Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
jsem v 6-7. tt. a před 2 dny mě přepadla chřipka. Teploty mám do 37,5, to je v pohodě, ale mám šílenou rýmu, bolí mě hlava a taky celé tělo… klouby, kůže… no zkrátka chřipajzna jak vyšitá
. Mám i trochu zduřelé uzliny, ale bolest v krku už jsem zahnala.
Potřebovala bych od vás poradit, co jste v takových případech dělaly (já to co jsem vyčetla a bylo mi porazeno… vit C, čaj s citronem, zachumlaná v peřinách… v lékárně mi dali ještě Propolki… pastilky s propolisem a vit. C, je to na nachlazení, může se v těhu a kapky do nosu Pinosol, taky se může v těhu. Paralen jsem zatím nevzala, pokud teplota stoupne, vezmu si 1/2.
Taky by mi pomohlo ujištění od maminek, které chřipku v 1. trimestru prodělaly a jejich miminka jsou v pořádku:)
Všem moc děkuju
,
Irucha.
Ahoj,
taky jsem měla v prvních týdnech těhu chřipku, ke konci taky a teď, když čekám druhé dítko, je to stejné.......
Roční Barunka je naprosto zdravá a Alenka v bříšku se tak doktorům a mě jeví taky. Brala jsem i Paralen, protože teploty už šly nahoru - měla jsem hrozný strach si třeba šplíchnout stopangin do krku, ale v porodnici se mi pak smáli, že v letácích píšou u všeho, že se nemůže, aby se chránili.............. no a že Paralenu ani Stopanginu se bát rozhodně nemusím (brát rozumně, samozřejmě).
Ale nepodceňovala bych to a pokud můžeš, raději se opravdu vylež a dokud nebudeš 100% fit, ať tě manžílek nebo přítel obskakuje, protože to mimčo za to stojí
.
Hodně zdraví,
Veronika
Irucho,
taky me potkala chripajzna
Mam super obv.Dr.napsala mi,co vsechno muzu.Zarazi me ten paralen,ten mi rekla,ze v zadnem pripade ![]()
Na teplotu mi dala Panadol 500mg,ale pouze nad nad 38C.Bioparox aerosol,je do krku i do nosu a musim rict,ze tohle je vyborna vec,je to prirodni z bylinek,u nas se tim leci cela rodinka,kdyz to na nas prijde.Na rymu to zabira hned.Dale Hedelix-sirup,Aspectim-sirup,vse je volne prodejne a tehotne to muzou.
Preju ti brzke uzdraveni
a hlavne at mimisek hezky roste ![]()
MYSKA
Ahojky,
tak jsem ráda, že v tom nejsem sama. Od minulého týdne mám rýmu, bolí mě v krku a mám zvýšenou teplotu.
Hrozně jsem se bála si cokoli vzít a tak jsem pelášila k doktorce. A ani ta mě nic nedala. Prý to zatím zkusíme bez ničeho.
A zítra tam asi zavítám znova. Dneska jsem se málem udusila, jaký mě přepadl kašel ( a to asi taky pro miminko není moc dobrý, co ?? ) a málem jsem z toho ochraptěla.
Ale Paralen si prý klidně můžu vzít.
Ahoj, ona ne každá viróza je chřipka, takže se není třeba moc bát. No mně se to mluví, že ?
Já jsem se také v těhotenství nevyhnula virózám. V I. trimestru jsem chytla slabší virózu, bez teplot a rýma také nebyla tak moc silná, ale přesto mě doktor nechal doma, abych to pořádně vyležela. Brala jsem jen kapky do nosu (Nasivin a Vibrocil), teplota a ani kašel nebyl, takže jsem po Paralenu nemusela sahat a jedla vitamíny a pila čaj. Doktor mi řekl, že po antibiotikách by sáhl, až by bylo hodně zle. Důležité je to dobře vyležet, mně to trvalo 14 dní.
Trošku mě udivuje, že doktorka Myšce nedovolila brát Paralen (který se může po celou dobu těhotenství, narozdíl od Acylpyrinu) a předepsala jí Panadol - přitom obojí je paracetamol ![]()
Ke konci těhotenství (35 tt) mě však chytl pořádný zánět nosohltanu a zasáhlo to i hrtan. Po 4-denním marném boji jsem se dobelhala k doktorovi. Rýma byla opravdu silná, kašel mi začínal a kapky do nosu přinášely jen chvilkovou úlevu, naštěstí jsem neměla zvýšenou teplotu. Dostala jsem antibiotika - vzhledem k blížícímu se porodu a tedy dobrého přeléčení, ve III. trimestru to prý už nevadí, protože mimčo už je „hotové“. Kromě antibiotik jsem pořád kapala do nosu a pila jitrocelový sirup, ten je moc dobrý na kašel. Po dvou týdnech jsem zase byla v pořádku.
