Jak se vyhnout genetice

294
12.9.05 07:51

Jak se vyhnout genetice

Ahojky,
v několika debatách jsem zaznamenala, že se některé těhulky vyhnuly genetice. Zajímalo by mě, jestli je tu někdo takový a jak se to dá obejít.
Už u prvního mimi jsem uvažovala o tom, že výsledky genetiky znát nechci, ale protože jsem nekonfliktní osoba a protože jsem neznala nikoho s podobným názorem, tak jsem se podrobila. Teď bych se jim celkem ráda vyhnula.
Jak na to? Bude gynekolog respektovat mé přání? Asi sotva, že? Myslím, že je to povinné. Nebo nemám do poloviny těhotenství jít na gyndu? To mi přijde taky extrémní…
Poraďte.
Pa
 Anka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
625
12.9.05 08:00

Ahojky Anko,
já se genetice nechtěla vyhnout úmyslně, ale málem se mi to povedlo. Když jsem měla jít na trippletest, kolidovalo mi to tehdy s dovolenou, ale nakonec se to nějak vyřešilo. Sestřička mi tehdy vyhrožovala, že jestli nepřijedu, tak holt ty testy mít nebudu, že záleží na mě, že později už se dělat nedají.

Nemyslím si tedy, že by byly povinné.

Zdravé mimi přeje
Jana+Kačenka skoro 9m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
12.9.05 08:02

Ahojka Anko. Ty testy nejsou povinné, je to jenom ve tvém vlastním zájmu. Otázka je jak moc by ti vadilo, nebo jak by ses smiřovala s narozením postiženého miminka, kdyby náááááhodou.....!

• Citovat
  • Upravit
35331
12.9.05 08:13

Ahoj,
geneticke vysetreni v tehotenstvi rozhodne povinne neni. Naopak, ani na nej neposilaji vsechny tehotne, je to vysetreni nadstandartni. I kdyby povinne bylo, je povinne v tom smyslu, ze je doktor povinen te na nej poslat, ale ty nemusis souhlasit a nemusis se mu podrobit. Kdyby povinne bylo (coz neni), maximalne by po tobe mohli chtit potvrzeni, ze toto vysetreni odmitas(kvuli odpovednosti lekare).
Na prohlidky urcite chod a vysetreni odmitni, pokud ti ho tvuj gynekolog nabidne a je to.
A ze geneticke vysetreni neni povinne, tim jsem si jista. Minuly rok jsem otehotnela a pobyvala v Anglii, musela jsem tam absolvovat nekolik vysetreni a v souvislosti s EU jsem si zjistovala, kdo co plati a tak. Byla jsem zvlastni pripad, ktery se rozhodl zadat peci v prechodnem obdobi kvetna 2005 :lol: :lol: :lol: , takze jsem byla az na hlavni pobocce VZP.Geneticke vystreni, na ktere me moje gynekolozka poslala, mi odmitli zaplatit,pry neni povinne a tudiz je nadstandartni. Vsechna ostatni bezna vysetreni s vyjimkou porodu(dodnes nevim proc porod je take nadstrandard) by mi pojistovna zaplatila. Nastesti to nakonec nebylo nutne, jako manzelka studenta v UK jsem mela zdravotni peci v zdarma.

Takze se neboj, nikdo te nemuze k nicemu nutit.

Mroe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35331
12.9.05 08:24

Jeste poznamka, triple test ‚povinny‘ je, v ramci screeningu(odber krve ke zjisteni rizika Downova syndromu a rozstenu neuralni tribice), nadstandartni geneticke vysetreni, aspon co ja vim, se provadi o neco drive a sklada se z odberu krve a ultrazvuku (podle vsech vysledku pak event. amniocentezy atd.)

V kazdem pripade nemusis absolvovat nic z toho, pokud nechces.

Mroe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1817
12.9.05 08:40

Anko, a proc by ses chtela vyhnout testum? Mas nejaky specialni duvod? Myslim, ze zdravotni stav jak tvuj tak ditete je preci jednou z nejdulezitejsich veci, ktera by nas mela v tehotenstvi zajimat, ne? No, treba mas duvod dobry, ale z tveho komentare jsem to nepochopila.

Marka + koblizek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
12.9.05 09:53

Asi jsem se nepřesně vyjádřila, já bych radši neabsolvovala ani triple. Nevím k čemu by mi byla informace, že mé dítě bude mít s vysokou pravděpodobností DS. Potrat pro mě nepřipadá v úvahu ani v takovém případě, přesto a nebo právě proto, že DS znám velmi důvěrně. A prosím, nepište mi, že je to blbost. Chěla bych se poradit s někým, kdo má podobný názor. Protiargumenty znám velmi dobře.
Díky
 Anka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1512
12.9.05 10:18

ahoj anka,

som na tom podobne ako ty. este som sice neni tehu, ale snad ma to skoro caka. mna urcite poslu na amnio a vsetko mozne, pretoze minuly rok sme o miminko prisli. lenze pre mna takisto potrat nepripada v uvahu. myslim si ze ta lekary nemozu do nicoho nutit. mam kamaratku ktorej z krvi vyslo vysoke riziko DS a amnio odmietla. nastastie sa ukazalo ze testy nehovorili pravdu. ci sa da vyhnut krvi? neviem neskusala som. branie krvi neohrozuje mimi, takze sa tomu podrobim, ale vsetko co by i v najmensej moznej miere mohlo uskodit odmietam.
maj sa pekne
 danka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35331
12.9.05 10:19

