Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Synovi je 16m, od začátku příkrmů ho krmím ve stoličce v kuchyni u stolu, kde nemáme televizi, jen hraje rádio. Poslední dobou nevydrží sedět. Když má dobrou náladu/hlad nechá si dát třeba třikrát do pusy a už vstává ve stoličce. Ustoupila jsem v tom, že může sedět na lavici u velkého stolu. Ze začátku dobrý, ale teď tam neustále stojí nebo chodí a když ho nutím sedět, dostane hysterák. Chvilku ho bavilo jíst samotného, ale to už taky nezabírá. Takže fakt každé jídlo je boj, aby něco snědl a já se nezbláznila. Bohužel u táty vidí, že při jídle kouká do mobilu a já občas taky. Včera u nás byla švagrová a aby syn něco snědl, dala mu mobil na hraní. Dnes u oběda jsem měla telefon na stole, přišla SMS, takže se rozsvítil. A syn neotevřel pusu dokud jsem mu mobil nedala. A poprvé po několika týdnech snědl celou porci naposezení. Jsem z toho nešťastná. Vážně je to takové zlo, když mu u jídla pustím TV? Jinak na ni kouká jen ráno na nočníku. Mám prostě dilema televizi a jídlo nebo žádná televize, žádné jídlo?
Ahoj, pokud chceš, aby syn nekoukal na mobil či TV u jídla, měla bys ho v průběhu jídla vypnout a o totéž poprosit manžela. Když to vidí u dospělých, přijde mu to nefér - vy můžete a on ne. To by se asi nelíbilo každému…
Pokud jíst nechce, zabavila bych ho prohlížením obrázkové knížky. Pokud to nefunguje a nechce se ti trápit se u každého jídla, pust mobil a uklidňuj se, že až bude starší, v pohodě si domluvíte jiná pravidla. V tomhle věku je to domlouvání složitější, a tak bych si to udělala na pohodu.
Dobře si rozmysli, jestli ho chceš zrovna tohle naučit. Pak se nenají bez TV nebo mobilu vůbec a bude těžké si domluvit časem jiná pravidla. Nebylo by lepší mu jít příkladem a nekoukat do toho mobilu taky? My jsme jedli zásadně spolu a bez TV a mobilu. Většinou je to v rodinách jediná chvíle, kdy jsou lidi spolu a věnují se jeden druhému a povídají, právě u jídla. Jinak časem civí do mobilu všichni. Hladem asi neumře, ne?
Ničím, když se jí, tak se jí. Nikdy jsem to tajtrlíkování kolem dětí, aby něco snědly, nebo běhání za nimi se lžičkou, nechápala. Pokud nejde vyloženě o takové to dítě, které nic nesní a neprospívá, tak nabídnout a nechceš? ok, tak si běž.
No u jídla se dítě zabaví jídlem. Když se jí, tak se prostě sedí u stolu a ji, můžeš mu u toho povídat. Dítě se musí soustředit na to jídlo. Tajtrlikovat u jídla s mobilem či hračkami vede ke špatným stravovacím navykum.
Nikdy jsem své děti nekrmila u mobilu a při společném jídle nikdo dospely necuci do mobilu. Tv nemáme. U nás když dítě jíst nechce, tak nejí. Tečka. Za dvě hodiny se pak o jídlo rádo přihlásí. Jíme vždy všichni společně. Všeobecně platí, že jakmile ji takto malé dítě samo a ostatní ne, nechce taky jíst, protože proč, když dospělí nejí? Děti napodobují.
Jídlem ho zabav jednoduché…jezte společně když jíst nechce tak ho nenut… jednoduché
Jo, je to zlo. Teď Havlíček někde říkal, že tím vytváříme dětem Pavlovův reflex. Viděla jsem to u kamarádky a teda kvetla jsem z toho, jak fedruje do dítěte rohlík, dítě absolutně netuší, co jí, jen čumí na TV. Dítě mimochodem bylo ve věku, kdy by se mělo umět najíst samo. Neumí. Jak taky, když musí civět na TV/mobil a nemá čas se věnovat tomu jídlu…
Naše dítě jedlo jedině s telefonem. Myslím příkrmy. UM ne.
Byla celkově nejedlík a byla jsem ráda, že aspoň tak do ní něco dostanu. Od cca 4 let už jí bez telefonu. Sice jedla míň, rozjedla se až teď v cca 6ti letech. A televizi, ani tablet k tomu nepotřebuje. ![]()
A nebylo ani žádné složité odbourávání, jak ti tady prorokují ostatní. ![]()
Nebyl ani žádný hysterák, když jsem po jídle dala tel pryč. A sledovala youtube. Nějaké dětské kraviny, angličtinu, barvy … Později pak pohádky ![]()
Rozhodne bych dite u jidla nicim nebavila. My si takto na cas nabehli s nejstarsi nejedlici, a bylo to leda horsi. A co teprve to odnaucovani. Nastesti nam velice rychle docvaklo, ze je to cesta do pekel a zadne reseni. Nechce jist, at neji, dnes uz bych nenutila ani znovu nezacinala projekt „Moje dite bude jist!“ ![]()
@Šmoulice Zalezi, no. Pokud takto hbite dite odmita otevrit usta pri odepreni telefonu, tak to zavani prusvihem.
U nás při jídle jíme. Moje zkušenost je, že pokud dítě u jídla řve nebo dělá blbosti a nejí, tak nemá hlad. Pomáhá mu nedávat nic k jídlu mezi hlavními jídly, a na svačinu dát něco menšího. Obě děti mi pak vždycky hladově snědly celý oběd a večeři. Když během dne pořád pojídaly blbosti (kus rohlíku, kapsičku, piškoty atd.), hlavní jídla bojkotovaly. Ale jistě, pokud dítě nejí vůbec a hubne, je potřeba to řešit jinak a hlavně s lékařem.
Moje dítě nejedlo ani s telefonem, ani s tabletem, ani s televizí. Takže krmím tak, že běhá kolem gauče a já mám nachystanou lžičku. V 16m se ale dítě baví jídlem, část jsem jim nakrájela a oni jedli sami plus jsem sem tam nacpala lžičku já
hlavně se dá dobře přikurtovat do židličky ![]()
My jíme normálně u stolu a mobil nema k tomu nikdo. Jo, někdy když jsem s dětmi sama a nebo když máme línou náladu, sedíme s jídlem na gauci a futrujem děti pobihajici kolem.