Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, ráda bych tady trošku vyventilovala svojí aktuální frustraci a zároveň se zeptala těch z Vás, kteří využíváte služeb chůvy na nějaký standart, resp. to, co chůva v rámci svojí práce dělá a co nedělá.
Máme přes rok paní, která hlídá 1-2× týdně, někdy dopoledne, někdy celý den. Je to paní, co má tři děti a chůvu dělá jako svoji hlavní práci. K dceři se chová moc hezky, přijde mi rozumná, umí ji uspat, což je někdy problém, celkově je docela spolehlivá, je ochotná vyjít vstříc a zkusit třeba přehodit hlídání, když to potřebuji nad rámec standartních domluvených dnů. Taky oceňuju, že hlídala, když byla dcera nemocná.
Co mi ale silně vadí je to, že má tendence si práci dost usnadňovat a tak nějak plíživě flákat. Často se stává, že přijdu a dcera je dlouho nepřebalená, někdy má ve 12 tu stejnou plenku od rána (jejda, zrovna jsme chtěli jít přebalit, no tak teď půjdeš s maminkou). Když byli zrovna dopoledne doma, tak byla několik hodin puštěná televize (paní neví, že můžu vidět do historie). Když jsou venku, tak často někam jedou skoro hodinu autobusem, takže malá půl dopoledne prosedí přivázaná v kočárku a kouká z okna. Taky často jezdí pozdě. Co ve mě ale rezonuje poslední měsíc je to, že když přijdu domů, je to tu jak kdyby vybouchla bomba. Hračky po celém bytě, tři druhy kostiček rozsypaný ve všech místnostech. Na stole hrnky od kafe a čaje, kelímky od jogurtu co si přinesla, nádobí od oběda. Není sice domluva na nějakém úklidu, ale přijde mi že úklid hraček tak nějak spadá do péče o dítě, já to s dcerou dělám. A úklid po sobě samém považuji za samozřejmost, není to návštěva.
Přiznám se že dost bilancuju, jestli to ještě můžu považovat za službu, za kterou chci dávat podstatnou část svých příjmů nebo jestli se neporozhlédnout po někom jiném. Líbilo by se mi, kdyby se prostě v tom čase, kdy je placená, dceři věnovala a kdybych nechodila domů, kde musím hodinu uklízet. Ale nebude to stejný? Jakej je vlastně standart toho, co dělá běžně chůva? Jak to máte u vás?
Jinak výše uvedené výhrady jsem jí párkrát říkala, ale je taková dost splachovací, odkývá, ale stejně si to dělá po svém.
@Luthienne píše:
Ahoj, ráda bych tady trošku vyventilovala svojí aktuální frustraci a zároveň se zeptala těch z Vás, kteří využíváte služeb chůvy na nějaký standart, resp. to, co chůva v rámci svojí práce dělá a co nedělá.
Máme přes rok paní, která hlídá 1-2× týdně, někdy dopoledne, někdy celý den. Je to paní, co má tři děti a chůvu dělá jako svoji hlavní práci. K dceři se chová moc hezky, přijde mi rozumná, umí ji uspat, což je někdy problém, celkově je docela spolehlivá, je ochotná vyjít vstříc a zkusit třeba přehodit hlídání, když to potřebuji nad rámec standartních domluvených dnů. Taky oceňuju, že hlídala, když byla dcera nemocná.
Co mi ale silně vadí je to, že má tendence si práci dost usnadňovat a tak nějak plíživě flákat. Často se stává, že přijdu a dcera je dlouho nepřebalená, někdy má ve 12 tu stejnou plenku od rána (jejda, zrovna jsme chtěli jít přebalit, no tak teď půjdeš s maminkou). Když byli zrovna dopoledne doma, tak byla několik hodin puštěná televize (paní neví, že můžu vidět do historie). Když jsou venku, tak často někam jedou skoro hodinu autobusem, takže malá půl dopoledne prosedí přivázaná v kočárku a kouká z okna. Taky často jezdí pozdě. Co ve mě ale rezonuje poslední měsíc je to, že když přijdu domů, je to tu jak kdyby vybouchla bomba. Hračky po celém bytě, tři druhy kostiček rozsypaný ve všech místnostech. Na stole hrnky od kafe a čaje, kelímky od jogurtu co si přinesla, nádobí od oběda. Není sice domluva na nějakém úklidu, ale přijde mi že úklid hraček tak nějak spadá do péče o dítě, já to s dcerou dělám. A úklid po sobě samém považuji za samozřejmost, není to návštěva.
Přiznám se že dost bilancuju, jestli to ještě můžu považovat za službu, za kterou chci dávat podstatnou část svých příjmů nebo jestli se neporozhlédnout po někom jiném. Líbilo by se mi, kdyby se prostě v tom čase, kdy je placená, dceři věnovala a kdybych nechodila domů, kde musím hodinu uklízet. Ale nebude to stejný? Jakej je vlastně standart toho, co dělá běžně chůva? Jak to máte u vás?
Jinak výše uvedené výhrady jsem jí párkrát říkala, ale je taková dost splachovací, odkývá, ale stejně si to dělá po svém.
Chuvu jsem nikdy nemela, ale beru podle sebe. Tak neuklidit hrnky posobe je mimo, to pozdni vymenovani plen by me taky stvalo, ale je k uvaze zda ti to stoji
za to shanet jinou, kdyz si tato s dcerkou ladi, coz nemusi byt samozrejmost ![]()
Vymena plen a tv - rázně bych ji upozornila aby se to uz nestavalo. Ty ji za to platíš, nedela to zdarma.
Televize by mi vadila hodně, stejná plína taky, bordel taky, paní bych vyměnila. My chůvu měli a byla úžasná. Ona se spíše ještě snažila pomáhat s úklidem a pořád se ptala, jestli nepotřebuji pomoct. Když odcházela, tak hračky byli srovnané snad ještě podle velikosti, když uspávala, postel srovnaná mnohem lépe, než to dělám já. Později jsme se domluvili i na úklidu - a ona to ze své iniciativy taky často dělala i s dítětem (vyluxovat, setřít). Byla to naše jediná chůva, pak jsme se odstěhovali a do teď se raz za čas ptá, co je nového u syna. On ji miloval snad víc než babičky. Neviděl ji už půl roku a pořád o ní mluví. Jenom byla taková pasivnější venku - trochu při těle a ráda si někde sedla a syn kroužil kolem ní. To mi nevadilo, protože ho uměla zaujmout.
Skoro jako by si popisovala můj běžny den, akorát mám doma ty satany tři.
Jako je to 1-2× tydne. Asi bych to nějak extra neřešila, nachystala bych ji plinku někam pod nos a to nádobí ji teda upozornila ať si po sobě laskavě uklizi.
A jakou ma hodinovku? Jako hlidacka nebo jako chuva?
Tv a pleny by pro me byly duvod pro zmenu. Tv bych akceptovala jen pri nemoci.
Neuklizeni hracek a vylety daleko jste meli vyjasnit hned na zacatku, ale taky by se mi to nelibilo.
Tu televizi bych hodně rychle zatrhla, plinku by taky měla alespoň jednou denně vyměnit a aby dítě strávilo dvě hodiny denně cestováním by se mi taky nelíbilo. Jen ten bordel by mi nevadil.
Dřív jsem takto taky chodila hlídat do rodin
a tohle bych si nedovolila, TV jsem si pustila jen pokud dítě spalo, jinak jsem se věnovala pouze jemu, to znm. četla jsem mu knížky, stavěli jsme kostky, puzzle apod. a když to jen trochu šlo, byli jsme venku na hřišti, u řeky apod. Když jsem jela někam autobusem, tak vždy se souhlasem rodičů a bylo to zpestření pro to dítě. Taky jsem průběžně na výletech fotila, aby rodiče věděli co děláme apod. Jinak domácnost jsem předávala ve stejným stavu jako byla předtím, někdy i v lepším (pouklizený dětský pokojíček). Nikdy jsem žádnou stížnost neměla. Klidně bych se poohledla po jiné chůvě, vyzkoušela ji a pak se rozhodla
Ja jsem taky chtela chuvu, ktera by fungovala alespon jako ja (tzn. alespon nic moc) a nesehnala. Uvarit detem těstoviny (hole) = problem. O ostatnim nemluve. Mozna jsem platila malo.
Tak v tomto případě jsi jakoby její „nadřízená“, tak jí musíš jasně a srozumitelně dát najevo, co za své peníze očekáváš. Pokud jsi dosud byla na ní hodná, tak samozřejmě zkouší posouvat hranice, co si ještě může dovolit. ![]()
@Fee-bee to sice ano, ale zajímá mě, jestli to není tak trochu standart. Já zas člověka, co mi hlídá dítě, nechci pérovat jako nějakýho línýho bulharskýho zedníka. Jednak ty věci často nezkontroluju, jednak ji platím skoro to, co sama vydělám. Zvažuju, že ji vyměním, ale mám strach aby to nebylo z bláta do louže..
@Online jenže ono právě vyzkoušet a pak se rozhodnout je problém. Dítě si zvyká a taky u nás to bylo takový pozvolný. Nejdřív vše ok, posílala fotky, upadat to začlo na podzim, kdy už nešlo být celý den venku. A taky ne pokaždé. Je to těžký se nějak vymezit, protože to není vždy černobílý.
@MP Evik jak říkám, není to vždy a stalo se to tak pozvolna. Zas je mi dost proti srsti cepovat ji jak malýho haranta. A taky ona je dost splachovací, něco mi odkejvá a pak si jede svoje.
Já dávám dceru do školičky firemní, kde má chůva jen ji a jednoho staršího chlapečka, takže situace trochu jiná, ale - TV tam ani nemají, plínku má vždy vzorně přebalenou (poznala bych kdyby ji nechala v jedné a přebalila až než přijdu, malá se hned oprudí), ven chodí pěšky, s kočárkem málokdy, jsem nadmíru spokojená. To co popisuješ by mi vadilo hodně. Kdyby šlo o nádobí a hračky a jinak byla skvělá, tak budiž, ale TV, plena a dlouhé jízdy busem by mi vadily hodně.