Jak se vyhnout genetice

Napsat příspěvek
Velikost písma:
687
15.9.05 11:19

Ahoj!
Nezlobte se na mě, ale takovéto - já nikam nepůjdu a budu si klidně prožívat těhotenství, to je sice pěkné ale… Třeba u nás v rodině máme dědičně vyváženou odchylku na 13. a 14. chromozomu. Přišlo se na to v postatě náhodou, když mi dělali genetické testy po několika zamlklých potratech. Varianty jsou dvě, buď se mi narodí dítě zcela zdravé, protože jeho geny budou mít onu odchylku vyváženou nebo se mi narodí dítě s nevyváženou odchylkou a s postižením tak vážným, že nepřežije víc než pár hodin nebo s mírnějším, ale pořád ještě takovým, že bude nutná ústavní péče. Také byste mi poradili, abych nepřeceňovala lékařská vyšetření, užívala si těhotenství… a to všechno s případným velice smutným koncem? Opravdu si nemyslím, že by nás doktoři posílali na vyšetření jen pro svoji závabu a pobavení z toho, že nás vystresují. Také nesmíte zapomínat, že existují i taková postižení, o jakých tady píšu, nejen postižení, kdy je dítě vychovatelné v rodině a ve velké míře soběstačné.
Také nechápu, proč bychom si tady nemohly podiskutovat o tom, jaké důvody mohou někoho vést k tomu, aby podobná vyšetření odmítal.
Pokud jde o to, co píše Anka, že s příslušností k VZP snad ani nejde v Praze jít ke gynekologovi, ráda bych se jí zeptala proč. Já jsem u VZP také, u předchozích dvou těhotenství se o mně skvěle starali u Apolináře, nyní jsem v péči jiné dr., také si nemohu stěžovat, absolvovala jsem veškerou genetiku, nespočet UTZ atd., ráda bych tedy věděla, proč tohle říkáš.
Mějte se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
15.9.05 12:24

Ahoj Mikino, šíjové projasnění mi zjistil doktor v rámci genetického UZ. On se na takové věci soustředí a myslím si, že je na to potřeba již kvalitnější UZ přístroj. Určitě se ale můžeš zeptat svého gynekologa, jestli je schopen na svém UZ to rozpoznat. :)
Pavla
P.S. Neslyšela jsem o něm do té doby než mi to doktor sdělil - takže to není vůbec hloupý dotaz..... :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
15.9.05 12:41

Jindriska,
uz budem skutocne mimo povodnu temu, ale musim ti odpisat…
Vies, su ludia, ktori akceptuju aj riziko, ze sa im narodi dieta, co mozno prezije par hodin. Citala som raz vyjadrenie jednej zienky, ktore bolo plne lasky k tomu dietatu: „Aspon by sme mu dali meno.“ Jednoducho ti ludia su taki, a co je na tom?
Ziaden test ti neda 100% vysledok. Ziaden test, ani nic ine ti neda 100% istotu, ze sa ti v 25 rokoch dieta nezrani v aute tak, ze sa dostane na uroven batolata vratane pouzivania plienok po cely zvysok zivota! Niektori ludia su toto ochotni akceptovat. Niektori ludia nie su zas ochotni akceptovat, ze mozu byt aj taki ludia :?
Podla mna sa na Slovensku (a v Cechach to bude podobne, ak nie rovnake) v tehotenstve robi privela vysetreni. Uz len napriklad to hrabanie sa v tehotnej kazdu kontrolu. Na medline.com (myslim, ze to bolo tam) si mozes najst clanok o tom, ako cerklaz nie je efektivna a treba sa zamerat vo vyskume a nasledne v praxi na starostlivost a zachranu predcasne narodenych deti. Pritom vsak, kazdy gynekolog v poradni si to vnutorne vysetrenie bude obhajovat.
Ak je niekto proti nejakeho vysetreniu, nemozeme ho nutit, len preto, ze mame znamych, ktori…

A k tej diskusii o dovodch na odmietnutie testov - myslim, ze ziadna z nas nema pravo mudrovat nad tym, ci su Ankine dovody dostatocne na to, aby tie vysetrenia odmietla. A tam by taka diskusia (podla mna) dospela. K prikladom z rodiny, od znamych, atd… ved aj ty si to spominala. To je podla mna zbytocne. Ale diskutovat o tom, samozrejme, mozes, ja nikomu nic nezakazujem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
15.9.05 13:30

Schamko,
nějak se ztrácím na stránkách, na které jsi poslala odkaz (www.medline.com). Našla jsem nějaké články, ale nic na toto téma tam nebylo. Ráda bych si to přečetla, protože si nemyslím, že by zrovna cerkláž byla tak zbytečná.
Pravda je, že v Čechách se vyšetřuje vaginálně při každé návštěvě gynekologa, což v zahraničí neexistuje - ani v průběhu porodu. Pozn. není to moje osobní zkušenost-opět z doslechu či článků. :)

Pavla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
267
15.9.05 13:30

Ahoj holky. Už jsem se na to chtěla zeptat dávno, ale koukám, že je tady přímo odkaz na genetiku. Já jsem těhotná už 30 týdnů a doktorka mi dělala jen laboratorní vyšetření (serologie, syphylis, hepatitis, hiv atd.) v 16 týdnu. Vyšetření na cytologie. kolposkopie, triple test, amniocentéza, vyšetření praktickým lékařem, stomatologie, genetika mě neposlala a ani se mi o tom vůbec nezminuje. V kolika týdnů těhotenství se má chodit na tyto vyšetření? Já čekám dvojvaječná dvojčata a tak si myslím, že by mě měla víc hlídat a tyto vyšetření nenechat náhodě. Vážně přemýšlím, že přestoupím k jiné. Navíc mi našla cukr v moči a neřekla mi nic. Kdybych se nepodívala do karty, tak o tom ani nevim. Zavolala jsem ji, co to má vlastně znamenat a řekla pouze at nejím nic sladkého. To ale mi měla říct, když jsem byla už v ordinaci. No já vážně nevím. Pomožte mi, protože já se od své doktorky nic nedozvím. Moc Vám děkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1461
15.9.05 13:38

Mě taky doktorka neposlala na genetiku :(
Jen vyšetření na pohlavní choroby, krevní skupinu, Rh faktor a ten tripl test. Nic víc. Žádný speciální ultrazvuk :(((

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
267
15.9.05 14:06

Osobně si myslím, že by na tu genetiku měla posílat těhotné ženy. Není přece normální, aby si každý lékař dělal co chce. Až budu v porodnici a tam žádné vyšetření mít nebudu v průkazce, tak na koho budou mít výčitky budu já. Nechápu tento systém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
15.9.05 14:08

Ahoj holky!

Mikino - já jsem se na šíjové projasnění ptala svého doktora a ten mi řekl, že pokud by na běžném UZV viděl nějakou odchylku, tak by mě teprve na to projasnění poslal. Nebo-li mi z toho vyplynulo, že se to běžně nedělá, pouze pokud je důvod (nález na UZV, rodinná anamnéza).

Holky, můj dr. je asi v Čechách výjimka, protože vnitřní vyšetření naštěstí nedělal zdaleka při každé kontrole. Prý když mě nic nebolí, nekrvácím nebo není nějaký jiný důvod, je to zbytečné. A s tím souhlasím, protože těch vnitřních vyšetření jsem si pak od 30 tt užila dost a dost, když jsem chodila do poradny v Podolí. I když ke konci už to taky nebylo pokaždé. Jak říkala moje porodní asistentka - dozvěděli by se akorát, že porodíte. A to víte i bez toho…

Ulrika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
932
15.9.05 14:09

Ahoj,

mám odpovědi hlavně pro Mikinu a Martinu . Moje dr. má sice UZ v ordinaci a dělala mi ho při každé poradně (tj. 1× za 3 a pak za 2 týdny), ale kromě toho posílá na některé speciální UZ: To šíjové projasnění se dělá tuším od 11. do 14. týdne, je kombinováno s vyšetřením určitých látek v krvi a vzájemnou kombinací výsledků obou vyšetření se zjistí riziko DS. Ta metoda šíjového projasnění je poměrně nová, měří se tloušťka takového „polštářku“ za krčkem miminka, určitá šířka znamená zvýšené riziko DS. Tady v Brně se na to specializuje pracoviště MUDr. Vlašína, které se právě věnuje zjišťování vrozených a vývojových vad. Mají speciální UZ z Anglie. Toto vyšetření se - aspoň pokud vím - považuje za nadstandartní, platila jsem asi 1500 Kč (ale je možné, že když to dr. napíše jako nutnost, hradí to pojišťovna - znáte to). Kromě toho se na další „velký“ UZ chodí okolo 20 tt (byla jsem opět u MUDr. Vlašína a kromě toho na dalším UZ u kardiologa) a někdo chodí i okolo 30 tt kvůli měření jednotlivých „rozměrů“ miminka, ale to už mě dr. neposlala.

Martino - to mi přijde s tou tvou dr. fakt hrozně divný, já byla - kromě těch UZ - např. i na glukózovém tolerančním testu, kdy se zjišťovala rychlost odbourávání glukózy v krvi (podotýkám, že žádné předpoklady k cukrovce nemám). Ale je fakt, že i tady v Brně jsou doktoři, kteří mají v ordinacích dost dokonalé UZ a už jinam neposílají (aspoň co jsem slyšela - např. MUDr. Janča).

Zdravá mimi přeje

Světlana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
687
15.9.05 14:10

Ahoj!
Pokud vím, tak na ten gen. ultrazvuk ve 12. týdnu se posílají především rizikové skupiny (věk, anamnéza atd.), na tripletesty všichni a na podrobný ultrazvuk ve 20. a 30.-32. týdnu také všechny. Na genetiku ve 30. týdnu sice není pozdě, pokud jde o určení případné vady, ale už prostě neexistuje možnost rozhodnout se pro přerušení těhotenství, to je možné myslím pouze do 23. týdne nebo tak nějak (v případě ohrožení života matky či dítěte, jinak samozřejmě pouze do konce 3. měsíce.).
 Jindra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
15.9.05 14:27

Marti, ta Tvoje doktorka je fakt trošku divná. Na gen. UZ jsem např. já šla z důvodu rodinné anamnézi (můj bratránek měl rozštěp patra). Moje gynekoložka je pečlivá a nechce nic zanedbat. Doktor na gen. UZ mi řekl, že by stejně rozštěp nebyl vidět a nezjistil by ho, ale zkontroloval všechny orgány. Tohle se dělo na začátku - cca v 11tt. Při prvním těhotenství našel malou odchylku na ledvinách a u druhého právě zvětšené šíjové projasnění. Na další gen. UZ si mě objednával už on sám. Na základě nálezu na gen. UZ mi udělal odběr plodovky a poslal mě i na OGTT (glukozový toleranční test). Projasnění totiž prý nemusí vždy znamenat jenom postižení DS, ale i např. jiné postižení či cukrovku maminky… Za žádné vyšetření jsem neplatila.
Možná, že Tvoje doktorka zatím neshledala nic závažného na Tvých výsledcích, proto Tě nikam neposílala. Malé množství cukru v krvi může taky znamenat to, že jsi třeba před odběrem něco jedla… Ale je to divný, že Ti nic neřekne..... Stomatologa bys měla navštívit za těhotenství 2× - alespoň to mi bylo řečeno - na začátku a na konci…Možná by nebylo od věci změnit doktora.....Ty, jo. Já jsem rozvraceč klientely gynekologů - už to radím v této diskusi podruhé… :)
 Pavla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
15.9.05 15:15

Tady je vidět, jak se nikdo nezavděčí každému. Někdo si stěžuje, že ho doktor po každé prohlíží a chce mu dělat testy, jiná si stěžuje, že ji testy nedělá. My zase máme dětskou doktorku na kterou je jedna kamarádka naštvaná, že dala její dceři při angíně antibiotika a ne homeopatika, a druhá od ní chce odejít, protože jejímu dítěti vždycky předepíše paralen a to není žádná léčba,podle ní, jak má dítě přes 38, hned má dostat antibiotika aby se nemoc nerozjela. Neříkám, nechat si u doktora všechno líbit, ale trochu důvěry, že vědí co dělají by asi bylo na místě. A mít v rodině těžce postižené dítě je sice obdivuhodné, ale znamená to už žádné další dítě nemít. Ze sousedství vím, že to totálně rozloží rodinu, chlapi tohle málokdy ustojí a případní sourozenci ttaké nemají moc pohodové dětství.Vím, že mne tady budete kritizovat, ale až mi napíše někdo, kdo se staral o takové dítě a zároven o zdravé děti a řekne že to byl normální život tak uvěřím. Tím postižením samozřejmě myslím těžké duševní poškození, ne ochrnutí,slepotu a ani ne DS. To už tady někdo psal, že takhle postižení mohou vést kvalitní život. Tak hrr na mne, jak jsem krutá. Nicméně všem vám přeju, abyste takovéhle problémy nemusely řešit. Cora

• Citovat
  • Upravit
267
15.9.05 15:22

Navíc můj manžel má cukrovku a když jsem ji to na začátku těhotenství sdělila, tak mi odpověděla, že to není důležité. No asi si s ní nejdříve promluvím a popřípadě změnim doktorku. Mrzí mě, že jsem to neudělala už dříve. Na ultrazvuk chodím přímo k primáři nemocnice a ten mi pokaždé ujistí, že je vše v pořádku. Tak alespon, že tomu ultrazvuku můžu věřit :) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
267
15.9.05 15:59

Anonymní: Já osobně si myslím, že je každého věc zda chce znát testy genetiky nebo ne. Já je chci znát proto, abych mohla vyloučit riziko cukrovky. Myslím si, že je lepší se s tím smířit ted a připravit se na možné komplikace a trochu si i o tom přečíst víc, než pak až se mi děti narodí a já budu mít plno práce, tak těžko to budu vše zvládat. Na jinou stranu chápu i ty, kteří raději nic vědět nechtějí. Kdybych nečekala dvojčata a nikdo z rodiny by neměl žádnou dědičnou nemoc, tak bych také výsledky znát nechtěla. Nač se zbytečně nervovat, zda je vše v pořádku, nebo ne? Doktorka se má ale zajímat o nemoce v rodině a ne nad tím jen mávat rukou. A ještě když jsou to dva nové životy. Jak už jsem říkala, tak je to každého věc a každý ví, co dělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
15.9.05 16:01

Manželova cukrovka nevadí, není nakažlivá, takže ji od něj asi nedostaneš. Nebezpečné pro tebe i dítě je ted tvoje cukrovka. Měla by tě dr. poslat na diabetologii, pokud bys měla cukr i v krvi. V moči stačí, když si ráno osladíš víc čaj. Když se testuje cukr v moči, záleží na kolik křížků tam toho cukru máš. Jestli jen stopově, nikdo se s tím zatím asi nebude zabývat. Jana

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky