Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Taky to mohl špatně přečíst, jestli to bylo psaný rukou. Někteří doktoři fakt píšou hieroglyfama. Dodnes si pamatuju, jak kolegyně vydala místo Dostinexu Postinor. Já bych to taky tak přečetla. ![]()
@Pudloslava - to ne.. Podle mě tohle je automatické.. Nevím, jak je to nastaveno v lékárnách, ale podle mého názoru, když si někdo stěžuje, tak se to řeší podobně jako kdekoliv jinde.. těžko říct
Já si lékařů i lékárníků velice vážím (u nás v maxovi jsou velice ochotní a vždy poradí), ale když člověk udělá v zaměstnání chybu..Já bych netrvala na potrestání, ale na omluvě určitě..
No nic, jdu se chystat s malou k lékaři ![]()
A co se týká toho vytrestání lékařů chybou - trochu drsný příklad. Můj chlapeček zemřel na né moc obvyklou diagnozu - přišli na to pozdě..2 dny před zjištěním, co se děje, byl neklidný a oni tomu nepřikládali váhu - těžko říct, jestli už cítil, co se děje..Nicméně ví, že o rok a půl později bojuje jiný chlapeček s tím samým a vyhrává ten boj.. A mě to trochu utěšuje v bolesti ze ztráty.. Že to více hlídají, že třeba ta smrt nebyla zbytečná..
Taky je možné, že už si to vyříkali lékařka s lékárníkem, tak to považoval za vyřešené. Lékařka mohla říct, že je výměna léku zajištěna a pacientka informována.
zakl. - a ten Ciplox jste tedy dostali? Máte nový recept?
@Králičice s omluvama je to ale pofiderni - ono kdyz se jden omluvi, bere to postizeny bohuzel casto jako priznani viny a vyburcuje ho to jeste k vetsimu stihani, podani zaloby a podobne. Malokdy by to prave omluvou skoncilo. „A oni si mysli, ze se nam omluvi a tim se to vyresi? tak to teda ne“ Bohuzel. V tomto pripade je tedy pochybeni zrejme, zase lekarna asi na ne nema kontakt, aby jim volala.
chlapecka je mi moc lito, co to bylo? Je teda otazka, jestli by vcasna diagnoza zachranila zivot, koukam, ze byli hodne nedonoseni. S tim, ze pak se na to casteji mysli, mas pravdu. Naopak se pak zase ta diagnoza vidi na kazdem a hodne se proinvestuje do zbytecne diagnostiky - coz asi nevadi, jen to zas nekdy rodice tech zbytecne diagnostikovanych blbe nesou (a zase mu berou krev uplne zbytecne)… libi se mi tvuj pristup, zda se, ze necitis zast, jakkoli u matky bych ji povazovala za omluvitelnou (stejne tak chapu, ze zakladatelka by to tam nejradeji vymlatila basebalovou palkou)
@Pudloslava - jednalo se o NEC (Nekrotizující enterokolitida)..Tvrdili mi, že ten průběh byl hodně rychlý. Od toho, když si všimli, že není OK do úmrtí cca 30 hodin. Snažili se o operaci, když zjistili, že by nepomohla, léky na bolest a já se měla čas rozloučit.
A těžko cítit zášť k lidem, kteří mi zachránili druhé děťátko - a přitom by stačila jediná chyba v nastavení inkubátoru a malá by mi tu nemusela běhat a zlobit mě ![]()
@Fíková píše:
Taky to mohl špatně přečíst, jestli to bylo psaný rukou. Někteří doktoři fakt píšou hieroglyfama. Dodnes si pamatuju, jak kolegyně vydala místo Dostinexu Postinor. Já bych to taky tak přečetla.
psala ze to bylo psane na pocitaci ci stroji citelne.
Dekuji vsem za prispevky, odpoledne se tam chci stavit, pak napisu co bylo. Novy recept mi doktorka napsala a byla tak hodna, ze i odvezla do jine lekarny, protoze v teto, kde se to stalo, ten ciplox nemaji. Taky me napadlo, ze mi proste dal jiny lek, protoze ten predepsany nemel a chtel penize ![]()
@ivculka píše:
Dekuji vsem za prispevky, odpoledne se tam chci stavit, pak napisu co bylo. Novy recept mi doktorka napsala a byla tak hodna, ze i odvezla do jine lekarny, protoze v teto, kde se to stalo, ten ciplox nemaji. Taky me napadlo, ze mi proste dal jiny lek, protoze ten predepsany nemel a chtel penize
Toto je opravdu hloupost, tak to v lékárně nechodí, ani těch řetězcivých, kde se honí za ziskem
. Prostě udělal chybu, nic jiného za tím nehledej. Lidé jsou omylní, když je v lékárně frmol, tak se to prostě někdy stane.
Tak jsem tam byla a jestli jsem si myslela, že se omluví a bude si sypat hlavu popelem, spletla jsem se…začal mektat něco jako my jsme se spletli a ono se stalo…je mi z toho smutno ![]()
@ivculka píše:
Tak jsem tam byla a jestli jsem si myslela, že se omluví a bude si sypat hlavu popelem, spletla jsem se…začal mektat něco jako my jsme se spletli a ono se stalo…je mi z toho smutno
no tak to je teda jednání jak pojď si pro ránu ![]()
Necetla jsem diskuzi, muzu se opakovat, ale samozrejmosti je omluva, vymena. Nejpozdeji by se na to melo prijit pri tzv. retaxu, kdy oko jineho cloveka kontroluje a srovnava recept s vydanym lekem. Povinnost kontrolovat vydany pripravek s receptem samozrejme neni na pacientovi, ale lekarnikovi…
jeste dodam, ze samozrejmosti je financni vyrovnani se: lekarnik vrati pacientovi penize, pokud byl spatne vydany lek drazsi doplatkem
jit pro novy recept netreba: spatne vydany lek jde na vrub lekarny, ne pojistovny
jinak potrestani zalezi na zamestnavateli, vetsinou zadne neni, samotna chyba je dostatecnym trestem, samo zalezi, zda nechybuje pracovnik prilis casto apod, to se pak asi resi…