Chronický únavový syndrom

136
20.2.07 20:03

Chronický únavový syndrom

Chtěla bych zjistit každou informaci o této nemoci…zítra navštívím svou obvodní doktorku protože mám podezření na tuto nemoc, jsem dlouhodobě děsně unavená, ospalá, bez energie…vím že to není jenom o tomhle, tak zjišťuji kolem dokola, jestli se s tímto někdo setkal a jak se to vůbec (pokud…) dá léčit?
Asi těžko co…je to imunitní onemocnění?

Děkuji za každou informaci ;-)
Papa Iva

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6927
20.2.07 21:32

Ahoj,

me to spis pripomina vsechny symptomy deprese. Neuvazujes spis o psychiatrovi?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
2002
20.2.07 21:55

sebasty, ahoja já jsem ho prodělala…není to nic extra šíleného a dá se to zvládnout..většinou nastupuje po EBV viroze nebo podobným kmenům…

je vodné udělat imunologické vyšetření na které by tě měla poslat nebo udělat podrobnější vyš krve v elise nebo vesten bottu (nevím jestli to píši dobře) … to že postihuje inunitní cys neznamená, že se nedá léčit…většinou jde o nepravý ÚS..symptomy ÚS jsou tak znatelné, že se nedá váhat..většinou nedojdou pacienti ani na wc, spí nebo naopak únavou neusnou apod. navíc jde o to, že je onem dost úzce spojené s psychikou - pokuid nejsou dostatečně silný, tak jsou úplné trosky..musí si umět poručit…
myslím si, že se u tebe bude spíše jednat o jarní únavu a k tomu nějaká ta depka..a pokud si nedávno (2-3 měsíce) prodělala nějaké virové onemocnění může to být i po tom..což se mi zdá jako ta „lepší“ varianta :wink: každopádně držím palec, ať to dobře dopadne a nemáš ÚS…
ahoj maru

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
94
20.2.07 22:07

Já jsem měla před lety zjištěn virus EB, zjistili mi ho z krve na imunologii. Cítila jsem se stále unavená, bolela mě hlava a klouby… Nevím jestli máš to samé, ale pokud už vyrazíš k doktorovi, nech si udělat krevní testy. Ale ne jen sedimentaci, z té se všechno nezjistí. Pokud to nepomůže, nech si napsat doporučenku na imunologii. Jinak Ti i obvodní doktor může napsat Imudon. To je lék na zlepšení imunity, který často doktoři předepisují…
Dále je dobré zkusit trošku imunitu posilovat sama - brát vitamíny(mně se osvědčil bioaktivní Influ zinek a echinaceové kapky na imunitu), hodně spát a chodit do přírody…
Samozřejmě můžeš být hodně unavená také z přemíry stresu či deprese, jak tu bylo psáno, ale v tom Ti moc neporadím.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
136
21.2.07 08:39

Děkuji všem.
Pro deprese se léčím, ale taky mám dlouhodobě (více jak 5 let) hodně nízkou hladinu leukocytů, bílých krvinek, to jsem zjistila když jsem před těhu chodila dávat krev a vždy mě nepřijali pro snížené leu. Takže mě psycholog nasměroval na chronický únavový syndrom, že jedním z příznaků tohoto onemocnění jsou deprese. Takže dneska uvidíme, odběry mám víceméně všechny - krevní obraz, biochemii, sedimku, o imunologický rozbor si zažádám, virových infekcí taky několik za tu dobu bylo, takže tam by mohl být pes zakopaný … (omlouvám se všem psům :-) )

I.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
21.2.07 08:55

Ahoj,
tak mi pár lety řekl doktor (imunolog), že mám pozitivní EB virus. Vůbec jsem netušila, co to znamená, ale příznaky jsou právě velmi častá únava (i celkem z ničeho), spavost, bolesti po celém těle.
Pomáhám si vitamíny a jinými doplňky stravy (podle ročního období a mého momentálního stavu - těhotenství, kojení). Přišlo mi to zvláštní, ale v během obou těhotensví jsem se cítila mnohem lépe, dokonce velmi ustoupily moje revmatické potíže. Sice pak vždy po porodu jsem se dostala do původního stavu :( , ale vím, že až se dám zase hormonálně do pořádku (přestanu kojit), tak se to určitě zlepší. Prostě se mi střídá horší a lepší období.
A taky hodně pomáhá pozitivní nálada, zvlášť teď, když už máme vlastně jaro a kvetou sněženky a krokusy :lol:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
3087
23.2.07 20:21

ahoj!
já jsem měla těžkou verzi únaváku - bylo pro mě peklo jít i na záchod,mozek fungoval ale tělo stávkovalo…s tou psychikou - no nevím…já deprese neměla,nemám a i když mi to bylo ze začátku předhazováno obvoďačkou tak fakt ne…jasně,není jednoduchý být v poho když už jsi rok doma a stále nic, léky na to nejsou,jen se musíš obrnit trpělivostí…
vyléčil mě z té šílené nemoci můj syn…četli jsme že se někomu podařilo uzdravit se těhotenstvím tak jsme to riskli a připravili jsme se i na tu špatnou verzi že budu stále nemocná…ale zřejmě změna hormonů a všeho mě vyléčila…
tak ti přeju hodně síly a trpělivosti!!!!

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
10.4.12 18:13

Těhotenství s Chronickým únavovým stavem

Vliv těhotenství na CFS / ME

  • Matky s CFS / ME potřebují zvláštní odpočinek během těhotenství a některé mohou potřebovat klid na lůžku po většinu času.
  • Existuje teoretická možnost, že virus, který by mohl způsobit CFS / ME, by mohl být přenesen na plod během těhotenství či porodu nebo během kojení.
  • Nedávný průzkum ukázal, že u 5% dětí matek s CFS / ME se také vyvinula nemoc.
  • Polovině postižených dětí se vyvinula nemoc v dospělosti, a 42% dětí se zotavila.
  • CFS / ME se obvykle neprojevuje u kojenců a dětí do věku pěti let.
  • Těhotenství není doporučeno v prvních fázích CFS / ME, kdy žena je velmi nemocná a diagnóza může být nejistá.
  • Mnoho CFS / ME pacienti mají problémy, které snižují plodnost, jako je nepravidelná menstruace, endometrióza, nebo nedostatek libida.
  • Neplodnost může být vyšší než u zdravých párů.
  • Potrat v prvním trimestru se vyskytuje u 10% až 20% těhotenství.
  • Pokud má také fibromyalgii s CFS / ME bolest může být pociťována jako intenzivnější, než je obvyklé.
  • Mnoho žen s CFS / ME jsou vyčerpány porodem a musí zůstat v nemocnici déle než obvykle.
  • Poporodní deprese je dva až třikrát častější u CFS / ME pacientů než u zdravých matek.
  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
concetta
10.4.12 18:33

Chtela bych se zeptat tech s pozitivnim EB (myslite tim Ebstein Barr, ze ano?) virem: chapu to spravne, ze ten EB pokud je aktivni, tak to znamena mononukleozu, ale pokud ho clovek uz jednou dostal, tak v tele zustava na porad a muze davat urcite potize i kdyz je v tu chvili neaktivni? Asi jsem to nevyjadrila dost jasne, ale ziji v zahranici a testy na EB mi vychazeji tak, ze jsem ho mela v minulosti, ale nemam ho ted aktivni. Chtela bych se zeptat, jestli je to tak, ze ten EB, ktery zustane v krvi (a ktery pry ma vetsina populace) muze davat problemy (prave jako unava, bolest kloubu) i kdyz neni prave aktivni. Zdejsi lekari mi nejsou schopni dat na toto odpoved, a ja bych rada vedela, jesli me potize muzou byt zpusobeny prave timto. dekuji moc za odpoved.

  • Citovat
  • Nahlásit
10.4.12 19:03

EBV

Ano, EBV dokáže napáchat nevratné škody. Máte Chronický únavový stav nebo Fibromyalgii?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
3871
10.4.12 19:10

@masozravka Taky se mi to tak jeví, a u mě se to projevovalo zrovna tak. Pořád bych chrněla. :|

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
6.3.13 10:47

Symptomy CFS/ME

Znaky a symptomy CFS / ME jsou nespočetné, příliš rozmanité na rozepisování a právě tak na kategorizaci.

Dr. Katrina Bernu, klinická psycholožka, která onemocněla CFS / ME v roce 1984 sestavila seznam symptomů, spolu s jejich frekvencí v populaci CFS / ME. Tyto procenta jsou založeny na informacích udávaných doktory Bell, Cheney, Fudenberg, Goldstein, Jessop, Komaroff, Peterson a dvěma studiemi (Kansas City a Phoenix).

Obecné nebo fyzické symptomy:

Únava často spojena s neosvěžujícím spánkem, běžně zhoršená po námaze 95-100%
Nauzea (nutkání na zvracení) 60-90%
Syndrom dráždivého tračníku (průjmy, nauzea, plynatost, bolesti břicha) 50-90%
Chronické bolesti krku 50-90%
Horečky / zimnice / pocení / časté pocity horka 60-95%
Bolesti svalů a kloubů, bolesti krku 65-95%
Problémy s močovým měchýřem, prostatou, časté močení 20-95%
Nízký krevní tlak 86%
Opakované nemoci a infekce 70-85%
Nevolnost, malátnost 80%
Nesnášenlivost tepla / chladu 75-80%
Bolestivé a / nebo nateklé lymfatické uzliny 50-80%
Systematické kvasinkové / plísňové infekce 30-80%
Plísňová onemocnění kůže a nehtů 71%
Přibrání na váze 50-70%
Zhoršení PMS (premensturačný syndrom) 70%
Otoky, zadržování vody 55-70%
Krátký dech, dušnost 30-70%
Podprůměrná tělesná teplota 65%
Závažné alergie 40-60%
Citlivost na léky, inhalace, vůně a jídlo 25-65%
Potíže s polykáním 55-60%
Bušení srdce 40-60%
Bolesti dutin 56%
Návaly nebo rudnutí obličeje 35-45%
Bolesti na hrudi 20-35%
Vypadávání vlasů 20-35%
Bolesti očí 30%
Tlak na spodku lebky 30%
Ztráta váhy 20-30%
Sklon k snadnému vytváření modřin 25%
Zvracení 20%

Ostatní symptomy:

endometrióza, sucho v ústech a očí, tlak za očima, časté záněty ran, nemoci dásní, bolesti zubů, vypadávání zubů, problémy zubní dřeně, kašel, TMJ syndrom, prolaps mitrální chlopně, syndrom karpálního tunelu, vážné poruchy srdečního rytmu, syndrom hruškovitého svalů ( je uložen pod hyžďovými svaly) způsobující ischias, impotence, zánět štítné žlázy, hypoglykémie nebo hypoglykémii podobné symptomy, otok nosních průchodů.

Neurologické symptomy / symptomy spojené s CFS

Zmatenost, neschopnost jasně myslet 75-100%
Nedostatečná koncentrace pozornosti 70-100%
Poruchy spánku (nespavost, neosvěžující spánek, neobvyklé noční můry 65-100%
Slabost svalů 85-95%
Bolesti hlavy 75-95%
Problémy s pamětí (zvlášť s krátkodobou) 80-90%
Citlivost na světlo 65-90%
Nerovnováha, prostorová dezorientace, motání hlavy, závratě 60-90%
Omámenost, pocit na omdlení 75-85%
Tiky ve svalech, mimovolní pohyby 55-80%
Afázie a / nebo dyskalkulie 75-80%
Intolerance alkoholu 45-75%
Záchvatům podobné epizody 70% (záchvaty 2%)
Problémy s koordinací pohybů / neobratnost 60%
Parestézie 25-60%
Poruchy vidění (řezání, rozmazané vidění, „sklivcové vločky“) 45-55%
Epizodické hyperventilace 40-45%
Mdloby nebo výpadky (zatmnění) 40%
Zvláštní chuť v ústech (hořká, kovová) 25%
Dočasná paralýza po spánku 20%
Bolesti uší 20%
Ostatní uváděné symptomy: snížené libido, halucinace, změna chutě, vůně, porozumění, zvonění v uších.

Emocionální a psychické symptomy:

Úzkost 70-90%
Změny nálad, nadměrná dráždivost, přehnané reakce 70-90%
Deprese 65-90%
Osobnostní změny 55-75%
Záchvaty paniky 30-40%

Dr. Bernu poznamenal, že tyto počty představují rozpětí procento vyjádřeného zastoupení symptomů uváděných v různých studiích.

Ve většině případů jen 1/3 až 1/5 ze symptomů se vyskytuje po celou dobu. Dr. Berne ve studii skupiny pacientů z Phoenixu, uvádí například, že při sestavování seznamů, byl indikován průměrný počet symptomů, které pacienti udávali po celou dobu - v průměru 11 symptomů a průměrný celkový počet symptomů vyskytujících se občas - 18,6 symptomů.

Více zde: http://fibromyalgik.webnode.cz/…tomy-cfs-me/

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
585
28.12.13 12:54

Mám Chronický unavový syndrom už delší dobu.Byla sem letos v létě na imulogii a tam mi bylo z jištěno z krve že sem prodělala virus EB a taky chlamydie na to mi dr.dala nějaké ATB na přelečení…Momentálně přežívám 8o mám dvě malé děti a jsem tak hrozně unavená to je hrozný. Brní mě a palí tělo. Pořád mám hrozně unavené očí že stěží koukám. Bolej mě kosti a klouby..Do všeho se musim nutit. Jenom bych polehávala. Jsem taková unuděná, bez energie. Nevíte co na to pomáhá…na další kontrolu k dr.jdu až v dubnu :,( to nevim jak zvládnu..

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
4478
28.12.13 13:41

@mikoy Unavu muze zpusobovat i nedostatek zeleza. Nechala bych si vysetrit i stitnou zlazu…

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
585
28.12.13 15:02

Na štítnou žlázu mi odebíral krev a říkal že je v pořádku. Byla sem už u obvodního lékaře 2 krát stim že mám přetrvávající unavu a on mi řekl že si mam počkat až vysvytne sluníčko a že se mi ulevý 8o 8o 8o vubec se semnou o tom dál nebavil

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat