Chození za ruce

75
2.2.06 16:50

Chození za ruce

Ahoja holky,
mohly byste mi,prosím,vysvětlit,proč se s dětmi nesmí chodit za ruce,jak jsem se právě v jiné diskusi dočetla? :?: Chápu,že se za ruce nesmí zdvihat,to mi přijde logické,kvůli vykloubení,ale čemu vadí,pokud se chodí s dítětem,které už chodí kolem nábytku,samo si o to řekne a samo přestane,pokud ho to přestane bavit?Pořád nad tím koumu a ne a ne na to přijít..Poradíte?
Děkuji Mojřička a doposud za ruce capkající Jančikáč :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1128
2.2.06 17:05

Ahojky, prý je to kvůli tomu, že když dítě vodíš za ruce, má to tělíčko v pozici, kterou za normální chůze nemá a tak si neposiluje ty správné svalíky kolem páteře. Má se zkrátka počkat až na to přijde sám a zbytečně nezatěžovat dítěti páteř. Lenka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
648
2.2.06 17:06

Ahoj Mojřičko, do psychomotorického vývoje bychom vůbec neměli zasahovat, stejně jako nemáme děti posazovat, když ještě samy nesedí ani nelezou, tak s nima nemáme chodit, když to nezvládnou samy. Miminko, které se narodí si musí postupně posílit svaly podél páteře tím, že je často na bříšku, učí se převracet ze zad na bříško, plazit se, lozit, z lezení se samo po:,–(í, pak si doleze někam k nábytku a nakročením se postaví, potom obchází nábytek a nakonec samo stojí a pokouší se o první krůčky. Pokud dítě předčasně nosíme ve svislé poloze, předčasně posazujeme, tak mu zaděláváme na problémy s páteří - skoliózy atd. Takže chození za ruce taky přispívá k tomu, že páteř na to nebude připravená a může se nějakým způsobem poškodit. Proto stále více dětí má špatné držení těla, problémy se zády a podobně. Já bych tomu nechala volný průběh, ať se samo snaží, až bude ten správný čas, tak si troufne na první samostatné krůčky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1293
3.2.06 17:35

Ahoj Mojricko,
ano, jak už bylo řečeno, je to kvůli páteři a držení tělíčka. Aby se nezadělalo na skoliózu a podobný ošklivosti.
Je to všechno ještě nějak nedovyvinuté, a pokud tělíčko zatím nezvládne udržet se v nějaké pozici samo, znamená to, že na tu jistou pozici nebo úkon nemá dost pevné svaly.
Ony se mu ale posílí, postupem času. Vodění za ručičky fakt není nutné. Možná Ti bez těch ručiček začne chodit batolátko samo o měsíc později, než s voděním. Některé děti to ale i bez vodění zvládnou velmi brzy, jiné zase pozdě i s voděním.
Pokud lékař pediatr při běžných poradnách neshledá žádné zpomalení nebo abnormality (a když jo, pošle na neurologii), pak fakt není nutné do vývoje zasahovat.
Přiznám se, že i když jsme byli ve fázi chození kolem nábytku, občas jsem za ty ručičky vzala, ale skutečně se to stávalo vyloženě zřídka. To kvůli svému dobrému pocitu, jako že něco nedělám špatně.
 pitris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
3.2.06 17:49

Ahoj, tak ja som zase pocula, ze ked sa dieta vodi za ruky, tak nemoze nimi hybat dopredu a dozadu, ako to robi pri normalnej chodzi (proste vyvazuje rovnovahu), neviem dopre popisat co myslim.
No a prave pri tom pouzivani ruk, sa vraj prepajaju drahy medzi pravou a lavou hemisferou a z to moze sposobit problemy s dyslexiou, dysgrafiou a roznymi tymito poruchami. (vsetky ich nepoznam).
Takze u nas sa namiesto ruk, pouzivalo tlacenie odstrkovadla a obchadzanie nabytku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1005
3.2.06 18:04

Ahoj,
tak já se přidám se svými dočtenými znalostmi :lol: :
Když už se za ruce dítko vodí, nemělo by je mít vytáhlé nahoru, ale před
sebou (tudíž si pěkně zhuntujete záda vy :wink: ), protože tak se učí aspoň samo držet rovnováhu a je to, jako když by chodilo s nějakým vozítkem apod - což už obyčejně v této fázi zvládají.
A ještě by se neměly tahat, ale nechat je, aby se samy rozešly (dopředu nebo kam se jim chce - to taky kvůli té rovnováze)
 Bubu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
6.2.06 09:19

Tak to jsou vyčerpávající informace,mockrát Vám všem děkuji. :D
Mojřička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
6.2.06 10:11

Chození za ruce

Ahojky, přidám jenom co jsem vyčetla v moudrých knihách já - když vezmeme dítě za ručičky, tak jeho tělo půjde do úplně jiného a špatného postavení, než když si samo obchází kolem nábytku (to se prý dá přirovnat k lezení ve svislici - dítě má pořád čtyři rovnoměrně rozložené opěrné body a sice ruce a nohy). Kdežto při vedení za ručičky se těžiště přesune do oblasti hrudníku (dítě capká jakoby v předklonu), místo aby bylo v podbřišku a pro dítě to znamená horší stabilitu a nerovnováhu těla. Potom se ještě některé děti při vodění za ručičky vytahují na špičky a na špatný vzorec chůze a problémy je zaděláno. Mám 10měsíčního syna, který je hodně živý, lítá okolo nábytku a když si chce přejít někam, kde se nemá čeho chytit, svádí mě to taky k nabídnutí ruk k vedení, ale učím ho, že si musí kecnout na zadeček a prostě si dolézt po svých. Kdyžtak se jako kompromis doporučuje vedení ne za ručičky, ale přidržením v oblasti hrudníčku, aby se těžiště posunulo níž.
Zdravému chození zdar!
 Alte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5044
9.2.06 22:05

Ahoj holky,
to jsem ráda, že se tady o tom bavíte. Vůbec jsem totiž nevěděla, že by se děti neměly za ručičky vodit. Matyáš se to tedy naučil teprve před týdnem a vždycky udělá tak 5 krůčků a kecne si na zem. Tak snad jsme tím něco nezvojtili. Radši už s ním teď takhle ťapat nebudu, okolo nábytku chodí v pohodě a jinak si všude doleze po čtyřech. A až bude připravený, rozběhne se sám :)
Jinak ještě k tomu zvedání za ručičky - my jsme v Máťových 4 měsících byli a tzv. lítání s miminky, což je cvičení, kdy je různě držíte za ručičky a nožičky a houpete s nima. Dětem se to děsně líbí a dneska díky tomu nemáme žádné problémy při blbnutí a taky vím, že ho za ruce klidně můžu zvednout (i když dneska mávat s jeho 11 kilama je už pěkná fuška:-)) Tak snad mě moc nezlynčujete za to, že s dítětem takhle blbnu…

Tereza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
10.2.06 16:12

Simpanova, neboj, ja to robim tiez :oops: maly to miluje, napriklad ho drzim za rucky a skaceme po posteli, alebo s nim rozne lietam. Ale davam pozor uz vidim, ze ma tie rucky pevne. Muz ho tak dvihol raz asi v 4m a to este spred postele no to ma skoro odviezli, som myslela, ze ho zabijem. Ja toto neznasam ani u psov, neznasam ked mi niekto dviha fenku za labky a nepodchyti ju pod zadockom.
Ale u maleho citim, ze uz to je v pohode, tak snad sa nemylim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
10.2.06 17:29

Chození za ruce

Ahojky,

jenom bych vám chtěl napsat zkušenost s mou dcerou, co se týče držení za ručičky. Když jí byly skoro dva roky, manžel s ní dělal kolotoč za ručičky, holka začla najednou moc plakat, že ji bolí ručička. Poplakávala pořád, tak jsme s ní jeli na pohotovost. Tam nic nezjistili, na RTG bylo taky vše OK. Doporučili, aby dcera ruku nenamáhala a nosila ji v šátku. Když to pokračovalo už několik dní, sbalili jsme holku a jeli s ní přímo do dětské nemocnice. Tam nás poslali na ortopedii, vylíčíli jsme, jak se jí to stalo a doktorovi to bylo hned jasné. Vyskočila jí nějaká šlacha na předloktí a proto ji to bolelo. Najednou udělal jednoduchý hmat, kterým dceři vrátil šlachu na původní místo a bylo po bolesti. Pak se jí to stalo ještě jednou, tak jsme hned upalovali do nemocnice, následoval zase speciální hmat a bylo vše OK. To už nám doktor říkal, ať už ji za ty ruce v žádném případě nedržíme ve visu. Možná ji manžel špatně držel, možná měla dcera k těmto problémům sklony.

Vím, že létání existuje a dětem se to moc líbí, prý ale musí být maminka nějak zaškolená a informace mimo kurz nepodávají. Můžu tě, Terezo, poprosit o informaci, co je účelem tohoto cvičení? Jde o posílení svalů, šlach a úponů se kterými měla dcera problémy?

Létání zdar!

Alte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mia
10.2.06 17:39

Tak já s Maxem dělám psí kusi, ale točit ho za ruce by mě tedy nenapadlo :o

vždyť jde blbánkovat tolika jinými způsoby, ten náš šert tedy obzvlášť miluje visení hlavou dolů, to babičky můžou vyskočit z kůže, ale za ruce ho tahat chtěj :D

Na dětech je i vidět jak často, tedy spíš zřídka mají ručičky nahoře a jak zřídka je mají natažené.

nechci se nikoho dotknout, fak by mě to nenapadlo :lol:

• Citovat
  • Upravit
56
16.4.20 07:56

Zdravim :) a co kdyz se drzi za prstik? To je také škodlivé? Sam nechce chodit bez jistoty tak nas taha at jdem snim, ale drzi se ( spis pridrzuje -chodi sam ) za jeden prstik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí