Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Od noci mám silné škrábání v krku a rýmu. V poledne se mi k tomu přidala teplota a celkové bolení organismu. Je před víkendem, takže k dr. nemůžu a bojím se, aby to nebyla angína… Vzala jsem si paralen, teplota zůstala, ale jsem bez bolesti.
Jak se rozliší viróza od angíny..? Bojím se, abych nenakazila malou a angína se dá léčit prakticky pouze antibiotiky, že?
Jo a ještě jsem zapomněla zmínit, že i kejchám a ve středu jsem jela autem s klimatizací (nijak výrazně chladno, ale…), takže možná i tím…
Připadá mi to na virozu. Angína se projevuje silnou bolestí v krku, koukni se v zrcadle, jaký máš mandle. Jinak angína je virovýho i bakteriálního původu. ATB se dávaj jen na bakteriální, což je vlastně spálová.
Taky bych se priklanela k viroze, mne vetsinou zacne viroza tim, ze mne poboliva/skrabe v krku, pak je z toho ryma, kasel, zvysena teplota. Anginu jsem mela 1× v zivote a ta bolest v krku oproti tomuto byla absolutne nesnesitelna, nemohla jsem se ani napit. Popr. zkus do krku striknout napr. Jox, mne docela pomaha, ale nesmi se pri kojeni. Existuji antibiotika bez predpisu Bioparox.
Podle rychleho nastupu bych to tipla spis na virozu, ale ta je nakazlivejsi nez angina - prenasi se vzduchem, kapenkama, takze napr. i kychnutim.
Ani dr. Ti bez steru 100% nerekne, jestli mas anginu, pokud nemas v krku vylozene typicke bile cepy. Anginu zpusobuje streptokok jako u spaly (jenom jiny typ), ale neni u ni vyrazka (jako u spaly) a je potreba ji prelecit ATB kvuli protilatkam, ktere pri nepreleceni napadaji i napr. srdecni sval, ledniny nebo klouby.
Jedine plus anginy (jako kazde bakterialni infekce)je, ze neni tak nakazliva, vpodstate je prenosna pouze primym kontaktem, takze kdyz nebudes malou libat a budes dodrzovat zakladni hygienicke navyky, tak ji nenakazis.
Zkus ten Bioparox (pokud bolí v krku). Já měla angínu párkrát a třeba při té poslední mě v krku vůbec nebolelo, ale měla jsem v něm „knedlík“ (bez teploty). Můj obvoďák ATB jentak bez výtěru nedává, ale tenkrát mu stačilo se podívat do krku.
Tak s angínou teď bojuje přítel.Měl 3 dny vysoký horečky a byl stašně unavenej.A teď má knedlík v krku.
Ahoj tak mě už bolí v krku asi dva měsíce.Bolest je různá někdy lepší někdy jak nůž v krku.Už jsem byla přeléčená antibiotiky ale nepomohlo.Ted beru druhý a mám je třetí den a v krku pořád bolí.Mám streptokoka pneumoniae na tři křížky.Už mám pocit že se toho nikdy nezbavim.Nemáte někdo podobné zkušenosti nebo radu jak se toho zbavit
Díky ZUZAN