Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@mikoy píše:
Mám Chronický unavový syndrom už delší dobu.Byla sem letos v létě na imulogii a tam mi bylo z jištěno z krve že sem prodělala virus EB a taky chlamydie na to mi dr.dala nějaké ATB na přelečení…Momentálně přežívámmám dvě malé děti a jsem tak hrozně unavená to je hrozný. Brní mě a palí tělo. Pořád mám hrozně unavené očí že stěží koukám. Bolej mě kosti a klouby..Do všeho se musim nutit. Jenom bych polehávala. Jsem taková unuděná, bez energie. Nevíte co na to pomáhá…na další kontrolu k dr.jdu až v dubnu
to nevim jak zvládnu..
Chlamydia je jedna z castych pricin chronického unavoveho syndromu ale jeste bych otestoval boreliozu pokud je chlamydia negativni.
****Ahoj. Chtěla jsem se zeptat, jak ti zjistili ten únavovej syndrom? Mě právě dr poslala s omdlíváním a zimnicem a a podobnejma problémama k neuroložce a ta se mi vysmála. Já bych spala furt, do jara jsem byla ok celkem, pak jsem byla na operaci se žlučníkem a pár viroz měla a od té doby ta děsná únava, mdloby apod. Virus ebv mám v těle taky měla jsem v dětství mononukleosu asi jako každej.
Na mě se ta neuroložka právě snažila hodit, že jsem asi nějakej neurotik či co. Kdybych nebyla furt unavená a věčně neměla nějakou virozu, nelezla bych ani k doktorovi.
Já právě k dr moc nechodím, leta jsem tam nebyla až letos.Jsem právě zvyklá být dost akční, nerada posedávám a tedka to je bída se mnou.Vy co ten ún. syndrom máte pomohl vám ten imudon? Už bych fakt chtěla fungovat zase normálně.
Musíte vyléčit příčinu problému a to typicky chlamidie nebo boreliózu, @milkoy dostala lecbu která chlamidie pouze potlačila ale nevyléčila a dostala se do typického chronického stádia. Vyléčit se to pořádně nedá jsou pouze úplně špatné a lepší způsoby léčby,
špatná léčba na nasazení jednoho antibiotika na libovolně dlouho dobu, to nezabere protože ATB zabírají pouze na jednu z forem ta lepší volba je nasazení mixu dvou ATB a Entizolu, v testech vyšla dobře kombinace Penicilamine Nidrazid a Entizol, hodně lidí má ale na Penicilin alergii v tom případě by bylo vhodné nasadit třeba Azithromycin ten ale neproniká dobře do mozkomíšního moku takže pokud máš i neurologické problémy by byl vhodnější Minocycline, tenhle mix by jsi mněla brát minimálně 6 týdnů.
Horší je to s dostupnosti.
Penicilin je dostupnej
Nidrazid - je indikován pouze na léčbu TBC a doktor ti ho nemůže předepsán a pojišťovnu ale na recept s poznámkou ze si to celé hradíš. a seženeš ho pouze ve fakultní nemocnici a jinde možná na objednávku
Azithromycin = je dostupnej
Minocycline = buď v lékarně na objednávku s tím že si ho budeš celej hradit sama nebo na recept v německu.
Entizol = je dostupnej
Já to znám…já sem na tom stejně. Jsem jak po celonočním flámu a to denně. Je mi hrozně…bolí mě v krku a to už asi 3 měsíce. Brní mě celé tělo, špatná citlivost kuže až zimnice a to po celém těle. O očích ani nemluvim, pořád nateklé a unavené a unava je nejhorší. Nic mě nebaví a to mám doma rodinu a musim fungovat. K doktorovi už mám strach jít protože nademnou mává rukou.Kam se mám obrátit. Je fakt že sem po porodu stratila spoustu krve a brala sem chvilku železo ale to už je přeci jenom nějaká ta doba a mezi tim sem byla na odběrech a nic mi dr. neřekla..
By oko by bylo dobře otestovat zda nemáš roztroušenou sklerózu nebo Beroliózu neurolog k tomu snad otestuje i Chlamidie a další potvory.
Testy na Boreliozu jsou ale ve velkém procentu falešne negativní zvlášt u chonických pacientů.
Tipy když ti nic nenajdou tak si skontroluj jaké testy ti delaly pokud je to na Boreliozu jen Elisa tak si nech udělat i test na WerternBlot.
Když ti budou dělat Lumbální punkci na diagnostiku RS tak z toho vzorku rovnou udělejte PCR test na Borelie a Chlamidie.
