Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky prosím o radu. Mám 16m dcerku, od 12m sama chodí, co chodí spíš pořád běhá, chvilkju neposedí. V poslední době se doma staví na špičky a chodí na špičkách (občas). Tak nevím co s tím, aby se neničila klentba a stavba nožičky? Holky poraďte nemáte někdo podobnou zkušenost???? Mám kamarádku a její dcerka ve 4letech chodí jen po špičkách, tak už museli začít chodit k ortopedovi a na cvičení. Díky
Zuzík+Anička
Ahoj,
dcera (17m) mi to teď taky začala dělat. Na doma jsem jí koupila klasický bačkory, předtím měla sandálky, ve kterých mi to nedělala. Takže už je mám zase objednaný a jsem zvědavá, jeslti je to botama nebo není. Jinak budu taky ráda za radu, co jinýho s tím.
Pokud to nedela porad, tak neni potreba panikarit. V sandalkach to opravdu moc dobre nejde, takze pri nejhorsim to lze tak resit. Ono v tomto veku je to slozite. Deti poznavaji samy sebe a kdyz objevi chuzi na spickach, tak je to moc bavi. Je to ale jen obdobi a zase to prejde. Problem je, kdyz tak dite chodi porad, to uz je potom na rehabilitaci.
Terik
ahoj,
a neni to jen momentalni vystrelek?
Jestli se normalne naucila chodit,normalne beha a chodi uz bez pomoci a ted najednou zacla po spickach,tak bych to tak tipla..
Nas maly mel takovych uletu nekolik a to presne kolem toho veku,jak pises…chodil po spickach,po zadu (a to fakt treba pul dne),pak krok-sum-krok,pak jakoby soupal spickama po ceste..
vzdycky na neco prisel a pak byl z toho cely stastny,ze umi zase neco noveho (obyc. chuze uz byla nuda)…tak ho to treba 2-3tydny drzelo a pak se to zase ustalilo do normalu…(hlavne ale na to neupozornuj,protoze to pak bude treba delat schvalne,kdyz zjisti,ze tim pritahne tvou pozornost…a kde neni herec,neni divadlo…)
asi bych to nechala tak,ze to vysumi…ortopedicka porucha by asi vypadala jinak a hlavne by se projevila uz pri uceni chuze…
Jana
Malej teď taky tak chodí, ale myslím, že to přejde samo, zatím to nijak neřeším. Ale je tu jeden klučina, kterej takto chodí už téměř rok. Vlastně co začal chodit.
Taky si myslím že jen zkouší co se dá na nožkách dělat. Jinak co začala chodit tak vždycky normálně a v pohodě,takže asi zkouší nové věcí.
My máme na doma bačkůrky od začátku co začala chodit, takže obuví si myslím že to nebude. Je pravda že venku to v zimních botech taky zkouší,ale to jí vůbec nejde. Tak jo díky moc všem.
Zuzík+Anička
Náš Honzík když je bosky tak chodí jenom po špičkách, když má bačkůrky tak chodí normálně. Te´d nevím jestli to může mít pak vliv třeba na klenbu. Manžel chodí tak trochu po špičkách taky. Když na to myslí tak jde normálně, ale když zapomene, tak našlapuje přes špičky.