Anko,
nemusis absolvovat ani triple test, to zalezi jen na tobe.Nikdo te nemuze nutit. A kdyz svemu gynekologovi reknes, proc ho nechces, mel by to pochopit. Stejne ty vysledky nejsou stoprocentni. Kdyz to nepochopi, zmen gynekologa, jestli chces nebo nechces absolvovat testy je jen na tobe. Pokud nechces nikomu nic vysvetlovat, proste na ty testy nechod a pak rekni, ze jsi byla nemocna nebo neco takoveho, daji se delat jen v urcitem obdobi, nevim ale presne do kdy. Myslim, ze je ale lepsi to gynekologovi rict.Urcite nebudes prvni ani posledni, kdo je nechce podstoupit.

Mroe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
12.9.05 10:57

Ahojky

před absolvováním tripple testu jsem o tom hodně četla a v ostatních zemích (německo rakousko) se neprovádí díky vysoké nespolehlivosti.

Však kolik znáte každá těhulek co ho měly pozitivní a po odběru plodové vody vyšlo najevo že mají zdravé miminko…

A může to být přece i naopak - takže když jsem na těch testech byla a vyšly negativně, tak jsem z toho stejně byla rozpačitá a stejně jsem si nebyla úplně jistá - vždyť přece když exisuje falešná pozitivita tak bude existovat i falešná negativita…

No každopádně je to každého věc. Tady v ČR jsou tyto testy hrazené pojišťovnou a kdybych čekala další dítko, tak bych na ně opět šla i když vím, že nejsou až tak spolehlivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1817
12.9.05 11:11

Anko,

nikdo te prece neposila na potrat, kdyz budes mit riziko downova syndromu, jde spis o to, ze to vis a lepe se pripravis na prichod postizeneho ditete. zacnes si zjistovat informace… no ale take se muze prokazat vyvojova vada neslucitelna se zivotem ditete - proste tyhle testy jsou sice strasakem kazde tehulky, ale na druhou stranu budme vdecni, ze mame moznost volby.

Samozrejme, ze tebe nikdo nutit nemuze. Zkus to vsechno rict svemu lekari, uricte pochopi i tvoje argumenty…

Marka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
12.9.05 11:43

Hmmm, tohle zřejmě každý prožívá jinak. Já nejsem člověk, který by se dopředu strachoval a taky bych radši řešila problém tehdy, když nastane. Nelíbí se mi představa, že se pět měsíců těhotenství zaobírám postižením svého miminka. Nemůže to přilepšit mému ani jeho zdravotnímu vývoji. Jsem připravena nést následky svého rozhodnutí, ale až tehdy, když to bude třeba.
Navíc mám prazvláštní zkušenosti s gynekology. Nemůžu sice říct, že by se ke mně někdy vyloženě chovali špatně, ale o etice své práce mnohdy příliš nedumají. Soudím tak podle toho, jak často mi nabízeli hormonální antikoncepci a to přesto, že jsem o ni nikdy nežádala.
Prostě o tuto informaci nestojím. V podstatě by mi nevadilo, kdyby mi test dělali, ale nechci znát výsledky. Ale k čemu by potom byl, že?
Zkusím to s mou novou gynekoložkou probrat tak, jak jste navrhovali. Třeba mě pochopí. A s tou změnou lékaře v těhotenství mám své zkušenosti, je to utrpení. Za prvé člověk nikdy neví, jestli nejde z louže pod okap a za druhé to lékaři neradi. Zkoušela jsem to minule a po tom, co jsem si vyslechla, jsem to vzdala.
Ale díky za vaše názory
 Anka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
12.9.05 13:10

Tak proč jsi nezměnila gynekologa mezi jedním a druhým těhotenstvím, když je to problém v průběhu těhotenství?!

A ještě jedna poznámka: nejde o to, aby ses strachovala, že možná porodíš postižené dítě, ale jde o to, že péče o postižené dítě je náročnější - psychicky i časově. A tak se na to alespoň můžeš připravovat a studovat různé materiály. Říkala jsi, že jsi se setkala s DC a tak si toho seš zřejmě vědoma - děti nemají jenom DC, ale i spoustu dalších vrozených vad.
 Pavla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
238
12.9.05 13:32

Anko,
já zastávám podobný názor jako ty, ale triple test jsem neodmítla (nakonec vyšel negativní a atˇby byl jakýkoliv, tak díky jeho nespolehlivosti bych to stejně neřešila), ale odmítla jsem genetické vyšetření a amniocentézu (kvůli věku). Spíše než genetická postižení jsem si hlídala „odstranitelné“ vady, zjistitelné ultrazvukem (srdce, ledviny…), protože ty jsou „opravitelné“ ihned po porodu. Jinak to mám za pár a přijmu mimino se všemi jeho klady i zápory. Konec konců ještě mnoho se dá „pokazit“ během porodu.
Eva 38tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
12.9.05 13:40

Evi, to není moc pozitivní přístup k porodu............. :) Pavla

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie