Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla něco o lhaní. Mám jednu kamarádku, která neustále mluví škaredě o mě před druhou naší společnou kamaradkou.hned jak ukončí hovor, volá mě a pomlouvá zase tu druhou kamarádku. jsou to opravdu vymyšlené věci, vše si vždy přebarví podle svých představ. verim že z hloubky duše nás má ráda, proto nechápu to vymýšlení. cetla jsem si vice věcí o mytomanii, ale moc mi to nezapadá do schématu. je velice sprostá, chce být stredem pozornosti, je často výbušná. tohle k ní sedí, ale proč chce ublížit druhým? já už se 2× pohádala s někým blízkým, protože jsem opravdu uvěřila těm jejím lžím. jedna Kamaradka
Už se s ní chce přestat bavit potom vsem, ale ja si myslím, že je nemocná a potřebuje pomoc, proto se snažím zjistit, proč to dela a jestli je skutečně nemocná, nebo příště jen je zla. predem děkuji za jakoukoliv odpoved
A anketu na to, že řešíš číčoviny, neuděláš? Tvoje starosti bych fakt chtěla mít ![]()
A jak zní otázka?
Se s ní přestaň bavit, hotovo. Jsou z toho jen problémy, tak proč si je schválně v životě přidělávat a vyrábět.
Ano, kamarádka je zřejmě narušená osobnost. Jestli jí lze pomoct, to ti nikdo neřekne, hlavně by musela chtít ona sama. Skutečnost ale bývá taková, že dotyčný chybu nepřizná a funguje v podobném módu celý život, jen si dává větší pozor na odhalení. Pro okolí je lepší s takovým člověkem neudržovat blízké vztahy. Jinak je to peklo.
Na mě podle popisu spíše sedí nějaká porucha osobnosti. A s těmito lidmi je opravdu hodně náročné fungovat. A pomoci by jim šlo jedině za předpokladu, že by uznali svou chybu. Ale to téměř nikdy neudělají. Naopak chyby hledají všude jinde jen ne u sebe. Takže já bych od někoho kdo lže a pomlouvá dala ruce pryč. Určitě bych nečekala až mi roze*ere ostatní vztahy.
Nemyslím si, že dotyčné lze pomoci. Pokud tedy neumíte transplantovat někomu novou osobnost. Je to výsledek nějaké poruchy, takže taková už prostě bude. Vy jste dospělá a svéprávná a nemáte povinnost se s někým kamarádit. Můžete nechat lidi odejít, pokud chcete. A myslím, že zrovna v takovém případě, jakým je tato vaše „kamarádka“, by to pochopil úplně každý, že už ji ve svém životě nechcete… Osobně si myslím, že dotyčná možná ani nemá kapacitu navázat skutečné přátelství. Má prostě jen lidi, kteří poslouchají její pomluvy a pak se taky stávají jejich oběťmi. Takovou roli pro ni může hrát kdokoliv. Jakékoliv výčitky svědomí z toho, že byste ji v jejím chování nechala samotnou, jsou zbytečné. Dost možná by ji ani nezamrzelo, kdybyste se vypařila. Prostě by si našla někoho dalšího…
Prosím vás ještě mám jednu otázku…dělá to. proto, že nám chce úmyslně ublížit?
Odpoved na mou otázku už jsem pochopila, nesmírně si toho vážím, děkuji. Nabídnu ji pomocnou ruku, ale pokud ji nebude chtít, nechám ji odejít z mého života
@Lucy75 píše: Více
Otázka je v nadpisu přece. Ty jsi ta od policie, že?
Ano, existuje chronické lhaní a chroničtí lháři.
@ibis za tu anketu se omlouvám, dnes jsem se poprvé přihlásila a nějak mi to tam naskočili, ještě v tom programu neumím chodit