Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj
potřebovala bych poradit od některé zkušené maminky:
Náš problém zpočívá v tom, že jsem na doporučení lékařky namazala malé tvář krémem, který obsahuje hormony.To jsem bohužel nevěděla,že po něm bude mít na tvářičce „jizvu“A to vlasně nemáme atopický exém.Měla na obličeji nějakou vyrážku a takhle to dopadlo.Po narození měla tvářičky jako brosvičky a teď…už se bojím jí něčím mazat.Poradíte nějaký šetrný krém, kterýse Vám osvědčil na obličej.Dík Míša
Ahoj,
zkoušela jsi modrou indulonu?Mám s ní a nejen já,dobré zkušenosti.Doporučují ji i kožaři.Určitě bych jí už tou mastí s hormonama nemazala.Prý sice pomůžou,ale jak se to přestane mazat,tak se to může zhoršit.Kiky
Ahoj,
my jsme večer používali Nelu batole (mlíčko, mají i krém) a vyhovoval nám. Kortikoidy bych taky radši nemazala na obličej, je to pouze na doporučení lékaře a minimální dobu, protože ztenčují kůži a mohou se právě udělat ty „žilky“. Já mám atopický ekzem i na obličeji a snažím se mazat opravdu co nejméně a to mám od kožařky ještě nějakou slabší mast.
Miroušek
Ahoj, pokud má malá suchou vyrážku, která se olupuje (doktoři většinou mluví o začínajícím atopickém ekzému), osvědčila se nám mast Linola Fett (v modrobílé tubě), která sice hodně mastí a hůř se roztírá, ale je na podobné problémy báječná. Náš klučík měl také jakési jizvičky právě po olupujících se suchých stroupcích, ale „zahojily se“-zkrátka nemá už na tvářičkách nic, tehdy byl sice menší(3 měsíční), ale vaše holčička je taky ještě maličká, myslím, že jí jizvy nezůstanou. Přeji hodně štěstí a kortikoidy nechte asi opravdu až jako poslední možnost…
Goldy: ten krém s kortikoidy vyhoď
, ale neboj jizvička zmizí
, co měl náš malej na obličejíčku když mu bylo asi 2m to by jsi nevěřila, taky jsem dostala od dr. mast (nevím taky jestli obsahovala hormony
), použila jsem ji jen jednou a letěla do koše, kůžičku na tvářičce to jakoby spálilo, taky tam pěl potom asi měsíc jizvu,
už to ale není dávno pravda… ![]()
Iriss + 2kluci
Ahoj Goldy,
obě naše děti mají AE, ale lehčí formu takže kortikoidy nedostali. Když je nejhůř, mažu 3 - 4 dny Holtovou mastí, jinak promašťujeme modrou Indulonou, teď když jsou mrazy tak na ven používám Infadolan nebo Excipial mast s mandlovým olejem. Ta je výborná, obsahuje tuším 96% tuku. Taky Excipial mastný krém je výborný, jen je míň mastný. Ono taky není dobré kůži tak hodně mastit dlouhodobě, protože pak zchoulostiví. Pokud mají děti klid tak mažu Ambidermanem, to je na bázi vody. Co taky velmi pomáhá na ty horší projevy je Menalind derm ošetřující krém s močovinou. Ten je teda dražší, stojí kolem 200,– a pojišťovna nepřiplácí. Jinak Excipialy stojí kolem 100,– a může je napsat doktor, to ale nevím kolik se doplácí.
Asi to chce vyzkoušet co bude holčičce vyhovovat. My jsme museli vyloučit všechno parfémované takže např. hodně chválený Bubchen vůbec.
Snad jsem trochu poradila.
Katka
ahoj, já bych ještě chtěla dát do ringu jeden název mastiček a sice od firmy CANNADERM - ( www.cannaderm.cz ) - jsou to čistě přírodní mastičky a bůhví co ještě - a koupila jsem jí náhodou v krámku s bylinkama ale vím že jí mají i jinde - prostě tam kde mají třeba sypané čaje nebo tak…zkuste se porozhlédnout. Mám jí právě místo kortikoidů na AE a je fakt výborná. Horší je to s cenou - tuším že stála kolem 200,– a je to tuba 75g
to je ten horší aspekt
říkala jsem si že jí zkusím a pak se rozhodnu zda hledat dál nebo ne a zůstala jsem u ní
Jenže ten ekzém mám jenom na rukou, takže nemám takovou spotřebu jako děti kterým se to objevuje různě po těle…mažu pravidelně a ekzémek udržuju pod kontrolou. Je to silně revitalizační krém přímo na AE. A myslím že použít to na obličej kdybych to tam měla taky, se asi nebojím.
Přeju ať se to nezhoršuje!!!!
Cannaderm je perfektní, sice nejsme atopici, ale asi v 6m jsme měli podezření na AE. Stačilo mazat tímto krémem, pomáhá i při opruzeninách, není vůbec mastný. Právqě s tím začínáme bojovat zase (suchá kůže, trochu jako vyrážka a nic nezabírá-od weledy). Tak budu muset asi znova koupit.
Sendy
ahoj goldy
také vřele doporučuji Excipial na promastování. Já sama jsem silný ekzematik od narození, takže mám bohaté zkušenosti-:). OD AE tě neochrání, ale na promastování zvláště v těchto zimních smogových dnech je super. Promastuji s ním svoje 3měsíční miminko a kůže je opravdu vláčnejší.. Jinak Excipial se používá i jako neutrální základ pro výrobu jiných mastí, takže by opravdu nemel nijak škodit.
Ahoj, jen se připojuji k chválám na Excipial, krásně promastí a přitom se i dostatečně „vpije“. Používám ho i já, mám velmi citlivou kůži(naštěstí ne AE) a můžu říct, že jako jediný z mnoha vyzkoušených mne na obličeji nepálí!!