Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Cibuli prostě nenahradíš a jo je to u hodně velké části vaření problém. Minutky ok, ale jinak nic moc ![]()
Zkus si koupit menší balení sušené cibule (na vyzkoušení). Zjistila jsem u sebe, že mi vyhovuje víc. Není tak dráždivá na zažívání. Takže používám sušenou do jídel. Nebo nasekám do základu jen trošku čerstvé na ovonění a doplním sušenou. A je to ok.
Beru v Ikee velké balení sušené cibule.
Pohledej nějaké odkazy na metu nebo na fc. Alergie na cibuli, tam budou mít lidé bohaté zkušenosti jak ji nahradit nebo připravit dobré jídlo bez cibule
@Martii Nka píše: Více
No, ale když máš zakázanou cibuli, tak jiná cesta, než vařit jídla, která podle receptů cibuli nevyžadují, není. Tedy - pokud to má být chutné. Leda že bys šla cestou „šéfkuchaře“ Babici - když nemáš limetku, použij nudle. ![]()
Tak já vařím zásadně s cibulí a skoro denně, skoro pod každé maso, pod vajíčka, pod zeleninu, cibulkovou jíšku do polívky, do vývarů vyvařuji celou, klidně tři, guláše, roštěnky, omáčky, mixované smetanové omáčky, zapékaná jídla…
máme (obvykle 3 lidi) spotřebu tak kilo cibule týdně…
takže mně by se zákazem cibule totálně rozpadl jídelníček, nahradit plně nejde) částečně tou pažitkou, ale fakt si to neumím představit
ona je cibule totiž objemná a když z ní pak vymixuješ omáčky-šťávy - tak to má prostě úplně jinou chuť než bez ní…
partner říká, že ji máš zkusit spařit a až pak s ní vařit - třeba by to nejhorší obtíže zmírnilo? (dělávají to lidi třeba do br. salátu)
@Lucy75
Ale zvyklá by sis. Jsou jen řeči, že ne. My máme taky doporučení omezit. Ne vyloženě zakázat. Ale ve vlastním zájmu omezit dráždivé, výrazné koření, cibuli, česnek. Protože moje babi je onko pacient (rakovina střev). Nemusíme vařit na vodě. To je blbost. Ale nejít vyloženě proti problémům.
Léta vařím podle BT nebo Katchaby a na podobný způsob. To je vlastně ideální. Oni tam nemají v žádném receptu nic extra výrazného, dráždivého. Žádných milion položek na recept. Takže se nezatěžuje zažívání.
@Kelsey1 jasný, tak musela bych, kdyby to bylo jasně daný
já jen, že jsem holka z jm. dědiny a u nás prostě cibule-brambory-vajíčka byly tak nějak základ a vždy to bylo doma a dost se z toho vařilo (u babiček a tak)
o matce nemluvím, ta pro jistotu vařila jen v sobotu
dle hesla - starejte se sami a co si kdo uloví, to má ![]()
asi v 10 jsem měla fakt hlad a doma jako vždy totálně prázdno, jen poslední kousíček chleba, záchrana ve špajce - oranžová domácí marmeláda, hurááá
po kousnutí smolík pacholík-byla to vazelína ![]()
@Alušáček píše: Více
ale to prostě u některých jídel nejde
když třeba pod maso do guláše nedáš cibuli, tak neuvaříš guláš… budou z toho přírodní kosty.. to samé ty roštěnky a spousta dalších jídel…
mrkví to určitě nahradit nelze, částečně někam ta petržel nebo celer… do polívek třeba
@Lucy75 píše: Více
Ale samozřejmě, že jde. Měla jsem stejnou dietu a prostě to jde. Jasně, není to ideální, ale normálně se to dá uvařit i sníst.
Ty jsi prostě očividně cibulový typ, já jí mám doma minimum.
@Mariane.B
jasný, neříkám, že to nejde jíst ![]()
a máš pravdu, u nás doma cibule a česnek prostě jede… chápu, že pro někoho to až takový problém být nemusí… když nemá za spoustu let třeba najetý ty recepty a chutě, tak ok ![]()
No tak já konkrétně ji dělám bez cibule i česneku.
Sůl, pepř, oregano, trochu koření na pečené maso.
Obalím v solamylu a Udělám zprudka na másle.
Nebo peču v troubě, ale tam cibuli používám, nicméně bych to klidně udělala i bez ní a podlévala, aby se výpek udělal - stejně jako kuře.
Místo výpeků používám hodně i smetanu a nebo dělám maso naložené v medové marinádě.
Spoustu masa se dá obalit v různých těstíčkách…
Určitě se dá bez cibule skvěle uvařit a necpala bych místo ni všude mrkev, ta je hodně výrazná a musí to všechno chutnat stejně ![]()
Co to vzít jako příležitost začít vařit jinak a vařit jídla, kam se žádná cibule nedává? Jen asi bude třeba se poohlédnout po neceskych receptech.
Vypek dělá tuk z masa, ne cibule. Já tedy slyším poprvé, že by se maso peklo na cibuli.