Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojte holky
já po vysazení HA nedostala ms a tak jsem stále pod nejakýma hormonama a tak nemám ani ovulace. muj manžel má špatný spermiogram je na hranici plodnosti s neplodností a o mimčo se snažíme už 1,5 roku. chystáme se na doporučení příští měsíc do Varu do centra k prof. Zechovi. prosím pište zkušenosti s tmto centrem i ti co se tam chystají
těším se ![]()
Co bys chtěla vědět? Mám s nimi hojné zkušenosti, dokonce jejich hlavní gynekolog je mým gynekologem i normálně, nejlepší doktor, co znám.
No půjdu am příští měsíc, tak jsem chtěla vědět co nás tam čeká a jak se chovají k lidem a zkušenosti o tom, že mají opravdu snahu aby mimi vyšlo. no a také mě zajímá jestli mají velkou uspěšnost? děsí mě prostě co mě tam čeká!
Úspěšnost mají všichni stejnou, nevěřím, že to ovlivní nějaký postup v centru, je to prostě o štěstí a náhodě.¨
Jejich chování je perfektní a milé, všech do jednoho, včichni usměvaví, milí, ochotní, je to tam takové, jak by to napsala, dýchá tam na mě klid a betpečí, takové milé, takže jejich přístupu a chování se nemusíš bát, fakt jsou tam všichni hodní. Já nemusela jednu sestru, od pohledu, přišla mi nemilá, chladná, byl to jen můj subjektivní pocit, nakonec ona mi paradoxně nejvíc pomohla. Malimánek je můj gynekolog, to je zlato nejvězší, tak milého hodného doktora, aby jeden pohledal, já tam chodila i celé těhotenství na běžné kontroly k němu, všichni vždy milí a perfektní. Prostředí taky parádní.
Co se týče toho, co tě čeká, vůbec neměj strach, já se naopak těšila a radovala, že se už něco děje, vstupní phovor, řeknou, co vás čeká a nemine, udělají rozbory, vstupní prohlídku, řeknou, co a jak, pokud budete před tím tak 3 dny bez sexu, manžel hned může dát sperma na spermiogram.
Fakt se neboj, není to ani nijak nepříjemné, tím, jak jsou všichni milí, budeš se cítit dobře.
Když bys chtěla cokoliv konkrétního, tak klidně piš, nechám si tě v oblíbených diskizích.
Ahoj,
byli jsme tam taky, a pristup skvely. Pokud mas nejake dotazy, klidne pisni. ![]()
Holky moc děkuji jste zlatý. můj muž má spermiogram už za sebou u mého gynekologa a už mám veškeré stěry za sebou a zítra jdem na krev a po MS budem dělat hormonální profil a pak se budu objednávat. za jak dlouho po objednání se tam asi tak dostanem do měsíce? jak dlouho trvají vyšetření od nich než se začne něco dít? vím, že to jde říct těžko, ale aspon jak jste to měli vy? objednávat se budu asi na konci července čekám totiž na mrchu kuli tomu hormonálnímu profilu, abych měla všechny papíry ok.
Já ti nevím, ale myslím, že zavolej hned zítra, objednání je rychlé, oni už si udělají hormonální profil svůj, myslím, že budou chtít svá vyšetření, ikdyž jestli ten spermiogram není starý
nevím, to ti nepovím, on tím, že Malimánek je můj gynekolog, tak si vlastně všechno dělal sám hned. Jinak to jde celkem rychle, jestliže jste rozhodnuti, že jdete hned do IVF, jde to šup šup. Mně dělali hormonální profil, manžel spermiogram, čekalo se na výsledky, ty byly rychle, pak konzultace, kde bylo jasné IVF, ultrazvuková kontrola, my se hned rozhodli, že do IVF jo, poslal se hned žádost na pojišťovnu, pojišťovna to schválila snad do 14-ti dnů, mezitím dorazila menstruace, takže jsme vyzvedli léky a začalo se. Pravděpodobně pojedeš dlouhý protokol, takže vlastně někde kolem 20.DC začneš píchat injekce, které vyřadí tvůj cyklus z provozu, přeruší tvoje vlastní hospodaření s hormony, zhruba do týdne se dostaví menstruace, a pak se k tomu píchají injekce už hormonů, které stimulují vaječníky, to je rúzně dlouhé většinou 12-14dnů, pak je odběr, oplodnění a za 5 dnů jsou zpět. Takže v podstatě, když to dobře jde, tak za dva měsíce už je máš broučky v sobě. Já bych nečekala na menstruaci a výskdej´ky a už bych se normálně objednala hned.
Víš můj muž byl na spermiogramu je to 14dní no objednám se jak to tak vypadá příští týden. dnes jsem to díky hormonum dostala. no my nevíme jestli budem moct na IVF když nemám menses a ani ovulace a muj muž má jen 60% živých a s toho 60% líných takže je sotva plodný! takže nevíme jestli nebudem muset rovnou na umělý oplodnění. iVF stojí tak asi 2500kč až 3000kč a umělé tak asi 25000kč až 30000Kč že? tak si udělá své vyšetření to nevadí, ale budu mít v ruce papíry od začátku léčby co jsem jí podstoupila tak bude o všem vědět. chtěla bych do prosince mít za sebou aspoň jeden pokus. no díky vám jsme se na pevno rozhodli jít tam a i díky setřence která tam šla a taky nad míru spokojená ![]()
a také měla velký problémi se spermiogramem a šly hned do umělého a za dva měsíce už čekali drobečka ![]()
jak se to podařilo vám? přes IVF nebo umělým oplodněním?
My podstoupili vysetreni s vysledkem, ze by bylo vhodne IVF, nez jsme se tam dostali, otehotnela jsem prirozene.
Umele oplodneni a IVF je jedno a to same ![]()
Drzim palce, at se zadari.
IVF je umělé in vitro fertilizace. asi myslíš IUI, pokud nemáš ovulaci, tak IUI intrauterinní inseminace, je bezpředmětná.
Je už to tedy víc jak rok, možná mezitím změnili ceník, ale komplet IVF, včetně ICSI, PK a AH stálo 15.000,– plus jsem si hradila 5000,– injekce.
Díky holky. no jsem na to zvědavá! dáváte mi naději a začínám se tam i těšit, že bych vážně mohla mít mimčo. nám řekl muj gynekolog, že nám nejspíš budou rovnou připravovat na umělý, že u nás nejspíš jiná možnost není.
Jasně, že bys mohla mít mimčo
já, když už se rozhodla, že p§jdu do CARu, tak jsem se začala těšit, že se bude něco dít, chtěla jsem, aby to šlo rychle. Čekala jsem tolik let, na první sedm na druhou skoro 5, mám holky od sebe 5let, 5měsíců a 5dnů
a snažit jsme se opět začali hned po šestinedělí s první. A nakonec mám dvě a já jsem byla fakt beznadějný případ. Bez ovulace to nejde a když je ještě špatný spermio
![]()
Hele, fyzicky je to fakt v pohodě, já jsem cimprlich, rozhodí mě i odběr krve, ale tohle bylo nějak jiný, mělo to cíl, injekce do břicha úplně v pohodě, všechno úplně v pohodě, těšila jsem se na každý den, krůřek po krůčku, ten pocit, že teď už je naděje, ten byl parádní. Blbé je na tom ten stres a strach, jestli dorostou a dozrají vajíčka, jestli se oplodní, jestli se budou vyvíjet jak mají, pak po transferu, jestli se uchytí, to je psychicy děs. Doporučuju zapojit se do jakékoliv fungující diskuze o právě podnikáme IVF, všechny jsme tam byly na jedné lodi, všechny podstupovaly jedno a to samé, nikdo jiný nemůže pochopit ten strach a ty pocity při IVF, nikda, ani manžel, jen ty holky na té diskuzi, nikdy jsme se neviděli, strávily jsme spolu hodně času a neuvěřitelně jsme si pomáhaly, jako psychická podpora, vždycky ochotně se vzal nováček, ne jako na jiných rozběhlých diskuzích a díky té naší diskuzi tenkrát jsem to všechno zvládla, 100× jsem mohla napsat, že mám strach o to a to a 100y se mi dostalo uklidnění a povzbuzení. Tak jak vás poženou k IVF, projeď to tu a najdi si nějakou takovou, to ti pomůže. A neboj, těš se, je to krok k tomu zázraku
![]()
Moc děkuju já mám strach už ted, že to na poprvý nevyjde a já na podruhý už budu mít strach
tobě to vyšlo na poprvé? no já mám spíš strach až ho budu mít v sobě to oplodněné vajíčko a abych ho udržela tech 14dní než budu testit, aby tam byly ty dve carky! dělám blbou práci v obchodě kde kolikrát skládám zboží a břichem se opírám o studený pult. takže i s tohoto mám strach já asi snad ze všeho
a už vůbec si nedokážu představit jak si budu mít píchat sama injekce!
Ne, nám to bohužel pře všechnu snahu nevyšlo nikdy při umělém, mám obě nakonec nějak zázrakem přirozeně, nikdo nechápe jak, protože před tímhle posledním těhotenstvím s Kamkou jsem prodělala ještě ke všemu mimoděložní, málem už mě nezachránili, a mám jen levý vejcovod a pravý vaječník, otěhotněla jsem v průběhu šestinedělí po tom mimoděložním z jednoho opatrného sexu, takže naše dítě, narodilo se na Vánoce, je fakt zázrak. Ale za tu dobu znám soustu holke, co otěhotněly hned napoprvé, nebo třeba bylo jen jedno vajíčko, vyvíjelo se špatně, bylo nijaké a stejně jsou z toho krásné zdravé děti.
A injekcí se neboj, vůbec, to jsou tenounké malinké jehličky, to ani necítíš, po první injekci to bude v pohodě.
A kolikrát jste umělý zkoušeli? já nák mám pořád strach, že to neudržím.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.