Hodně štěstí… budeš ho potřebovat
Skusim to ještě na té neurologii ale k obvodnímu už nejdu, opravdu jsem už na dně. co si pamatuju tak mi dr skoušel oči a chuzi a prý na roztroušenou sklerozu to nevypadá. U nás chlamydie jsou v rodině ale že by byli v takové míře??Prý je má každý..už to pomalu vzdávám ale špatně se stim žije ![]()
No tak testy na borelie mám negativní. A patří k tomu ún. syndromu taky hubnutí? Já jím dost a stejně jsem šla o skoro 20 kg dolů
Bolesti v krku mám taky, většinou dostanu antibiotika a pár dní je klid a pak zase krk bolí. Mám teda i zvětšené uzliny na krku, před vánoci jsem dostala klacid 500 na zánět krku a průdušnice a ty uzliny, pomohl, ale ty uzliny mám zvětšené a citlivé dál. K dr se mi už nechce, páč mě přeléčí, chvíli dobré a pak jsem zase kde jsem byla, už si připadám blbě furt někde chodit. ![]()
@Anonymní píše:
No tak testy na borelie mám negativní. A patří k tomu ún. syndromu taky hubnutí? Já jím dost a stejně jsem šla o skoro 20 kg dolůBolesti v krku mám taky, většinou dostanu antibiotika a pár dní je klid a pak zase krk bolí. Mám teda i zvětšené uzliny na krku, před vánoci jsem dostala klacid 500 na zánět krku a průdušnice a ty uzliny, pomohl, ale ty uzliny mám zvětšené a citlivé dál. K dr se mi už nechce, páč mě přeléčí, chvíli dobré a pak jsem zase kde jsem byla, už si připadám blbě furt někde chodit.
přesně..taky se mi nikam už nechce ale skusim to ještě po novém roce..vypadám jak kdybych měla pořád chřipku a cítim se i tak. Pořád zimnice, návaly horka a citlivost kuže a hlavně ta unava..jak si dám nohu pře nohy za minutu už jí necítim a špatně to rozchazuju jako kdyby se mi špatně prokrvovala.. ![]()
Skus na tu citlivost brát hořčík. Já ho beru, jinak by mě braly taky křeče do ruk a nohou. ![]()
Anonymní :negativní výsledek testu na boreliózu je nic neříkající informace.
Byl to test Elisa, WesternBlot, LLT? je k tomu testu nějaká klinika… stipnuti klistetem ( i bez fleku)…, máš i jiné příznaky?? nebo mněla
S těma ATB je to tak že nemoc potlačily a zase se ti vrátila - je otázka co to je a jak to teda léčit.
@mikoy Chlamidie může hodně dobře vysvětlit chronickou únavu ale může to být i něco jiného a čekal bych problém s kašlem. Jseš podle mně případ na neurologii a pokud ti nenajdou nic lepšího tak si nech přeléčit chlamidie to 6 týdení dávka dvou antibotik a entizolu by ti mohla pomoct dostat se z nejhorčího ale i tak je velké riziko že se ti to bude vracet.
@Anonymní píše:
No tak testy na borelie mám negativní. A patří k tomu ún. syndromu taky hubnutí? Já jím dost a stejně jsem šla o skoro 20 kg dolů
Když jsi řekla doktorce že jsi tak moc zhubla otestovala ti krev na onkologické markery?
Martine neřekla jsem jí, že jsem tak zhubla.
Jinak testy na štítnou žlázu mám ok.Ta by mohla za hubnutí, ale to není můj případ. Ještě mám jít právě na vyšetření na gyndu, na sonu v nemocnici kde jsem skončila skrz jiný problém mě posílají na podrobný ultrazvuk, že mám zvětšenou dělohu a asi myom, u toho je otazník, dr si nebyla jistá, že na chiře nemají tak dobrý ultrazvuk na tyto věci.
Právě ty onko markery mě napadly, ale bojím bojím, klasickej zdravotník ![]()
Ty borelie asi dělali Elisu, si nepamatuju na žádance, dělala to ta neuroložka, byla dost protivná, radši jsem už pak neřešila dál. Problémy co jsem psala, opakované infekty krku, bolesti hlavy a kloubů, únava i po spánku, svalový třes, no jako lazar
Obvodní je v pohodě, ta by mě furt někam posílala, ale si furt říkám, že to přejde. Jinak ct mozku ok, dál dělala jen klasické neurolog vyšetření, to je ok, třes ruk ji asi ušel
Dala mi prášky na uvolnění svalstva, pěknej driják. Jinak fakt už nevím co dál. Když někde s rodinou nebo manželem deme, jsem hned jak po výstupu na kopec hyn, no hrůza u třicátníka
Nejhorší je, že jak jsem furt hyn nebo mě skolí kdejaká viroza, tak vázne čas s manželem, on je večer sám u tv, já spím, kolikrát jsem fakt i protivná, protože domácnost i děti potřebují mámu a když jsem zralá akorát spat, tak jsem pak ještě protivná a startuje mě každá blbost ![]()