudeme do kostela nutit a necháme toto rozhodnutí na nich…jedna dcera chodila nedělní mše s radostí a druhá nechodí vůbec.. jenže ta druhá dcera přesvědčuje tu první, aby také nechodila.. ta zatim silně odolává, ale myslím si, že se nechá zlomit… jak byste se zachovali vy? Nařídili byste chodit do kostela i druhé dceři nebo ne?

Vysvětlila bych jim OBĚMA, že mají právo na svůj postoj a svůj názor a dál to nechala na nich. Je fajn, že i když jsi silně věřící, tak je nenutíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
19.11.17 14:15
@Anonymní píše:
Jsme poměrně silně věřící, tedy já silně a manžel tak středně. Máme dvojčátka- holky (12 let), s manželem jsme se rozhodli, že děti nebudeme do kostela nutit a necháme toto rozhodnutí na nich…jedna dcera chodila nedělní mše s radostí a druhá nechodí vůbec.. jenže ta druhá dcera přesvědčuje tu první, aby také nechodila.. ta zatim silně odolává, ale myslím si, že se nechá zlomit… jak byste se zachovali vy? Nařídili byste chodit do kostela i druhé dceři nebo ne?

Nechala bych to na ní. Dcera si cestu k víře buď najde nebo ne. Vy ani Vaše druhá dcera to jistě neovlivníte. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2897
19.11.17 14:18

Zkusila bych dceři vysvětlit, že každý má právo na vlastní rozhodnutí a že by tedy neměla sestru nutit, aby do kostela nechodila. Že pro někoho je chození do kostela důležité a měla by to respektovat. A ještě by mě zajímalo, proč dcera nechce, aby sestra do kostela chodila. Je sama doma, nudí se a chce společnost? Pak by možná pomohlo, aby si na danou dobu zvala kamarádku. Nebo žárlí, že sestra má společnou aktivitu s rodiči? Pak bych zkusila vymyslet nějakou jinou aktivitu, kdy bych se cele věnovala dceři nechodící do kostela, zatímco by dcera chodící do kostela byla sama / měla náhradní program bez rodičů. Atd., ten pravý důvod může být jiný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6499
19.11.17 14:18

Nařídit? Víra se dá nařídit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2897
19.11.17 14:20
@Karleon píše:
Nařídit? Víra se dá nařídit?

Zakladatelka psala „nařídit chodit do kostela“, ne „nařídit víru“. Samozřejmě, že chození do kostela se nerovná víra v Boha. Znám věřící, kteří do kostela nechodí, stejně jako chodiče do kostela, kteří tam chodí spíš jen pro splnění nějaké povinnosti než z touhy setkávat se s Bohem a zamýšlet se nad písmem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
19.11.17 14:25

Jen pro zajímavost, ta která nechodí je A a ta chodící je B?

Pokud ano, pak zjisti, proč ta první chce přetáhnout druhou na svou stranu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
19.11.17 14:26

Když jí budeš nutit chodit do kostele, tak jí to akorát znechutíš a to víc bude rýt do sestry, aŤ tam nechodí

• Citovat
  • Upravit
79704
19.11.17 14:26

Vysvětlit oběma, že víra je jen a jen jejich záležitost. A nikdo nemá právo toho druhého přemlouvat a lámat - k chození nebo nechození. Takže dcera nebude sestru přemlouvat a vy ji nebudete nutit. Tak bych to asi udělala já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Černá vdova
19.11.17 14:37
@subsomi píše:
Jen pro zajímavost, ta která nechodí je A a ta chodící je B?Pokud ano, pak zjisti, proč ta první chce přetáhnout druhou na svou stranu?

Proč by měla být nechodící A a B chodící? Já bych to tipla obráceně. Že A bude chodit a B se bude vzpírat :think:.

• Citovat
  • Upravit
74219
19.11.17 14:43

Nenutila bych je vubec. At si udelaji svuj nazor, kdyz chteji chodit, tak at chodi, kdyz nechteji, tak nechteji. Nelibi se mi, kdyz nekdo nekoho nuti do viry (vnuceny fanatismus).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
19.11.17 14:50

@Černá vdova
Protože A bývá vůdce a B bývá ten, kdo se od A nechá ovládat.
Tak jsem se na to ptala, jestli je tomu tak i v tomto případě :think:
Z toho co zakladatelka popsala, tak nechodící se snaží strhnout na svou stranu to chodící a ne obráceně.
Ale právě, že nic jistě nevím, tak jsem se zeptala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14642
19.11.17 14:57
@Anonymní píše:

Co to je „silně věřící“? Myslím, že je dobré dát dětem základy víry, vysvětlit jim, proč je dobré věřit v Boha, a proč je dobré chodit do kostela. Ale nenutit je, jinak je pouze zablokuješ. A hlavní je osobní příklad. Děti potřebují vidět, že rodiče podle svojí víry taky i žijí. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1253
19.11.17 15:00

Určitě bych nenutila. Uvedu příklad mého manžela, který je věřící, ale chodil do kostela občas jako dítě, pak jako puberťák vůbec a v dospělosti opět začal. Tohle se nedá nařídit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin