Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím o radu, čím nahradit bílkoviny, které jsou v mléčných výrobcích, zejména ve tvrdých sýrech, při ABKM tak, aby dítě nestrádalo. Synům dávám maso - vepř., kuřecí, hovězí - nejvíce dušené, vajíčka, luštěniny mi moc nejedí, soja se moc nedoporučuje, tak myslíte, že to stačí? Jsou hubení.
Jestli jsou hubení, chybí jim tuk. Což neznamená ládovat je bůčkem, ale zabudovat kvalitní tuk do stravy - tučné mořské ryby, a zeleninu restovat krátce na troše olee, aby se do ní vsákl (podobně, jako to dělají Vietnamci: rozpálíš pánev, nakapeš trochu kvalitního oleje, rychle zprudka orestuješ zeleninu a zaliješ ji horkou vodou/vývarem a uděláš polévku, omáčku, či jen tak posléze chrstneš na talíř jako přílohu), a pak do stravy přidávat olejnatá semena (obsahují i spoustu minerálů a např. rýže s pár různými semínky, nebo polévka zahuštěná semínky, to je moc dobré).
Semínka se dají vmichat skoro kamkoli, stačí lžička do jídla, žádné velké akce, když na to člověk není zvyklý.. a trochu povařit s jídlem, aby změkly.. ![]()
Nevím, jak jsou děti velké, ale zkus se v obchodě podívat po výrobcích šmakoun
je to výrobek z čisté vaječné bílkoviny (plus něco málo škrobu),ochucené i neutrální
u nás nejvíc frčí jejich štíhlé nudle - používámje všude tam, kde bych dala těstoviny nebo noky
zkus se po tom podívat, třeba vámto bude vyhovovat
@princeznaII šmakouna určo neeeee, je to alergen jak hrom… víc než cokoliv jiného, to bych nedala ani pětileté…zeptej se přímo mudr, ta ti řekne kde je čeho nejvíc a co může jíst, mě poradilo ovesná, pohankový a rýžový nápoj Zajíc, je to super mnamka, malému to chutná a od té doby mi začal i přibírat víc…jinak klasiku jak už psala @Sluka ![]()
@princeznaII Aha, tak ty nudle ne- alergie na mrkev a celer mame taky…
@ivodička dle meho nazoru neni - snad ho muzou lidi s nesnasenlivosti laktozy, ale ne ABKM? nebo to pletu?
@zajicovic no, sama nevím…my abkm měli…tolerovala jen nutrilon alergicare a kojení do 18 měsíců…tohle mi řekl pediatr i alergolog, že v kefiru je bilkovina natravena a malá ho skutečně tolerovala i se mohla po něm utlouct, jak jsem zkusila jogurt, okamžitě průjem, exem…dnes už tedy toleruje vše…budou ji 3 roky.
@wildcats píše:
@princeznaII šmakouna určo neeeee, je to alergen jak hrom… víc než cokoliv jiného, to bych nedala ani pětileté…zeptej se přímo mudr, ta ti řekne kde je čeho nejvíc a co může jíst, mě poradilo ovesná, pohankový a rýžový nápoj Zajíc, je to super mnamka, malému to chutná a od té doby mi začal i přibírat víc…jinak klasiku jak už psala @Sluka
vaječná bílkovina je alergen?
@ivodička aha, ja myslela, ze kefir je stejny princip jako jogurt - ale nikdy blize jsem to nezkoumala
@princeznaII je to z vaječných bílků a bílek děti do roka nesmí a do dvou by neměly, pak po hodně malých kouskách, tam je jich na celý šmakoun narvaný aspoň 20 těch bílků…navíc je to tam velkým napsaný, že je to ALERGEN