Přeji těhulkám, ať je virózy trápí co nejméně - pamatuji si, jak jsem se hrozivě dívala v trolejbusech a tramvajích na každého, kdo zakašlal nebo zasmrkal
![]()
Ahoj,
tak já jsem měla v 1. trimestru dost nepříjemnou chřipku, horečky přes 39 st. Bylo to při mém prvním těhu a mě nenapadlo se něčeho bát (byla jsem neznalá, netušila jsem, jak je 1. trimestr důležiý a zároveň rizikový, sladká nevědomost, při 2. těhu to bylo vše horší
. Vzala jsem si paralen, ale i tak ty vyšší horečky trvaly 3 dny. A vše v pohodě, zdravej kluk, 20 měsíců na to další (to jsem měla v 1. trimestru chřipku taky, ale jen do 38 a pusu plnou oparů - a to už jsem se strachovala a hledala na netu info, no u doktorů taky -))
martina
Ahoj, souhlasím s Parapličkem.Ohrozit zdraví mimíska může jen pravá chřipka.Je rozdíl mezi nachlazením a chřipkou.
Taky jsem měla rýmu,byla jsem tak v 8tt a beruška je zdravá.Ale přesně:mně se to mluví…
stejně jako Tobě Parapličko.
Zdravá mimíska v bříšku i ty vyklubaná,pa L.
Ja mela hned na zacatku tehotenstvi(jeste jsem to nevedela) prisernou rymu a asi zanet dutin. Nic jsem na to nebrala, snad jen ten paralen, a tak jsem se toho dlouho nemohla zbavit. Julda je samozrejme zdrava. V tehotenstvi bych brala leky, ktere se predepisuji detem, ty by nemely skodit, i kdyz zdrave tehotenstvi neohrozi ani bezna antibiotika apod.
K Panadolu / paralenu. Pekna blbost, samozrejme je to to same, neni v tom zadny rozdil, asi jen v cene. A paralen muzes urcite, jen musis dodrzet davkovani a nebrat ho vic. Miminko muze vic ohrozit dlouhodobejsi horecka nez nekolik tablet paralenu.
Mroe
Ahoj holky,
moc vám všem děkuju za tipy! Taky doufám, že to není nic hroznýho, teplota se přes 38 nepřehoupla, uvidíme ve čtvrtek u doktora. Celou dobu jsem se strašně bála zamlklého těhu a do toho tohle
. Teď už nějak přestávám mít strach a spoléhám na přírodu.
Ještě jednou díky!
Irucha.
Irčo,
neboj,držím Ti palečky.Já jsem si užila 1 trim. přes zimu a ani mě se nachlazení nevyhnulo.Naštěstí bez teplot,jen mi asi měsíc pořád dokola bolelo v krku.Nebrala jsem nic,jen kloktala slanou vodu střídavě se šalvějí.Já bych se tedy do Paralenu moc nehrnula,jen pokud by to bylo vážně nutný.Je to třeba vyležet a určitě budete oba zdaví.
Hodně štěstíčka a radosti z mimíska.
Ahoj Naďa
Tak vam muzu vsem jen zavidet, protoze ja taky prodelala chripku v 1 trimestru a o miminko jsem diky ni prisla
Teploty jsem skoro nemela, ale v krku jsem teda mela jak v polepsovne a trapil me sileny kasel. A asi tyden po tom, co jsem se chripky zbavila jsem zacala krvacet a bylo to jasne.
Vsem moc preji krasna zdrava a silna miminka.
Katka (momentalne bohuzel opet snazilka)
Katko, to je mi líto! Kdo ví jak to dopadne s námi. Přeju hodně štěstí při snažení a ať jste tentokrát zdraví!
Poslala jsem si manžela pro ten Bioparox, snad to pomůže.
Ahoj asi zřejmě jmenovkyně,
taky se přidávám k tomu, že většinou se jedná o virózy, ač jsou nepříjemné, u pravé chřipky jsou prý vysoké (nad 38 st.C) teploty a je ti tak, že nevstaneš z postele. Já jsem taky chytla virozku a to hodně nepříjemnou, když jsem byla v 7tt. S tím paralenem si nejsem jistá, ale taky mám pocit, že mi lékárnice říkala, že v prvních týdnech těhu není vhodný. Možná se ale pletu…
Já jsem se léčila taky Bioparoxem, můžu ho vřele doporučit, opravdu mi pomohl a působil rychle. Můžou ho těhotné i kojící matky, takže se doma neztratí, stojí ale něco kolem 200kč. Je to přírodní antibiotikum, stříká se do nosu, do krku. No a ještě jak jsem dopadla já? Sice jsem týden ležela v nemocnici, ale narodil se mi krásnej zdravej kluk.
Nikdo ale neřekl, jestli moje hospitalizace souvisela s tou virozou, nebo spíš s tím, že jsem otěhotněla 6t po plastice čípku. Jenom ještě pro uklidnění, těch čerstvých těhulek, který něco skolí, je hodně, protože organismus je prý oslabený těhotenstvím (např. já jsem nebyla 9let nemocná až v těhu, nepočítám běžnou rýmu).
Takže hezky odpočívej (to já jsem podcenila) a ať jste brzo fit. ![]()
Iriss+2svišti
Ahoj, ja jsem se na tohle ptala hned pri prvne prohlidce, kdyz jsem zjistila, ze jsem tehotna, protoze byl zrovna nemocny manzel a dcera.
Budu citovat meho doktora: Pry to jsou jen povery, protoze kdyby to bylo nebezpecne, tak by se behem epidemii nebo pandemii zvysila potratovost nebo vady u deti, coz nikde neni pry dolozeno.
Doporucil mi Paralen a varoval me naopak pred Ibalginem. Nejlepe poradi v lekarnach…